przepisy wielkanocne - 6309 przepisów (strona:136/421)

Naturalnie barwione jaja na Wielkanoc 75

byłam zwolennikiem farb do jajek i innych tym podobnych sztuczności. Moje pisanki żółte i niebieskie zawdzięczają swój kolor kurkumie i czerwonej kapuście. Jeśli chcecie, aby w Waszym koszyczku wielkanocnym znalazły się kolorowe pisanki, skorzystajcie z poniższego przepisu jeszcze dziś. Składniki: 8 jaj w białych skorupkach 8 szklanek wody 1/4 małej kapusty czerwonej 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka kurkumy Przygotowanie: Pisanki

Moja Delicja
Sałatka wiosenna 80

sałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewkami, kiełkami i białym serem typu włoskiego . Moja propozycja na lekką kolacje lub drugie śniadanie do pracy . Sałatka jest bardzo kolorowa, więc będzie świetną ozdobą wielkanocnego stołu (polecam wówczas najpierw na dno miski wlać dressing, na niego delikatnie ułożyć warstwę sałaty, posypać rzodkiewką, ogórkiem, kiełkami i serem – i wszystko wymieszać dopiero przed samym nakładaniem na talerz

Moja Delicja
Babka Majonezowa 76

Babka majonezowa to jedna z tych , która jest ciastem awaryjnym gdy brak czasu na zabawę w kremy czy czekanie na rosnące drożdże . U nas na pewno tradycyjnie zagości na Wielkanocnym stol Artykuł Babka Majonezowa pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym 79

Zbliżają się Święta Wielkanocne a z nimi kojarzy nam się najbardziej biała kiełbasa. Zaczęliśmy już trochę z nią eksperymentować, czego wynikiem jest pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym! Jeśli lubicie chrzan i odrobinę związanej z nim pikante Artykuł Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Babka cytrynowa 109

Babki najczęściej przygotowujemy na Święta Wielkanocne, jednak nie ma żadnych przeciwwskazań, aby przygotować takie ciasto bez okazji. Moją ulubioną babką jest babka cytrynowa i przygotowuję ją kilka razy w roku. Jest ona mocno cytrynowa w smaku, a Artykuł Babka cytrynowa pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Babka czekoladowa 112

Wprawdzie majówka zbliża się wielkimi krokami i wypadałoby raczej myśleć już o grillu, to ja jednak jeszcze w świątecznym nastroju zaprezentuję Wam naszą wielkanocną babkę. Kocham czekoladę, a co za tym idzie moje wypieki często mają w sobie coś z czekolady. I właśnie dlatego na Święta pojawiła się mocno czekoladowa babka z równie mocno czekoladową polewą i czekoladową dekoracją (która

Na kulinarnym poligonie
Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki 92

roku Święta Wielkanocne zapowiadają się nieco inaczej niż zwykle, ale niech nas żaden wirus nie pokona! Nie damy się! Niech na naszych stołach się dzieje, niech pojawią się nasze ulubione potrawy, kwaśne żurki, soczyste pieczenie, kolorowe jajka, sałatki i oczywiście osładzające każdą chwilę słodkie ciasta. A skoro Wielkanoc, to i mazurek musi być.  Moim faworytem zawsze były mazurki kajmakowe

Na kulinarnym poligonie
Biała kiełbasa w piwie 93

wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Jest ona doskonałym dodatkiem do żurku, ale oprócz tego można ją podać jako samodzielne danie. Mój Smakosz jakiś czas temu odkrył u swojej teściowej kiełbasę białą w piwie. Od tego czasu żadna inna być nie może, żadna pieczona, z kapustą, śliwkami czy innymi różnościami. Biała kiełbasa ma być w piwie i już! Zatem

Na kulinarnym poligonie
Mazurek z konfiturą wiśniową, czereśniami i chrupką czekoladową 104

Pozostajemy w klimacie świątecznym, czyli jeszcze coś słodkiego typowego na wielkanocny stół. Tym razem chyba jeden z moich ulubionych mazurków. A dlaczego ulubiony? A bo ma w środku czekoladową chrupiącą warstwę, czyli mazurek z konfiturą wiśniową, czereśniami i chrupką czekoladową. Jest słodko, kolorowo, jest pysznie :) Mazurek z konfiturą wiśniową, czereśniami i chrupką czekoladową Składniki: Ciasto

Na kulinarnym poligonie
Mazurek różany 88

będę, bo pączki to pączki, a mazurek to mazurek. A człowiek się starał... :) Mój różany mazurek jest słodki, pachnący, aromatyczny i zwiastuje nadejście pachnącego różami lata. Idealny deser na wielkanocny stół. Mazurek różany Składnik i: Ciasto: 1)        175 g mąki pszennej 2)        1 żółtko

Na kulinarnym poligonie
Sałatka z marchewką i tuńczykiem 77

Dzisiaj przepis na pyszną sałatkę z marchewki, jajka i tuńczyka. Nadaje się idealnie na kolację, drugie śniadanie do pracy. Będzie się również ładnie prezentowała na Wielkanocnym stole. Jest delikatna w smaku i szybka w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z marchewką i tuńczykiem Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mały majonez 170 ml 3 średnie marchewki

To co lubię - gotuję i polecam
Jajka faszerowane pieczarkami 76

Życzę Wam, Kochani, aby te święta Wielkanocne wniosły do Waszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha, spokój, ciepło i nadzieję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam na ostatni przedświąteczny przepis, na pyszne faszerowane pieczarkami jajka. Drukuj Jajka faszerowane pieczarkami Składniki 6 jajek 500 g pieczarek łyżka masła 2 łyżki majonezu sól pieprz Instrukcje Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Kroimy na pół

To co lubię - gotuję i polecam
Babka cytrynowa 101

piekę kolejną babkę, ta właśnie wydaje mi się najlepsza. Dzisiaj sprawdzony przepis na babkę cytrynową polaną lukrem cytrynowym. Puszysta, wilgotna babka cytrynowa. Pachnie cudnie i smakuje wybornie. Idealna babka WIELKANOCNA. Możecie ją upiec w tradycyjnej formie lub keksówce. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka cytrynowa Składniki Składniki na ciasto: 250 g mąki 5 jajek 250 g masła 150 g cukru

To co lubię - gotuję i polecam
Schab faszerowany kapustą i grzybami 86

Zanim na dobre zaczniemy piec i gotować potrawy Wielkanocne podzielę się z Wami przepisem na schab faszerowany pieczarkami i kapustą kiszoną. Trochę inna alternatywa dla tradycyjnych schabowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Schab faszerowany kapustą i grzybami Składniki 4 kotlety schabowe 500 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 1 czubata łyżeczka majeranku 1 łyżka

To co lubię - gotuję i polecam
Szynka peklowana domowa 98

szynki, musicie na nią poczekać kilka dni, ale naprawdę warto. Jest bardzo delikatna w smaku i dużo smaczniejsza od tych ze sklepu. Będzie również idealna na zbliżające się Święta Wielkanocne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Szynka peklowana domowa Składniki 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki 2 litry wody 3 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 6 kulek jałowca

To co lubię - gotuję i polecam