przepisy wielkanocne - 6309 przepisów (strona:181/421)

Zielona babka z waniliowym kremem 76

Cudowne połączenie delikatnie orzeźwiającego ciasta z lekkim, waniliowym kremem i soczystymi ziarnami granatu. Prosta, szybka, a zarazem efektowna babka, zachwycająca intensywnie zielonym kolorem. Postawiona na świątecznym

Fitsweet.me
Pieczeń meksykańska w boczku wędzonym 282

Pieczeń ze sporą ilością kolorowych dodatków, a wszystko to otulone wędzonym boczkiem. Mięso jest aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne. Idealnie sprawdza się na wielkanocnym stole, wnosząc nie tylko bogactwo smaku, ale też kolorów. Pieczeń dobrze smakuje na ciepło, jako danie główne, ale również sprawdza się na zimno jako wędlina. 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 1 czerwona

https:KKuchniaMniam
Ciasto dla zapracowanych czyli babka z cukinią – wszystkie składniki miksujemy za jednym razem 245

Szybkie i proste ciasto gdy mamy mało czasu, można ją upiec w podłużnej foremce czy okrągłej, idealnie się też sprawdzi jako babka wielkanocna bo długo utrzymuje świeżość. . składniki 2 szklanki mąki wrocławskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki cukru kryształu sok z 1 cytryny 1/2 szklanki jogurtu zwykłego – nie greckiego 1/2 szklanki

Moje Wyroby
Dożynki – tradycje, wierzenia, historia 133

sił i wspomagania zdrowia, a także mogącą uratować przed śmiercią. Nie jest to takie bezzasadne, gdyż wrotycz ma silne działanie antyseptyczne. Są kraje, w których stosowany jest w tradycjach wielkanocnych, np. do wypieku wrotyczowych ciasteczek. W elżbietańskiej Anglii uwielbiano jajka z tym ziołem – tzw. tansy . Innym chętnie wykorzystywanym ziołem o magicznych właściwościach jest hyzop. Już w starożytności stosowany był jako

Kate's Kitchen
Rolada z boczku 132

naturalnie, bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. W roli głównej - boczek! Rolada z boczku to idealny dodatek do codziennych kanapek, ale świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. W Wielkanocny poranek najlepiej smakuje z domową ćwikłą. W Boże Narodzenie zaś idealnym dodatkiem do rolady jest moja ulubiona konfitura z czerwonej cebuli, ale świetnie smakuje także z żurawiną. Dodatki wybierzecie sami

Wędrówki po kuchni
Rolada szpinakowa 208

Kolejne danie ze szpinaku i to znów rolada. Stanowi doskonałą przekąskę, można przygotować na przyjęcie dla gości, na wielkanocne danie, jak również na taką codzienną, dla domowników. Pięknie wyglądająca, dietetyczna, a co ważne - w lodówce, zawinięta w folię spożywczą może sobie leżeć i nabiera smaku....szybko się przygotowuje, świetnie się kroi w plastry, no i oczywiście doskonale smakuje!! Składniki

kgwjanczewo
Cytrynowa babka z makiem 78

Puszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną cytrynową babkę. By urozmaicić przepis postanowiłam poszukać czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u Małej Cukierenki, którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. […] Artykuł Cytrynowa babka z makiem

Pink Envelope
Jajka faszerowane kaszą jaglaną 96

Faszerowane jajka na święta Wielkanocne przygotowuje się praktycznie w każdym domu. A przynajmniej u mnie. Babcia tradycyjnie robi je z farszem pieczarkowym i dodaje do świątecznego śniadania. Jednak chciałam się z Wami podzielić całkiem innym przepisem na farsz – z kaszy jaglanej oraz chrzanu. Przyozdobione kiełkami z buraków (bądź innymi) skuszą każdego, kto lubi chrzanowe […] Artykuł Jajka faszerowane kaszą

Pink Envelope
Wielkanoc 61

Przy okazji zbliżających się świąt Wielkanocnych zebrałam kilka przepisów, które mogą Was zainspirować. Święta mimo, że spędzane w gronie najbliższych, niosą za sobą również dużo stresu. Przy całej gonitwie po sklepach, z przepoconą listą zakupów (żeby to chociaż jedną!), sprzątaniu i wymyślaniu potraw, chciałam tu podsunąć kilka swoich sprawdzonych przepisów. Mam nadzieję, że coś Wam […] Artykuł Wielkanoc pochodzi

Pink Envelope
Sałatka Caprese 221

Sałatka Caprese – to bardzo prosta przystawka, która nie tylko świetnie się prezentuje na stole i wyróżnia się kolorystyka przypominając flagę Włoch. Przygotowanie tej sałatki jest bardzo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto makowa Bonanza 175

Makowce pieczone są głównie w okresie wielkanocnym. Obok serników są kolejną wizytówką tychże świąt. Ciasto makowa bonanza Oczywiście nigdzie nie jest powiedziane, iż poza świętami nie możemy tych ciast upiec Mak tak naprawdę używam tylko do ciast. Nie robię z niego innych dań. Bułki drożdżowe z makiem, mazurki i rogaliki to wszystkie słodkości jakie przygotowywuję z dodatkiem maku. Nie chciałam

mecooks
Torrija - wielkanocny przysmak z Hiszpanii 128

Podaje się go z wybranymi dodatkami – cukrem, cynamonem, słodkim syropem, miodem lub winem. W Hiszpanii zajada się go na Wielkanoc właśnie, a ja zajadam go teraz i Wam polecam. Wielkanocny przysmak z Hiszpanii - Torrija. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sos chrzanowy na ciepło 138

wziąłem sos chrzanowy na ciepło. Świetny dodatek do pulpetów gotowanych na parze, pieczonej karkówki, czy też gotowanych warzyw. Sos chrzanowy na ciepło głównie znany jest ze stołu wielkanocnego. Jednak świetnie sprawdza się do wielu potraw niekoniecznie związanych z tym wiosennym okresem. Zawsze podaję go do mięs robionych na parze. Przykład? Pulpety gotowane na parze. Jego przygotowanie nie jest trudne

Kuchennyviral.pl
Dożynki – tradycje, wierzenia, historia 119

sił i wspomagania zdrowia, a także mogącą uratować przed śmiercią. Nie jest to takie bezzasadne, gdyż wrotycz ma silne działanie antyseptyczne. Są kraje, w których stosowany jest w tradycjach wielkanocnych, np. do wypieku wrotyczowych ciasteczek. W elżbietańskiej Anglii uwielbiano jajka z tym ziołem – tzw. tansy . Innym chętnie wykorzystywanym ziołem o magicznych właściwościach jest hyzop. Już w starożytności stosowany był jako

Kate's Kitchen
Babka mocno cytrynowa i bardzo długo świeża 132

Babka ta nawet przez tydzień nie straci smaku i uroku. Bardzo mocno cytrynowa i nic such, pomimo że zawiera dużo mąki. Przepis na wykonanie w thermomix

Kuchnia Pokoleń