przepisy wielkanocne - 6309 przepisów (strona:196/421)

Wielkanocne jajka galaretki z filetem z pstrąga i warzywami 923

Zimna przystawka z galaretki w kształcie jajka, z filetem z pstrąga i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie zarówno hitem jak i efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu. Składniki: 350g fileta z pstrąga 1/2 cytryny 500ml bulionu warzywnego 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony) 150g ugotowanej marchewki 1 puszka kukurydzy 4 łyżeczki żelatyny sól pieprz 15 skorupek

Szalona Kuchnia Eweliny
Malinowy mazurek z białą czekoladą 481

Moja wersja tradycyjnego, niskiego, słodkiego ciasta kuchni polskiej, pieczonego w okresie Wielkanocy, z kruchym spodem pokrytym orzeźwiającą malinową konfiturą, która idealnie komponuje się z warstwą białej czekolady. Wielkanocny mazurek to również piękna ozdoba świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła ekstra 4 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Wypełnienie mazurka

Szalona Kuchnia Eweliny
Pomarańczowa babka 138

Klasyczna świąteczna babka z wyczuwalną pomarańczową nutą, oblana delikatną czekoladą i posypana kolorowymi kuleczkami to ciekawa propozycja tradycyjnego Wielkanocnego wypieku. Składniki: 6 jajek 340g mąki pszennej 2 łyżki miodu 180g cukru 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 160ml likieru pomarańczowego skórka z 1 pomarańczy 9ml olejku pomarańczowego 4 łyżki kakao 60g gorzkiej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa chrzanowa 187

święta Wielkanocne na naszych stołach oprócz żuru i barszczu białego może gościć zupa chrzanowa. Idealnie komponuje się z białą kiełbasą i jajkami. Składniki: - 2 białe kiełbasy - 150 g boczku wędzonego - 5 ziemniaków - 1,5 l bulionu - 1 cebula - 3 łyżki chrzanu - 2 łyżki oleju - śmietana 18% - ziele angielskie - liść laurowy - sól - pieprz - szczypiorek - jajka "Espumisan Max to wyrób medyczny

Kulinarne życie
Jajka faszerowane łososiem 147

wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek faszerowanych, moja propozycja to jajka faszerowane wędzonym łososiem. Składniki: - 6 jajek - 100 g wędzonego łososia - 2 łyżki kwaśnej śmietany - sól - pieprz - szczypiorek "Espumisan Max to wyrób medyczny CE" Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Do żółtek dodajemy śmietanę (jeżeli masa będzie za gęsta można dodać więcej śmietany), przyprawiamy solą

Kulinarne życie
Biała kiełbasa w kapuście wg Aleex 140

wielkanocnym stole zazwyczaj pojawia się biała kiełbasa. W mojej kuchni, poza Wielkanocą, używam jej raczej rzadko, ale wiosennych świąt bez niej sobie nie wyobrażam. Biała kiełbasa jest najczęściej dodatkiem do pysznego żurku, ale w tym roku pojawi się na naszym stole w nowej odsłonie, którą właśnie wypróbowałam. Inspiracją był dla mnie przepis z kuchni Ireny i Andrzeja. Kiełbasa przygotowana

W mojej kuchni
Prasowanka z karczku z nutą chrzanu 173

Dzisiaj polecam pyszną domowa wędlinkę, świetnie pasującą na nadchodzące Święta Wielkanocne. Prasowanka z karczku z posmakiem startego chrzanu i galaretką, po prostu pycha. Musicie koniecznie zrobić, bo warto. Składniki: 850g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki  Peklosmaczku 1/2 łyżeczki pieprzu 1,5 łyżeczki suszonego majeranku 3 łyżeczki żelatyny spożywczej 2 łyżeczki startego korzenia chrzanu kilka gałązek świeżego majeranku

Gosia gotuje
Marmurkowe babeczki z majonezem 118

Babeczki są przepyszne i niezwykle proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na co dzień do kawy, do koszyczka wielkanocnego, czy też będą uroczą i smakowitą dekoracją świątecznego stołu. Ciasto można upiec w większej formie lub w blaszce na muffinki. A po co majonez? Nie martwcie się, ponieważ jest całkowicie niewyczuwalny, ale dodaje babeczkom delikatności oraz sprawia, że zbyt szybko

Di gotuje
Beza z kremem cytrynowym 160

Puszysta, słodka i kusząca...taka właśnie jest beza z kremem cytrynowym. Cytrynowy krem nadaje jej kwasowości, dzięki czemu deser nie jest mdły. Bezę z kremem cytrynowym możecie przygotować na wielkanocny stół. Będzie nie tylko smacznym deserem ,ale także piękną dekoracją stołu. Kilka listków mięty, świeże lub mrożone owoce ułożone na kremie i deser jak z bajki gotowy. Nie bójcie się

kolorowotorcikowo
Polędwiczka wieprzowa w glazurze balsamicznej i pure z topinamburu 101

bardzo pyszne pure z topinamburu z koperkiem, zdrowo i szybko. Bo kto powiedział że na święta ma być tłusto? i z przesytem? Takie danie jest znakomitą alternatywą naszych tradycyjnych, wielkanocnych dań, zachęcam do wypróbowania. Polędwiczka wieprzowa w glazurze balsamicznej i pure z topinamburu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zakwas na żurek 125

Zakwas to podstawa przepisu na żurek wielkanocny. Czy próbowaliście go kiedyś samodzielnie przygotować w domu? Jeśli nie to polecam, bo to naprawdę proste! Zaletą jest to, że możemy go zrobić dużo wcześniej, przechować w lodówce a potem tylko użyć. Taki żurek przygotowany w święta na własnym zakwasie smakuje najlepiej! Składniki: 1 litr przegotowanej wody 1 szklanka mąki żytniej

Kierunekuchnia
Łódeczki z sałaty z serkiem i łososiem 229

pochodzi z mgotuje.pl Łódeczki z sałaty z serkiem i łososiem to szybka, lekka i bardzo smaczna przekąska imprezowa. Doskonała na zbliżające się Święta Wielkanocne. Łódeczki powstały z sałaty rzymskiej mini, które możecie zastąpić również cykorią. Ja akurat za nią nie przepadam, ponieważ przeszkadza mi jej gorzki smak. Łódeczki nadziałam serkiem

Marta Gotuje
Pieczona biała kiełbasa z cebulą 163

Nigdy nie przepadałam za białą kiełbasą dopóki tata nie zrobił jej pieczonej w piekarniku z dodatkiem duszonej cebuli. Kiełbaski są rewelacyjne! Polecam na Wielkanocne Śniadanie. Czytaj więcej

Ana Mari's world
BABKA PIASKOWA 137

Klasyczna i smaczna babka piaskowa. Polana białą czekoladą i ozdobiona borówką. Nie sposób wyobrazić sobie Świąt Wielkanocnych bez tego ciasta. Składniki: 1 szkl maki pszennej, 1 szkl mąki ziemniaczanej, 150g masła, 150g cukru pudru, 2 jaja, ½ szkl mleka, Proszek do pieczenia, Sól, Cukier waniliowy, Ponadto: 1 biała czekolada Białka oddzielić od żółtek. Cukry połączyć z żółtkami, ubić na puszystą masę

Słodki Zakątek