przepisy wielkanocne - 6309 przepisów (strona:190/421)

WEGAŃSKI HUMUS Z CIECIORKI I RZODKIEWKI 121

wapnia, dużo cenniejszego od tego, które znajduje się w mleku lub nabiale. Rzodkiewka, czosnek i kumin, ułatwiający trawienie, uzupełniają tę zdrową kompozycję. Możecie z powodzeniem podać tę pastę na wielkanocne śniadanie. Przygotowanie: 20 min. Chłodzenie: 1 godz. Dla 6 osób: ● 1 puszka ciecierzycy (240 g)* ● 1 mały pęczek rzodkiewki ● 1 nieduża cytryna ● 1 ząbek czosnku ● szczypta pieprzu Cayenne (opcjonalnie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Drożdżowa babka wielkanocna 130

Świąt Wielkanocnych  bez babki drożdżowej.Oczywiście babkę można zrobić wtedy kiedy ma się na to ochotę. Kto powiedział,że baba ma być tylko na Wielkanoc :) Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 125 ml mleka 180 g masła o temperaturze pokojowej 120 g cukru łyżka cukru waniliowego szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny 2 żółtka

Anielskie wypieki
Jajka faszerowane w smakach kilku 188

Faszerowane jajka to obowiązkowe danie na Wielkanocnym stole. Podając je  w przeróżnych kompozycjach smakowych możemy być pewni że nigdy nam się nie znudzą. Faszerowane jajka to również świetna przekąska na domowe przyjęcia. Gotowanie jaj   Jajka najlepiej gotować tylko w 1 warstwie w garnku w osolonej wodzie. Wybierając świeże jajka to żółtko w ugotowanym jajku będzie ładnie

Mechanik w kuchni
Cytrynowa babka piaskowa 436

obra babka to podstawa na wielkanocnym stole także i u mnie. Bardzo lubię je piec w foremkach z kominem, oblewać lukrem lub czekoladą i dekorować. To takie proste, przyjemne ciasto, które zawsze wychodzi. Przepis na tę babkę piaskową wyczytałem w jednym z babcinych zeszytów z przepisami. Sam jednak dokonałem drobnej podmiany i zastąpiłem aromaty skórką z cytryny oraz ukręciłem

Food Square
Barszcz biały na zakwasie 144

obiecałam kilka dni temu przy okazji publikacji przepisu na zakwas, tak właśnie słowa dotrzymuję i przedstawiam Wam własnoręcznie ugotowany, pyszny, wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkiem! Obawiałam się go troszkę, bo nie dość, że sama nigdy nie robiłam, to nawet jeszcze nie jadłam. Ciągle tylko żurek, a o barszczu w moim domu nawet się wiele nie mówiło, no chyba

Kuchnia w czekoladzie
Babaka z adwokatem 146

Dzisiaj przepis na pijaną babkę. Babka z dodatkiem likieru jajecznego jest wielkanocnym ciastem w wersji dla dorosłych, ale likieru w niej praktycznie nie czuć. Jest słodka, wilgotna i pyszna. Spróbujcie. BABKA z ADVOCATEM Składniki: 3 jajka 175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml likieru adwokat 50 ml oleju 1/2 kostki margaryny 3/4 szkl cukru 1 biała czekolada

Bon appetit mon amie
Jajka z rzeżuchą 123

Proste klasyczne jajka, czyli farsz z żółtka, majonezu z dodatkiem posiekanej rzeżuchy. Nie potrzebujecie nic więcej, by zaserwować jajka eleganckie, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Na wielkanocnym stole będą idealnym dodatkiem do śniadania. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa chrzanowa z pulpecikami z białej kiełbasy 149

Zupa chrzanowa często gości na wielkanocnych stołach. U nas króluje żurek ale zupkę chrzanową też bardzo lubimy więc zawsze przygotowuje ją w okresie przedsiąteczym. Robiłam już kremową zupę chrzanową a tym razem polecam wersję z pulpecikami z białej kiełbasy. Jest równie pyszna i sycąca jak żurek. składniki: 1,5 l bulionu 600 g obranych ziemniaków 500 g surowej białej kiełbasy

