ostygnie i stężeje. Przyznam się, że skóry z boczku nie oszczędzamy. Znika wszystko! :D Polecam każdemu upiec taki boczuś. Szynki, schaby niech się chowają takie to dobre! Na wielkanocnym stole jak znalazł! Smacznego :D Lidka
Pieprzyć z Fantazjąbezy....Trochę z bezą jestem na bakier :P Nie mam do niej ręki. Czasami wyjdzie piękna, czasami wstyd ...wstyd...:D Po tej próbie pieczenia, myślę, że na święta Wielkanocne już jedno ciasto w głowie mam :D Myślę, że będzie świetnie pasowało do atmosfery świąt :D A jak przy tym smakowało :D Życzę smacznego :D Lidka
Pieprzyć z Fantazjąrazem zaległy przepis wielkanocny. Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu przygotowałam specjalnie na Konkurs Wielkanoc 2018 zorganizowany na grupie Wędzenie z pasją . Przedmiotem konkursu była biała kiełbasa i wszelkie wariacje z nią związane. O pochodzeniu białej kiełbasy mówią jedynie legendy. Jedna z nich, ta najbardziej popularna, mówi, że przysmak ten został wymyślony w lutym 1857 roku w Monachium przez
mojewypiekiinietylkotemp. 160-170 C (średnio nagrzany piekarnik) grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu. Babka marmurkowa nie tylko od święta gotowa! (Przepis pochodzi z jednej z gazet w wydaniu wielkanocnym, niestety zanim zdążyłam zapisać oddałam
Zasmakuj Kuchnistopni bez termoobiegu aż do „suchego patyczka”. Wystudzoną babkę można udekorować polewą i wiórkami kokosowymi . Ciasto idealnie nadaje się również do wypieku muffinek! Smacznego! Post Kokosowa babka Wielkanocna pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchnikoszyka, do którego wkładało si ę upieczone ciasteczka i pozostawiało do wystygnięcia. W przeszłości canestrelli były serwowane wyłącznie w okresie świąt wielkanocnych, obecnie dostępne przez cały rok podawane są do popołudniowej kawy lub herbaty. Ciasteczka maj ą kształt margerytek z dziurk ą w środku
La grande e la piccola cuocasałatkę robię często,bo bardzo lubię połączenie chrupiącego selera naciowego z ananasem. Okazją do zrobienia sałatki były Święta Wielkanocne. ugotowany filet z piersi kurczaka (ok. 400 g) 1 puszka ananasa 1 mała puszka kukurydzy 5 łodyg selera naciowego
Kolorowa kuchnia Elkipieczeń świetnie nadaje się do podania z sosem do obiadu na ciepło (np. z sosem pieczarkowym), jak i na zimno na kanapki. Może stać się również świetną propozycją na Wielkanocny stół. Przepis na blachę keksówkę o wymiarach okolo 30x10cm. Składniki (10 porcji) -12 jajek -300 g pieczarek -1 duża cebula -4 łyżki startego żółtego sera -1 pęczek szczypiorku
Zielona Kuchniarazem zaległy przepis wielkanocny. Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu przygotowałam specjalnie na Konkurs Wielkanoc 2018 zorganizowany na grupie Wędzenie z pasją . Przedmiotem konkursu była biała kiełbasa i wszelkie wariacje z nią związane. O pochodzeniu białej kiełbasy mówią jedynie legendy. Jedna z nich, ta najbardziej popularna, mówi, że przysmak ten został wymyślony w lutym 1857 roku w Monachium przez
mojewypiekiinietylkosię śniło po nocach, aż go nie zrobię. Zajęło mi to rok! Najpierw pojechałem nawet do Neapolu , żeby spróbować oryginału. Niestety placek ten wypieka się tylko w okresie wielkanocnym, więc musiałem obyć się smakiem... Sam sposób przygotowania pastiery przypomina trochę sfogliatelle , o których pisałem wcześniej tutaj . Należy najpierw ugotować ziarna pszenicy (we Włoszech sprzedają już gotowe o nazwie grano cotto
Food Squaresezonu na szparagi jeszcze mamy chwilkę, ja już na tyle nie mogłam się doczekać, że połakomiłam się na pęczek. A nawet dwa. Miałam ambitny plan przygotować je na wielkanocny obiad, ale jak wiecie trochę mi się pochorowało. I tak sobie owe szparagi jeszcze trochę poczekały na swój czas. Szparagi – dlaczego warto. Białe szparagi (zielone zresztą też, ale dziś przepis
Kate's Kitchenpomidorem z cebulką, wędliną czy serem. Jak dla mnie łudząco przypomina klasyczny majonez z dodatkiem jajek. Jest pyszny i już! Dla tych co mogą jaja polecam do ozdabiania np. wielkanocnych jaj. Majonez na kanapki, wegański, bez jajek, bezglutenowy, podawajcie go jak chcecie, jest oryginalny w smaku, pyszny! Do mojego majonezu z fasoli wykorzystałam fasolę białą aksamitną JAMAR , idealnie spełniła swoje
Zasmakuj Kuchnireceptura troszkę różni się w zależności od regionu. Salame al cioccolato ma nawet swój dzień, który obchodzi się 5 kwietnia. W regionie Emilia-Romagna jest to deser typowo wielkanocny. Przyznam, że trochę przypomina polski blok czekoladowy, ale w smaku czuć sporą różnicę. Salame di cioccolato jest przepyszne, takie maślane i mocno czekooolaaadowe. Naprawdę, wprost rozpływa się w ustach
Di gotujeŚwięta wielkanocne już tuż tuż, zakupy w pełni, uzupełnianie stanów magazynowych oraz lodówek żeby nic nie brakło, planowanie co zrobimy do jedzenia itp a w roli głównej ono, piękne cudowne i bogate w białko JAJKO :) u mnie w domu zapas jajek jest około 60 sztuk więc nie powinno braknąć - zwłaszcza że pierwszy i drugi dzień świąt spędzamy w gościach, wstępna
Smacznie Pysznie KalorycznieZbliżają się Święta Wielkanocne więc dziś zapraszam Was na jajka którymi możecie ugościć swoich gości :) Składniki szczypiorek 1 olej rzepakowy pieczarki 8 cebula biała 1 majonez 4 łyżki bułka tarta sól pieprz czarne oliwki jaja na twardo 6 Jaja gotujemy na twardo. Kroimy je na pół delikatnie. Wydłubujemy z nich środek tak żeby skórka nie pękła. Miąższ jajka ugniatamy
Kuchnia w oparach