przepisy wielkanocne - 6309 przepisów (strona:166/421)

Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie 206

Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie – to kolejna propozycja na wielkanocny przepis . Na blogu znajdziecie już przepis na pieczoną białą kiełbasę w sosie chrzanowym lub zapiekaną w cebuli, a tym razem postawiliśmy na białą kiełbasę w piwie i musztardzie . Na większości polskich stołów biała kiełbasa podawana jest gotowana (parzona) z kleksem musztardy lub chrzanu. Warto jednak

Kulinarne Przeboje
Barszcz biały na domowym zakwasie 115

Barszcz biały na domowym zakwasie – to druga, tuż obok żurku tradycyjna zupa na naszym wielkanocnym stole. Jest on o niebo lepszy niż taki “gotowiec barszcz biały” kupowany często przez Polaków. Fakt, że wymaga on nieco więcej nakładu pracy, ale uwierzcie mi, że się opłaca :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jaka jest różnica między barszczem białym a żurkiem? Barszcz biały

Kulinarne Przeboje
Roladki z szynki z serkiem śmietankowym 186

Roladki z szynki z serkiem śmietankowym to pyszna propozycja na przekąskę na śniadanie wielkanocne, ale także super przekąska na imprezę, spotkanie rodzinne czy ze znajomymi. Wykonanie tych roladek nie wymaga zbyt wielu składników i jest dość proste w wykonaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Takie roladki z szynki oczywiście można zrobić z samym nadzieniem śmietankowym, aczkolwiek dodatek pieczarek i ogórków nadaje

Kulinarne Przeboje
Ciasto Jajko sadzone 135

Jajko sadzone – to idealne ciasto na Wielkanoc . Pyszny sernik bez pieczenia z dodatkiem brzoskwiń swoim wyglądem rzeczywiście przypomina jajka sadzone, a właśnie jajka kojarzą się z symbolem świąt wielkanocnych. Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23 cm x 28 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Jajko sadzone – Składniki: Ciasto Jajko sadzone – Składniki na spód i poncz

Kulinarne Przeboje
Jajka w sosie tatarskim 117

Jajka w sosie tatarskim – to propozycja nie tylko na wielkanocne śniadanie, ale także np. na imprezową przekąskę. Idealnie ugotowane na twardo jajka w sosie o intensywnym smaku domowego sosu tatarskiego, to danie, które na pewno zasmakuje każdemu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka w sosie tatarskim – Składniki: Składniki na sos tatarski: 4 czubate łyżki majonezu (najlepiej o intensywnym smaku

Kulinarne Przeboje
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami 84

Jajka to nieodłączny element Wielkanocy. Można je serwować na wiele sposobów. Dziś przygotowałam dla Was faszerowane suszonymi pomidorami. Nie tylko będą ozdobą wielkanocnego stołu, ale przede wszystkim smaczną przekąską

Z Hrabiną w kuchni
Wyjątkowe ozdoby na Wielkanoc i nie tylko - recenzja 101

bardzo sprawnie. Wszystkie dekoracje są śliczne i starannie wykonane. Z pewnością ich oryginalność zachwyci niejedną osobę, która lubi takie nietuzinkowe dodatki z duszą i charakterem. Jeśli chodzi o ozdoby wielkanocne to pracownia oferuje ich dość spory wybór. Można zamówić przeróżne pisanki do postawienia lub zawieszenia na ozdobnym sznureczku, baranki, kurczaczki, zajączki, gałązki... Jest z czego wybierać! Koniecznie zajrzyjcie do sklepu

Di gotuje
Babka kokosowa - miękka, puszysta i łatwa do przygotowania 131

Babka, którą możecie upiec kilka dni przed świętami wielkanocnymi. Po upieczeniu ciasto będzie miękkie, puszyste i lekko kokosowe w smaku. Najlepszy jest wierzch  babki, który po upieczeniu będzie lekko chrupiący. Wbrew pozorom wiórki kokosowe nie są wyczuwalne w babce. 😊 Składniki na formę keksową o długości 25 cm: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (250 g) 1 i 1/4 szklanki

Ugotować
Jajka faszerowane tuńczykiem w dwóch wersjach 117

Przygotowania do świąt wielkanocnych nabierają tempa, a ja mam dla Was kolejny przepis na pyszne jajka faszerowane. Tym razem przygotowałam jajka faszerowane tuńczykiem w dwóch wersjach . Pierwsza wersja to jajka z bardzo pikantnym farszem z tuńczyka, drugie nieco łagodniejsze z dodatkiem sosu sweet-chilli. Obie wersje niezwykle smaczne i z pewnością każdy znajdzie tu swoje smaki. Ponieważ ja lubię ostre

Codzienne Gotowanie
Mazurek bakaliowy z kremem 76

Czas mazurków zbliża się szybkimi krokami. Chyba w czasie Świąt Wielkanocnych goszczą na stołach w większości domów. Zachęcam do wypieku mazurka bakaliowego jednego z lepszych jakie jadłam. U mnie znika błyskawicznie. Najlepiej smakuje na drugi,trzeci dzień, więc upieczmy nie co wcześniej. A oto przepis. Składniki 200 g masła 250 g mąki krupczatki przesianej 250 … Czytaj dalej Mazurek bakaliowy

gotuj ze mną
Skórka pomarańczowa – przechowywanie skórki pomarańczowej 72

Przepis na przechowywanie skórki pomarańczowej pochodzi z Praktycznego kucharza warszawskiego z 1889 roku. Skórki tak przygotowane można używać do ciast, na przykład do bab wielkanocnych a syropem który się utworzy można aromatyzować również leguminy i kompoty. skórki pomarańczowe, cukier Pomarańcze dokładnie umyć. Oczywiście najlepsze są ekologiczne. „ Trzeba skórkę starannie obrać z białych włókien, pokrajać w cienkie paseczki i układać

królestwo garów
Mazurek czekoladowy 78

Mazurki to ciasta, które darzę wyjątkową sympatią. Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka. Mam swoje ulubione, ale cały czas poszukuję nowych pomysłów. Tym razem wybór padł na mazurek czekoladowy z Poradnika Młodej Gospodyni Franciszki Gensówny z 1928 roku. 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1 szklanka cukru pudru, 200 g czekolady deserowej, 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej, wanilia

królestwo garów
Wyjątkowe mydełka – jak przygotować je wraz z dziećmi 118

się w odpowiednie produkty. Tu polecam Wam zajrzeć na stronę ecoflores.eu Ja nabyła m.in.: zestaw startowy nr 4, bazę mydlaną glicerynową, pył bursztynowy, goździki (suszone kwiaty), olejki zapachowe, formę wielkanocną, formę silikonową Auto Policja, barwniki i torebki celofanowe. Uwaga! N a hasło “slodkieokruszki” otrzymacie 5% rabatu na zakupy od dzisiaj do 18 maja Kilka produktów, które sprawiły, że nasza zabawa

Słodkie okruszki
Wiejski chleb codzienny 98

dnia zachowuje miękkość . Chleby pieczone tylko na samym zakwasie lubią stwardnieć , choć smak mają wspaniały Polecam zabawę wypiekiem domowego chleba , szczególnie teraz w okresie świątecznym , gdzie wiadomo że śniadanie Wielkanocne to jeden z najważniejszych posiłków . Taki wiejski chleb codzienny, wspaniale je uświetni i wypełni zapachem cały dom Składniki : 1 czubata , szklanka mąki pszennej 450 1 czubata ,szklanka mąki żytniej

Ogrodnik w podróży