Monia miesza i gotuje
Wielkanocny pasztet z fasoli, gruszki i orzechów włoskich 124

wielkanocnym stole jak nakazuje tradycja nie może zabraknąć pasztetu. Pasztet spokojnie można zacząć przygotować wcześniej niż inne dania, gdyż potrzebuje czasu, by się ustabilizować. Wówczas lepiej się kroi i ma bogatszy smak. Przy całym bogactwie mięs i wędlin proponuję pasztet wegeteriański z fasoli z dodatkiem gruszki i orzechów włoskich. Delikatny w smaku, a kremowa konsystencję przełamują chrupiące orzechy. To zdrowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos chrzanowo jajeczny 122

Polecam ten sos na zbliżające się święta Wielkanocne. Idealnie sprawdzi się do wędlin, kiełbasy, czy nawet znajdzie się miejsce obok sałatki czy faszerowanego jajka. Jest fajnym rozwiązaniem dla tych, którzy lubią ostre dodatki, ale sam chrzan jest dla nich (tak samo jak dla mnie) za ostrym rozwiązaniem.  Polecam go wykonać parę godzin wcześniej przed podaniem(ok 4 godz), wtedy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Jajka faszerowane zielonym groszkiem 155

Faszerowane jajka z masą z zielonego groszku to ciekawy pomysł na jajeczną przekąskę imprezowego stołu. Ciekawie będą prezentować się również na stole Wielkanocnym. Składniki: 4 jajka 150g zielonego groszku (może być mrożony) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól morska świeżo mielony pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą

Szalona Kuchnia Eweliny
Babka piaskowa 131

Takiej babki piaskowej jeszcze nie próbowaliście. Babka piaskowa z dodatkiem budyniu, zawiera dużo skrobi jest piaskowa i sypka. Klasyczne ciasto ucierane, które ozdobi nam wielkanocny stół, jak również na inne okazje. Bardzo łatwa w przygotowaniu, koniecznie musicie ją upiec. Babka piaskowa z budyniem Składniki · 1 szkl mąki pszennej · ½ szkl mąki ziemniaczanej

Kulinarne pyszności Molki
ZUPA CHRZANOWA + FILMIK 102

Zupa chrzanowa kojarzona jest ze Świętami Wielkanocnymi, wtedy przeważnie jest gotowana.  Bardzo smaczna i aromatyczna o zapachu tartego chrzanu.            SKŁADNIKI :  4 kiełbasy białe surowe 4 jajka ugotowane na twardo 150 g szynki wędzonej 150-200 g chrzanu 1 cebula sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczka majeranku  2 ząbki czosnku

Kulinarne Fantazje Marioli
Żurek na zakwasie 722

najlepiej smakuje taki właśnie na wędzonym boczku i kiełbasie zwyczajnej, a do tego oczywiście tradycyjnie biała kiełbasa, która koniecznie musi być podsmażona, by nadać zupie większą głębię smaku. Żurek wielkanocny standardowo podaję z ugotowanymi na twardo jajkami, a w dni powszechnie z ziemniakami okraszonymi cebulą, chociaż równie dobrze zupa ta smakuje podana z chlebem żytnim lub w specjalnych chlebkach

Kulinarne Przeboje
Babka limonkowo- pistacjowa. Nowa odsłona włoskiej ciambelli 205

zeszłym roku przyjaciele z Włoch podzielili się przepisem na migdałową babkę wielkanocną-Ciambella.  W tym roku postanowiłam upiec jej siostrzaną wersje, limonkowo- pistacjową, oblaną Royal icing. Zredukowałam ilość cukru w cieście, aby smaku dopełnił właśnie królewski lukier.  Ciekawa jestem czy będzie Wam smakowała.  Piekłam w formie 2 litrowej. Będziecie potrzebować: 150 g jogurtu naturalnego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk