przepisy wielkanocne - 6309 przepisów (strona:189/421)

Wielkanocna babka marmurkowa wg Aleex 200

waga. A potem godzina oczekiwania i pyszne, okazałe ciasto trafia na nasz stół. Babka marmurkowa godnie może zastąpić tradycyjną babę drożdżową lub obok niej wspaniale prezentować się na wielkanocnym stole, ciesząc oczy i podniebienia domowników. Polecam. Składniki: • 300 g miękkiego masła • 370 g mąki pszennej • 280 g cukru • 1 cukier waniliowy (16g) • szczypta soli • 5 jajek • 1 łyżeczka proszku

W mojej kuchni
Zakwas na żur 165

Jeśli chcesz mieć własny zakwas na żur to już ostatni moment. Jak jeszcze dziś go nastawisz to będziesz mieć bazę do pysznego żurku wielkanocnego. Muszę przyznać, że jest mój pierwszy zakwas na żurek ale na pewno nie ostatni. Od teraz moje żury będą na domowym zakwasie. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Wiekanocna babka drożdżowa z makiem 216

Królowa wielkanocnych wypieków to drożdżowa baba i nie może jej zabraknąć w świątecznym menu. Drożdżowe ciasta uwielbiam i jeść i przygotowywać, na blogu znajdziesz wiele rozmaitych przepisów. Tym razem pokusiłam się o upieczenie zamiast tradycyjnego makowca baby z nadzieniem makowym. Babka jest pyszna, puszysta, bardzo aromatyczna i dość długo zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi maślanki ciasto jest wilgotniejsze niż pieczone tradycyjna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CHARLOTTE MALINOWA 166

Jest to deser, który można przygotować o każdej porze roku, dlatego idealnie nadadzą się do jego przyrządzenia mrożone maliny. Przygotowanie charlotte z mrożonymi malinami Hortex gorąco polecam na Święta Wielkanocne, nie tylko ozdobi świąteczny stół, ale również uwiedzie podniebienia wszystkich biesiadników. Składniki na biszkopty à la cuillère  : ● 4 jajka (całe) ● 4 żółtka jajek ● 80 g drobnego cukru

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KOLOROWE JAJKA MALOWANE W CEBULI + FILMIK 118

Jajka malowane w łuskach cebuli przygotowuje są bardzo prosto i są bardzo barwne. Idealne do Wielkanocnej święconki.   SKŁADNIKI :   6-8 jajek  duża garść łusek z cebuli żółtej i czerwonej 1 łyżeczka soli 6-8 gazików nić  3-4 dowolne barwniki

Kulinarne Fantazje Marioli
Dietetyczny krem z batatów 115

Okres przedświąteczny to nie tylko czas na wymyślanie wielkanocnego menu. Parę dni przed wyjazdem na święta zaczyna się u mnie tzn. czas na resztki. Od jakiegoś czasu coraz bliższa jest mi filozofia zerowaste. Dawniej jakoś nie zwracałam uwagi na to ile jedzenia ląduje w moim koszu, jednak odkąd zaczęłam się zajmować tą tematyką również zawodowo, zaczęłam dostrzegać skalę zjawiska również

365 dni dookoła kuchni
Jajka faszerowane z chrupiącym bekonem 346

Jajka są nieodzownym elementem wielkanocnego menu. Jemy je pod każdą postacią. Dzisiaj mam dla Was bardzo łatwy przepis na pyszne jajka z dodatkiem chrupiącego bekonu i pachnące rzeżuchą. Nam bardzo przypadły do gustu i mam nadzieję, że Wam również posmakują. 6 jajek 2 łyżki majonezu sól świeżo zmielony pieprz 100 g bekonu parzonego w plasterkach 2 łyżki rzeżuchy Bekon pokroić

Smakołyki Asi
Jak zrobić lukier cytrynowy 297

babek czy serników oraz pączków i drożdżówek. Mój prosty przepis na lukier cytrynowy jest bardzo uniwersalny i łatwy do zapamiętania. Taki lukier jest niezastąpiony! Lukrem cytrynowym pokrywam najczęściej wypieki wielkanocne. Idealnie sprawdza się do babek cytrynowych oraz babek drożdżowych. Lukier cytrynowy świetnie wygląda i smakuje na babeczkach śmietankowych z owocami

AniaGotuje.pl
CIASTO DROŻDŻOWE - BABKA WIELKANOCNA 141

przygotować idealne ciasto drożdżowe ? Puszysta, delikatna, zaskakująca wyjątkowym smakiem...Każdy kęs jest lepszy od poprzedniego! Taka jest właśnie ta babka Wielkanocna. A oto przepis, który pozwoli Ci ją przygotować. Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, dzięki któremu Twoja babka zachwyci wszystkich gości. Drożdżówki z owocami, jagodzianki, placek drożdżowy - wypieki z udziałem drożdży wielu kojarzą się

Moja Książka Kucharska
Drożdżowe z serem i polską borówką. 157

Ciasto drożdżowe to także element Świąt Wielkanocnych. Dziś z polską borówką i serem, wyszło smacznie. Kto powiedział, że borówka nadaje się tylko i wyłącznie do mięs?! Udowadniam, że do ciast także pasuje idealnie! Składniki na ciasto;    4 0 dag maki pszennej   1 opakowanie suszonych drożdży instant ( na pół kg. mąki) 200 ml mleka  5 dag masła

Radość kipiąca uśmiechem.
Mini chlebki do koszyczka 156

moim wielkanocnym koszyczku oprócz pisanek, chrzanu , wędliny, itd., nie może zabraknąć pieczywa. Do niedawna kupowałam mały chleb (bułkę) do święcenia, ale zazwyczaj nie powalały one smakiem i szybko traciły świeżość. Zaparłam się i postanowiłam przygotować swoje własne mini chlebki do koszyczka. Są pyszne, urocze i idealnie pasują do święconki. Mini chlebki do koszyczka około 8 chlebków Składniki: 160 g mąki

PatiGotuje
Pasta jajeczna z makrelą 125

Dziś na blogu kolejny przepis wielkanocny, więc oczywiście musi być z jajkami  w roli głównej, ale tym razem postanowiłam je przygotować trochę inaczej, niż tak klasycznie. Będzie to pewna odmiana dla typowych jajek faszerowanych. Oto pasta jajeczna z makrelą, która może być typowym smarowidłem do domowych kanapek, lub po prostu przekąską, którą można podać jako dodatek do różnego rodzaju

Kulinarne przygody Gatity
Mini babki jaglane z kawą i żurawiną 115

wilgotne, o kawowo-czekoladowym posmaku. Nie przesłodzone i w sam raz "na raz". Te maleństwa mogą stanowić miłą odskocznię dla tradycyjnych ciast świątecznych. Dodatkowo będą się pięknie prezentować w wielkanocnym koszyczku! Składniki: na 12-14 babeczek 100 g płatków jaglanych 3/4 szklanki ksylitolu 3/4 szklanki mąki jaglanej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 filiżanka espresso 2 łyżki naturalnego

Kuchnia Ellie
Wytrawne serniczki z wędzonym łososiem (Cheesecake al salmone affumicato) 142

philadelphia z dodatkiem wędzonego łososia i koperku s ą  moj ą  ulubion ą  propozycj ą  wytrawnego sernika, który często pojawia sie na naszym wielkanocnym stole w formie przystawki.  Serniczki s ą kremowe, delikatne w smaku, a jednocześnie  bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam Wam serdecznie ;):) SKŁADNIKI (4 porcje) 150 g serka

La grande e la piccola cuoca