przepisy wielkanocne - 6309 przepisów (strona:137/421)

Babka drożdżowa z rodzynkami. 84

Przed świętami pewnie większość z Was szuka sprawdzonych przepisów na babki Wielkanocne, ta baba drożdżowa jest naprawdę dobra i jeszcze nie zdarzyło mi się żeby się nie udała. Ciasto jest bardzo smaczne i nawet na drugi i kolejny dzień, odpowiednio przechowywana, nie jest sucha. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka drożdżowa z rodzynkami Składniki 500 g mąki 150 g masła

To co lubię - gotuję i polecam
Skórka pomarańczowa – kandyzowana – Jak zrobić skórkę kandyzowaną 92

wyobrażam sobie zrobienia keksu, makowca czy babki wielkanocnej bez dodatku skórki pomarańczowej. Te kupowane w sklepie mają w składzie całą masę zbędnych ulepszaczy i innej chemii. Dlatego ja obok przyprawy do piernika zawsze na święta przygotowuję również skórkę pomarańczową i cytrynową – kandyzowaną, do czego i Was zachęcam. Zrobienie jej jest banalnie proste, a zapach jaki unosi się podczas robienia jest

To co lubię - gotuję i polecam
Biała kiełbasa zapiekana z jabłkiem i majerankiem 144

kiełbasę zapiekaną z cebulą i jabłkami. Z dodatkiem majeranku wychodzi naprawdę smaczna, jeśli jeszcze nie jedliście tak przygotowanej białej kiełbasy koniecznie spróbujcie, możecie ją również podać na Wielkanocny stół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Biała kiełbasa zapiekana z jabłkiem i majerankiem Składniki 4 kawałki kiełbasy białej surowej 2 duże cebule 2 średnie jabłka (dowolne) 2 łyżki masła 1 łyżeczka majeranku sól

To co lubię - gotuję i polecam
Klops z jajkiem 89

Spośród wielu potraw wielkanocnych na szczególną uwagę zasługuje klops. Po pierwsze dlatego, że jest bardzo smaczny, a po drugie zawiera jajko, które podczas świąt chętnie zjadamy w różnej postaci. Jako dodatek idealnie pasuje do niego sos chrzanowy lub tatarski. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Klops z jajkiem Składniki 850 g mięsa mielonego wieprzowego 1 szklanka marchewki z groszkiem

To co lubię - gotuję i polecam
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 73

którzy lubią szpinak, a także dla tych, którzy chcą go polubić. Roladę przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Idealna na imprezę czy lekką kolację, a także jako przystawka na Wielkanocny stół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Składniki 200 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego – ( 450 g szpinaku mrożonego) 2 czubate łyżki mąki 4 jajka (oddzielnie białka

To co lubię - gotuję i polecam
Jajka faszerowane ćwikłą (buraczkami z chrzanem) 88

dodatkiem chrzanu. Jeśli lubicie faszerowane jajka to te powinny Wam przypaść do gustu. Mają piękny kolor więc przy okazji mogą być również ozdobą stołu. To smaczny pomysł na Wielkanocne śniadanie i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jajka faszerowane ćwikłą (buraczkami z chrzanem) Porcje 8 Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 1 duży burak ugotowany lub upieczony w folii

To co lubię - gotuję i polecam
Sos marinara 87

się w roli sosu do pizzy lub makaronu. Możesz też go zawekować lub zamrozić, aby wykorzystać w przyszłości.  Zobacz też inne przepisy na sosy : Sos boloński Siekany sos wielkanocny Kurczak w sosie mole Klopsiki w sosie musztardowym Sos czosnkowy Sos tzatziki Zobacz też najnow sze przepisy : Sos marinara Lody malinowe bez maszynki Serowe placki z cukinii Lasagne z cukinii

okolicepalnika.pl
Ser jajeczny – kuchnia podkarpacka 92

europejskich. W Czechach i na Słowacji nosi nazwę vaječný syr i przyrządzany jest podobnie, jak u nas, choć czasem do mleka dodawana jest odrobina cukru, lub ocet. Podawany na wielkanocnym stole nosi nazwę hrudka . Na Ukrainie do mieszanki jajecznej dodaje się często śmietanę, dzięki czemu ser jest bardziej kremowy. Podobnie przygotowuje się go w Rosji. W Finlandii ser jajeczny nosi

Trzeci talerz
JAGODOWY BÓR – CIASTO SZPINAKOWE Z PIANKĄ JAGODOWĄ 2255

długo wyczekane ciacho na blogu, które już dosłownie 3 albo 4 miesiące czekało na dodanie! Moja mama przygotowała je z przepisu Kasi Guzik z bloga gotujebolubie.pl na tegoroczne Święta Wielkanocne. I choć ciacho jest niesamowicie czasochłonne, to jednak efekt końcowy wynagradza wszystkie trudy przygotowań! Szpinakowy, lekki biszkopt, delikatne kremy, musy i pianki łączą się w jedną obłędną całość, której absolutnie

Ostra na Słodko
Prosty domowy mazurek kajmakowy 109

Jedno z najbardziej popularnych ciast wielkanocnych i z pewnością najsłodsze. Masa kajmakowa jest pyszna i przede wszystkim domowa. Przepis towarzyszy nam od lat. Polecam:) Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki 2 kopiaste łyżki cukru pudru 200 g masła 3 żółtka (ugotowane na twardo) Masa kajmakowa: 200 g masła 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka w proszku 3 żółtka (świeże

Krokusowy Dom
Fontanna "Grzybek" w Ciechocinku woj. kujawsko - pomorskie 97

zdjęcia zaraz po złamaniu w 2018 roku 3 kwietnia - zdjęcia z netu bo nie udało nam się zrobić fotki zaraz po złamaniu. I my właśnie wtedy tam byliśmy, święta Wielkanocne spędzaliśmy w Ciechocinku. 2 kwietnia spacerowaliśmy i "Grzybek" stał a następnego dnia już był zakryty folią. 2019 rok po remoncie CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sos chrzanowy na ciepło 78

porcji mięsa, jajek na twardo czy pieczeni. U nas podany z porcją mięsa z zupy i surówką z marchewki. Sos ten idealnie sprawdzi się również podczas Świąt – Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia. Składniki (na 3 porcje): 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 5-8 łyżeczek chrzanu tartego 1 łyżka soku z cytryny biały pieprz sól

CookYourself
Świąteczne ciastka morelowe 94

Świąteczne wydanie pysznych, kruchych ciasteczek z dodatkiem dżemu morelowego. Zmodyfikowałam przepis na ciasteczka imbirowe i powstały w ten sposób super smaczne ciacha w wielkanocnej oprawie. Składniki: 1 ¾ szklanki mąki (szklanka o pojemności 200 ml) 2 łyżki cukru pudru 12 dag masła 2 żółtka (białka można wykorzystać do kokosanek na andrutach albo bezików ) 1 czubata łyżka dżemu morelowego Cukier waniliowy Dodatkowo

Słodki sentyment
Świąteczna baba drożdżowa z migdałami i pomarańczą 81

Baba to nieodzowny element wielkanocnego stołu. Baba musi być i kropka. Dlatego dzisiaj propozycja świetnej świątecznej baby drożdżowej z migdałami i pomarańczami, którą wykonacie szybko i bezproblemowo. Pyszna, aromatyczna, miękka i wilgotna – nie żartuję. Przepis oczywiście „z wąsem” ze starych notatek Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 cukier waniliowy 4 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 jajka

Słodki sentyment