Jajko sadzone – to idealne ciasto na Wielkanoc . Pyszny sernik bez pieczenia z dodatkiem brzoskwiń swoim wyglądem rzeczywiście przypomina jajka sadzone, a właśnie jajka kojarzą się z symbolem świąt wielkanocnych. Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23 cm x 28 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Jajko sadzone – Składniki: Ciasto Jajko sadzone – Składniki na spód i poncz
Kulinarne PrzebojeJajka w sosie tatarskim – to propozycja nie tylko na wielkanocne śniadanie, ale także np. na imprezową przekąskę. Idealnie ugotowane na twardo jajka w sosie o intensywnym smaku domowego sosu tatarskiego, to danie, które na pewno zasmakuje każdemu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka w sosie tatarskim – Składniki: Składniki na sos tatarski: 4 czubate łyżki majonezu (najlepiej o intensywnym smaku
Kulinarne PrzebojeJajka to nieodłączny element Wielkanocy. Można je serwować na wiele sposobów. Dziś przygotowałam dla Was faszerowane suszonymi pomidorami. Nie tylko będą ozdobą wielkanocnego stołu, ale przede wszystkim smaczną przekąską
Z Hrabiną w kuchnibardzo sprawnie. Wszystkie dekoracje są śliczne i starannie wykonane. Z pewnością ich oryginalność zachwyci niejedną osobę, która lubi takie nietuzinkowe dodatki z duszą i charakterem. Jeśli chodzi o ozdoby wielkanocne to pracownia oferuje ich dość spory wybór. Można zamówić przeróżne pisanki do postawienia lub zawieszenia na ozdobnym sznureczku, baranki, kurczaczki, zajączki, gałązki... Jest z czego wybierać! Koniecznie zajrzyjcie do sklepu
Di gotujeBabka, którą możecie upiec kilka dni przed świętami wielkanocnymi. Po upieczeniu ciasto będzie miękkie, puszyste i lekko kokosowe w smaku. Najlepszy jest wierzch babki, który po upieczeniu będzie lekko chrupiący. Wbrew pozorom wiórki kokosowe nie są wyczuwalne w babce. 😊 Składniki na formę keksową o długości 25 cm: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (250 g) 1 i 1/4 szklanki
UgotowaćPrzygotowania do świąt wielkanocnych nabierają tempa, a ja mam dla Was kolejny przepis na pyszne jajka faszerowane. Tym razem przygotowałam jajka faszerowane tuńczykiem w dwóch wersjach . Pierwsza wersja to jajka z bardzo pikantnym farszem z tuńczyka, drugie nieco łagodniejsze z dodatkiem sosu sweet-chilli. Obie wersje niezwykle smaczne i z pewnością każdy znajdzie tu swoje smaki. Ponieważ ja lubię ostre
Codzienne GotowanieCzas mazurków zbliża się szybkimi krokami. Chyba w czasie Świąt Wielkanocnych goszczą na stołach w większości domów. Zachęcam do wypieku mazurka bakaliowego jednego z lepszych jakie jadłam. U mnie znika błyskawicznie. Najlepiej smakuje na drugi,trzeci dzień, więc upieczmy nie co wcześniej. A oto przepis. Składniki 200 g masła 250 g mąki krupczatki przesianej 250 … Czytaj dalej Mazurek bakaliowy
gotuj ze mnąPrzepis na przechowywanie skórki pomarańczowej pochodzi z Praktycznego kucharza warszawskiego z 1889 roku. Skórki tak przygotowane można używać do ciast, na przykład do bab wielkanocnych a syropem który się utworzy można aromatyzować również leguminy i kompoty. skórki pomarańczowe, cukier Pomarańcze dokładnie umyć. Oczywiście najlepsze są ekologiczne. „ Trzeba skórkę starannie obrać z białych włókien, pokrajać w cienkie paseczki i układać
królestwo garówMazurki to ciasta, które darzę wyjątkową sympatią. Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka. Mam swoje ulubione, ale cały czas poszukuję nowych pomysłów. Tym razem wybór padł na mazurek czekoladowy z Poradnika Młodej Gospodyni Franciszki Gensówny z 1928 roku. 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1 szklanka cukru pudru, 200 g czekolady deserowej, 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej, wanilia
królestwo garówsię w odpowiednie produkty. Tu polecam Wam zajrzeć na stronę ecoflores.eu Ja nabyła m.in.: zestaw startowy nr 4, bazę mydlaną glicerynową, pył bursztynowy, goździki (suszone kwiaty), olejki zapachowe, formę wielkanocną, formę silikonową Auto Policja, barwniki i torebki celofanowe. Uwaga! N a hasło “slodkieokruszki” otrzymacie 5% rabatu na zakupy od dzisiaj do 18 maja Kilka produktów, które sprawiły, że nasza zabawa
Słodkie okruszkidnia zachowuje miękkość . Chleby pieczone tylko na samym zakwasie lubią stwardnieć , choć smak mają wspaniały Polecam zabawę wypiekiem domowego chleba , szczególnie teraz w okresie świątecznym , gdzie wiadomo że śniadanie Wielkanocne to jeden z najważniejszych posiłków . Taki wiejski chleb codzienny, wspaniale je uświetni i wypełni zapachem cały dom Składniki : 1 czubata , szklanka mąki pszennej 450 1 czubata ,szklanka mąki żytniej
Ogrodnik w podróżyposzukiwaniu nowych smaków i świątecznych przepisów przygotowałam po raz pierwszy w życiu paschę wielkanocną. Pascha to deser przygotowywany z mleka lub twarogu z dodatkiem masła, żółtek i bakalii pochodzący z kuchni rosyjskiej. Najczęściej twaróg łączy się z surowymi żółtkami, znalazłam jednak przepis w którym stosuje się ugotowane żółtka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Następny mazurek, który gościł na naszym zeszłorocznym wielkanocnym stole, a dopiero teraz doczekał się publikacji. Mazurek w kształcie dużej pisanki, nie potrzebujesz do jego upieczenia żadnej foremki. Rant skręciłam z dwóch ruloników ciasta i tak powstało obramowanie, które utrzymuje czekoladowe wypełnienie mazurka. Dekoracja mazurka to następne dzieło mojej wnuczki Helenki. Helenka do dekoracji wykorzystała płatki migdałowe, posiekane orzechy laskowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś przepis na pyszną drożdżową świąteczną babkę z aromatem cytryny polaną lukrem i udekorowaną płatkami migdałowymi od HELIO . Prosta babka skradła moje serce! Idealna babka drożdżowa
Zasmakuj Kuchni