piana z białek, a także orzechy z migdałami. Mazurek z Kłodawy to proste ciasto z niewyszukanych składników, które jednak warte jest miejsca na świątecznym stole. Przepis pochodzi z publikacji „Wielkanocne smaki”, wydanej przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Liwocz”, a podzieliły się nim panie z Koła Gospodyń Kłodawa. Mazurek z Kłodawy - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: 500 g mąki
Trzeci talerzSezon na wypieki wielkanocne został otwarty. Babeczki, bułeczki i sernik już gotowe. Oczywiście na stole wielknanocnym nie może zabraknąć babki. Dzisiaj babka z makiem i ajerkoniakiem, czyli w wersji dla dorosłych. Mięciutka, pachnąca i bardzo smaczna. Nawet tacy, którzy twierdzą, że nie lubią maku, zajadają się tą babka. Jest na proszku do pieczenia i dość szybko się ją robi
dolcevitainmykitchenChałka drożdżowa to delikatne, puszyste domowe pieczywo idealne na wielkanocne śniadanie i na każdy inny dzień w roku. Moja chałka jak wszystkie inne wypieki na blogu upieczona została z mąki orkiszowej. Tym razem zamiast jednej dużej chałki zrobiłam kilka mniejszych. Przepis jest prosty, a ciasto cudownie plastyczne i łatwe do współpracy. Polecam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składników, podobnie jak przy przygotowaniu muffinek. Dzięki kwaśnym pomidorom ciasto rośnie jak szalone jak zapewnia autorka przepisu Marta . Ciasto robiłam już kilkakrotnie, początkowo piekłam je w keksówce, a wielkanocna pora natchnęła mnie, by upiec je w formie babki. Super smakuje z polewą czekoladową! Składniki: mokre 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki 1 banan 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się wydawać, że jest jej sporo. Jednak gdy już zaczniemy nakładać sałatkę zauważymy jaka ona jest puszysta. Taka sałatka z pewnością może być zrobiona na imprezę jak i świąteczne wielkanocne śniadanie. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 0,5 puszki groszku konserwowego 100 g żółtego sera 4-5 rzodkiewek zielona cebulka Sos majonezowy: 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu
Ala piecze i gotujePyszny, rozpływający się sernik na spodzie z mielonych migdałów. Zrobiłam go z masa krówkową czyli kajmakiem. Sernik jest aksamitny bo piekłam go w niskiej temperaturze. Na świątecznym stole wielkanocnym będzie jak znalazł. Jajka zrobione z marcepanu. spód sernika: 200 g migdałów 50 g masła sernik karmelowy: 500 g sera twarogowego półtłustego 375 g serka mascarpone 300 g masy kajmakowej
wesoła kuchniaWielkanoc zbliża się dużymi krokami. U mnie na blogu również musiał pojawić się świąteczny akcent dlatego zapraszam na makaronowe wielkanocne koszyczki. Składniki: 150 g makaronu spaghetti Arc Pol 1 jajko 10 dag żółtego sera sól pieprz płatki chilli olej rzepakowy NADZIENIE: ulubione warzywa czyli: pomidory ogórek zielony oliwki garść rukoli sól pieprz Przygotowujemy koszyczki: Makaron ugotować al dente i odcedzić
Kuchnia w oparachprawie już! Święta Wielkanocne zbliżają się Wielkimi krokami, a co za tym idzie Wy coraz częściej zaglądacie na bloga w poszukiwaniu pomysłów na ten szczególny czas! Pomysłów nie tylko na słodkości! Dzisiaj razem z marką SEKO przygotowałam dla Was pomysł na prostą i pyszną przystawkę do świątecznego obiadu. Słone, kruche tartaletki wypełnione chrzanowym twarożkiem i genialnym śledziem, z dodatkiem pomidorów
Ostra na SłodkoCiasteczka w formie jajek śmiało możecie zrobić z Waszymi pociechami, dla nich oczywiście w wersji bez ajerkoniaku. Dzieciaki przy tym będą miały sporo frajdy i zabawy. Natomiast stół wielkanocny zyska dodatkową ozdobę
Z Hrabiną w kuchniIdealny obiad na wielkanocny stół. Pieczony schab z jajkami w aromatycznym chrzanowym sosie. Koniecznie wypróbujcie
Z Hrabiną w kuchninajczęściej używam soli) garnek ewentualnie szklanka (do mojej szybkiej metody obierania jajek, którą możecie obejrzeć we filmku na końcu wpisu) Jak obierać jajka, by ich nie uszkodzić? W okresie Wielkanocnym, ale nie tylko, każdemu z nas zależy, by ugotowane jajka ładnie prezentowały się na stole. By były idealne, bez uszkodzeń i oderwanych kawałków białka. Trzymaj się poniższych kroków
Kulinarne PrzebojeZbiór inspiracji na wielkanocne sałatki Warzywne Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z feta Wiosenna surówka – zielone gniazdo Sałatka z zielonym kalafiorem Kolorowa sałatka brokułowa Sałatka gruzińska Carpaccio z pieczonych buraków ze świeżym tymiankiem i kozim serem Carpaccio z buraków z granatem i serem pleśniowym Zielona sałatka z brokuła, brukselki i fasolki szparagowej ze szpinakowym sosem Sałatka z soczewicy z papryką
Dorota SmakujeŚwietna imprezowa przystawka lub przekąska z niezwykle aromatycznym, delikatnym łososiem, jajkiem, pachnącym, świeżym, delikatnie ostrym szczypiorkiem i wyrazistym chrzanem. Łososiowe babeczki będą również hitem wielkanocnego stołu. Składniki: 300g wędzonego łososia w plastrach 300g śmietankowego serka 2 jajka 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki tartego chrzanu 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki śmietany 30% 3 łyżki wody 1 pęczek szczypiorku 3 okrągłe plastry
Szalona Kuchnia EwelinyJeżeli szukacie pomysłów na wielkanocne przekąski na zimno to zachęcam do przygotowania jajek na słono. Wystarczy wydmuszki nadziać kukurydzą, groszkiem, papryką, natką pietruszki i szynką oraz całość zalać mięsnym wywarem wraz z dodatkiem żelatyny. Prawda, że brzmi prosto? 😊 Poniższe jajka pięknie prezentuję się na talerzu i jestem przekonana, że zachwycicie nimi gości. Składniki na 10 jajek: 10 wydmuszek
Ugotowaćmasy makowej. Przepis na masę makową znajdziecie poniżej. Tarta jest prosta, ale bardzo pyszna. Idealnie sprawdzi się do kawy czy herbaty, żeby zawieść ją w gości lub na święta wielkanocne. Jeśli i na Waszych stołach nie może zabraknąć wypieków z makiem, to polecam Wam spróbować taką prostą tartę z masą makowa na ciemnym kakaowym spodzie. A jeśli szukacie innych przepisów
Słodkie okruszki