przepisy na wielkanoc - 10514 przepisów (strona:87/701)

Wesołych Świąt! 140

Wesołych i w końcu nie białych! Wszystkim nielicznym, którzy zaglądają na tą wielce prowizoryczną stronę pragnę życzyć wszystkiego co dobre z okazji Wielkanocy. Bez względu na to jak i w co wierzycie, każdy pretekst jest dobry, żeby usiąść razem z rodziną i zjeść coś dobrego. Każdy pretekst jest dobry, żeby uśmiechnąć się do siebie i przesłać serdeczne pozdrowienia

les mirabelles
Zupa serowa z mozzarellą. Pyszna, syta, wykwintna :) 606

przepis z kuchni mojej mamy :) Kiedy jesteśmy zaproszeni na rodzinny obiad, mam pyta jaka zupę zrobić? A cała moja rodzinka odpowiada chórem " serową ". Uwielbiamy ją. I nie ma ,że Wielkanoc, czy Boże Narodzenie , nie ma ,że barszczyk, czy żurek, zawsze pada na serową. Dziś zdobyłam przepis i zrobiłam. Pyszna :) Polecam :) Składniki - podudzia z kurczaka ( pałki ) 6 szt. - marchewka, pietruszka, kawałek

Kuchnia z widokiem na ogród
Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną 197

Jakie przyprawy kojarzą sie Wam z Wielkanocą? Moim zdaniem taką najbardziej wielkanocną przyprawą jest chrzan. Ostry. Czyści nozdrza. Wyciska łzy. Do szynki, mięska, kiełbaski, jajek. Można wykorzystać go do zup, sosów i tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne - ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne

Szybko Tanio Smacznie
Łaciata babka Gellwe 185

jakie składniki trzeba by było kupić żeby w ogóle coś dało się upiec. A tu nagle, na opakowaniu od proszku do pieczenia ładna kolorowa babka ;) Doskonale nadaje się na Wielkanoc, a to całkiem niedługo. Gdy pierwszy raz piekłam babkę (drożdżową) o mało nie zepsułam piekarnika. Dałam chyba tak jak było w przepisie 2/3 formy i tak rosła, że "wypadła

W kuchni bez szafek
Pyszny żurek 381

Chyba coraz bardziej, nieświadomie nachodzi mnie na Wielkanoc :) Jak nie babka, to dziś żurek. Pierwszy raz go robiłam i polecam z całego serca przepis Tomka Lacha z Zajadam.pl Składniki na ok. 7 porcji: 2 litry bulionu 500 ml zakwasu żytniego cztery białe kiełbasy 200 g boczku 1 duża cebula 2 łyżeczki chrzanu 2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany

W kuchni bez szafek
Biała kiełbasa 113

niepamiętnych lat. Gdybym jednak miała sobie przypomnieć dokładną  datę, to ani ja, ani moja Mama tego nie wiemy, jakieś 20 lat pewnie będzie.Tradycyjnie przygotowujemy ją na Wielkanoc i Boże Narodzenie, ale i w ciągu roku się zdarza, bo wybornie smakuje z grilla na działce. Polecam, jak raz zrobicie nigdy więcej nie będziecie chcieli jeść tej ze sklepu. Składniki

Gosia gotuje
Szynka faszerowana morelami i śliwkami 145

piekłyśmy z Mamą na niedzielny obiad, ale jak to u mnie bywa, mam mały poślizg  na blogu:)  Wrzucam jednak ten przepis dzisiaj zamiast innych, bo do Wielkanocy zostało parę dni, a to mięsko się idealnie nadaje na świąteczny obiad...polecam. Składniki : 1,2 kg  szynki b/k   5 dkg suszonych śliwek 5 dkg suszonych moreli Marynata

Gosia gotuje
Kakaowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną 111

sumie racje, bo kilka razy zwijałyśmy biszkopt, który nam pękł.....No ale Mama nie prowadzi bloga kulinarnego, a ja uważam, że wygląd  się liczy. Ponadto na Wielkanoc trzeba się było postarać :) Składniki: na biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Składniki

Gosia gotuje
Pasztet Wielkanocny z jajkiem 188

nazwałam, bo faktycznie po raz pierwszy robiłam pasztet na Wielkanoc. Przepis prosty, ale jakże smaczny. Z podanej ilości składników wyszły mi dwie foremki, z tym, że tę drugą zrobiłam bez jajka, żeby pasztet mógł dłużej postać w lodówce. Składniki: 400 g wątróbki drobiowe j 300 g łopatki wieprzowej 1 średnia bułka pszenna 2 jajka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku

Gosia gotuje
Sernik z bitą śmietaną 144

Wielkanocy niedługo miną dwa tygodnie, mamy kolejne wolne dni, czas więc najwyższy dokończyć publikację świątecznych przepisów. Na deser, jak to zwykle bywa zostawiłam sobie ciasta. Polecam, może zrobicie na długi  majowy weekend, bo sernik jest naprawdę fantastyczny. Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 5 żółtek

Gosia gotuje
Faszerowana kaczka barbarie 154

uwielbia i pochłania z przyjemnością do ostatniego kęsa. Ja też zresztą nie narzekam, bo farsz, którym kaczka jest nadziana jest po prostu bajeczny. Ta została przygotowana na tegoroczną Wielkanoc. Składniki: 1 kaczka barbarie waga 1,9 kg Farsz: 350 g wątróbki drobiowej 1 bułka pszenna 2 jajka 1 pęczek  pietruszki 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku sól

Gosia gotuje
Tort makowo-migdałowy 134

zisiaj ostatni przepis z potraw przygotowanych na tegoroczną Wielkanoc, czyli pyszny wilgotny tort makowo- migdałowy. Nie wiem dokładnie co sprawiło, że biszkopt wyszedł tak wilgotny i chyba po raz pierwszy poncz do jego nawilżenia był zbyteczny. Składniki  na biszkopt makowy: 600 g  suchego maku 200 g  łuskanych migdałów  200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki

Gosia gotuje
Zajączki z jajek 107

Robiłam je jeszcze przed Wielkanocą, ale w przepastnych czeluściach mojego aparatu się zwyczajnie zawieruszyły, a stanowiły fajną ozdobę Świątecznego stołu wraz z kurczaczkami z  tego przepisu . Wrzucam je teraz, choć pewnie mało kto skorzysta, no ale w przyszłym roku też będą Święta:) Do przygotowania zajączków potrzebne  będą:  ugotowane na twardo jajka  szczypior  goździki lub pieprz

Gosia gotuje
Chrzan bieszczadzki z kurkumą 123

śniadania Ewa poczęstowała nas chrzanem z dodatkiem kurkumy. Różne chrzany jadłam i w skali od 1-10 ten przepis jest strzałem w 10 - tkę :). Dodaje ten przepis, bo Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i jeśli uda się Wam kupić korzeń chrzanu to polecam domowy wyrób, bo oprócz walorów smakowych posiada również przepiękny słoneczny kolor.   Składniki na 6 małych słoików

Apetyczna babeczka
Sałatka z porem i jajkiem | śniadaniowa 384

sałatka to jedna z moich ulubionych. Bardzo często ją przygotowuję.  Przywołuje wiosnę do mojego talerza. Kojarzy mi się typowo z Wielkanocą na którą czekam. Gdy się "przeżre" smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po jej zrobieniu. Posypanie pora solą i odsączenie z soku pozbywa go ostrości, dzięki czemu jest łagodniejszy dla żołądka. Ja używam do tego soli himalajskiej, gdyż jest

Czarnawisienka