lata temu, kiedy zbliżała się Wielkanoc,o blogowaniu nawet nie myślałam,choć swój pierwszy post zamieściłam miesiąc po świętach - w maju.Czytaj więcej
bistro mamaByć może niektórzy otworzą szeroko oczy, kiedy przeczytają to, co za chwilę napiszę ;) W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc. Nie było tradycji pieczenia mazurków w ogóle. Były drożdżowe baby, babeczki, paschy i serniki. Ale nie mazurki.Czytaj więcej
bistro mamapochodzą z tradycji krajów anglosaskich. Hot cross buns związane są z okresem wielkanocnym, a przede wszystkim kojarzone są z Wielkim Piątkiem. Wymalowany na bułeczkach wzór ma symbolizować krzyż i Wielkanoc właśnie. Nam cynamon kojarzy się bardziej z czasem jesienno-zimowym, kiedy więc bułeczki siedziały w piekarniku, a w domu zaczął roznosić się cudny aromat, pomyślałam, że powoli zbliża się piernikowe
bistro mamaKolejny tydzień ferii. Do tego tydzień ze świętem zakochanych :) Zapowiada się bardzo fajnie! Nie wiem dlaczego, ale powoli w mojej głowie zaczynają się pojawiać pomysły na Wielkanoc. Wiem, że to trochę za wcześnie, wydaję mi się, że jest to spowodowane moja tęsknotą za wiosną. Wiecie, lubię śnieg, chociaż lubię też, gdy nie muszę się codziennie bawić w odśnieżanie mojego
Słodkie Przyjemnościzacznę przeglądać magazyny remontowe, pokażę Wam kolejną Wielkanocną propozycje na Babkę. Tym razem będzie to przepis na Babkę kawową z orzechami włoskimi. Cudowne połączenie smaków. Jeżeli nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez babki, to tą chętnie Wam polecę :)"Składniki:2 jajka2 żółtka 30 ml espresso160 g cukru300 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakao100 ml oleju rzepakowego100 g orzechów
Słodkie Przyjemnościwszystko uda - szczególnie jeżeli chodzi o ciasta drożdżowe - chcę poczekać do ostatniej chwili, aby wszystko było świeże i pyszne. To trudne, szczególnie, jeżeli nie wchodzi w grę poranne pieczenie. Wielkanoc spędzam w dwóch domach i z rana nie będzie już czasu na pieczenie, poza domowych chlebem oczywiście, dla niego zawsze znajdzie się czas! Coś czuję, że szykuje się pracowity sobotni
Słodkie PrzyjemnościZdecydowałam się na Wielkanoc zrobić babkę z piwem :) Mam nadzieję, że to nie grzech i Wszyscy Święci mi wybaczą? ;)składniki na ciasto:3 szklanki przesianej mąki tortowej1 szklanka jasnego piwa1 szklanka cukru 1 szklanka oleju4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru wanilinowego2 garści suszonej żurawinydodatkowo masło i mąka do wysmarowania dna formyskładniki na lukier:3/4 szklanki cukru pudru2
Bon Appetit MałgorzatyPomimo, że jest to przepis, który najczęściej wykorzystuję w okolicach Wielkanocy, może on także stanowić świetny sposób na urozmaicenie, na przykład, weekendowego śniadania i być alternatywą dla gotowanego jajka i parówki :) Jest on także doskonałym substytutem tradycyjnego, mięsnego pasztetu dla osób, które nie są mięsożercami. Przepis ten nie jest w 100% mój - jego pierwowzór pochodzi z jednego
Zakręcony Wideleclatwe.Zadanie to mozemy powierzyc naszym maluchom.Beda mialy swoj wklad w przygotowania swiateczne,a przy okazji znakomita lekcje biologii.JAK WYCHODOWAC RZEZUCHE W DOMU:By cieszyc sie zielonym dywanikiem rzezuchy na Wielkanoc o jej wysianiu trzeba pomyslec okolo 14 dni wczesniej. Bedziemy potrzebowac:1-2 opakowania nasion
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szybkie jajeczka nie tylko na Wielkanoc, ale na każdą okazję lub po prostu bez okazji. Nie trzeba ciągle jeść jajek z majonezem. Nożna troszkę pokombinować i wyczarowac za każdym razem inne smaczne jajeczka.3 jajka ugotowane na twardo1 czubata łyżeczka majonezu1 czubata łyżeczka ćwikły z chrzanem1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku1 plaster łopatki pięciominutówki ( może być inna wędlina, np. szynka )sól himalajska
Ewa w kuchniprawda Wielkanoc za nami ale z racji moich lekkich zaległości dodaję przepis dopiero teraz. Może na kolejne Święta zechcecie wykorzystać przepis, więc będzie jak znalazł. Zdjęcie jest w aranżacji wielkanocnej ale śmiało można go upiec bez okazji.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni10 plastrów prostokątnej szynki konserwowej serek chrzanowy Ostrowia lub Almette1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)1 l wywaru warzywnego lub bulionu10 łyżeczek żelatyny (na 1 litr
Świat Domowej Kuchniświecie oraz kierownikiem działu pralin, lodów i dekoracji cukierniczych. Przepisom takiego autorytetu nie mogłam się oprzeć. Na pierwszy ogień poszła babka, która idealnie wkomponowała się w przedświąteczny klimat Wielkanocy. Masło i margaryna musi być w temperaturze pokojowej. Cukier, cukier waniliowy, masło i margarynę ubić na puszystą masę. Następnie pojedynczo dodawać jajka, nie przerywając ubijania. Do masy dodać przesiane mąki
Świat Ciastałyżeczka ekstraktu z waniliiDodatkowo:100 g wiórków lub chipsów czekoladowychjajeczka cukrowe do dekoracji120 ml śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudruTe babeczki miałam już upiec w zeszłym roku na Wielkanoc... ale jakoś tak nie starczyło czasu i mocy przerobowych :) Więc nadrabiam tą zaległość w roku bieżącym. Babeczki są bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Polecam wszystkim, którzy nie mają
Świat CiastaPowolę sobie na cofanie się do różnych archiwów. Jednym z kulinarnych wspomnień jest Wielkanoc 2011. Poszalałyśmy wtedy z Izką z muffinkami. Mnóstwo roboty i mnóstwo przyjemności
Z butelką mleczka w tle