Wielkanoc kojarzy nam się z wypiekami. Mam nadzieję, że znajdziecie tutaj coś interesującego dla siebie czy Waszych bliskich! Zapraszam! Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy Wielkanocne ciasto czekoladowe z jabłkami (bez glutenu, bez masła, bez laktozy). Babka Babka migdałowo - limonkowa (bez glutenu, bez mleka) Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym (bez glutenu
Szybko Tanio SmacznieSałatki to wdzięczny temat szczególnie na Wielkanoc, ta którą przyrządzimy teraz z aromatyczną rzeżuchą również świetnie będzie pasowała do Wielkanocnego obiadu. Zapach rzeżuchy automatycznie kojarzy nam się z wiosennymi świętami, prócz zapachu genialnie nadaje się do sałatek i wygrywa ze szczypiorkiem :). Dziwi mnie fakt że jej kiełków nie możemy kupić tylko musimy radzić sobie sami. Z kiełkami na szczęście niema
Kuchnia PROzdrowotnawiem co jem, taka na której można ugotować pyszny żurek to najlepszy element świątecznego śniadania. A wspólne robieni kiełbasy to rodzinna więź, to ważny element przygotowań, bo tak smakuje Wielkanoc. Przepis znalazłam u Margarytki . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielkanoc tuż tuż, pora zacząć myśleć o wielkanocnych wypiekach :) Poniżej przedstawiam przepis na nieodłączny dodatek do wielkanocnych mazurków - domową masę kajmakową. Składniki na domową masę kajmakową: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego w puszce Przygotowanie: Puszkę umieszczamy pionowo w wysokim garnku. Nalewamy tyle wody, aby pokryła całą puszkę i stawiamy na średnim ogniu. Przykrywamy i gotujemy 2 godziny - w razie
My Culinary Artnasionka można kupić w sklepach spożywczych, ogrodniczych, niektórych kwiaciarniach, kiermaszach świątecznych czy supermarketach a wyhodowanie jej w domu jest bardzo łatwe. Jeśli wysiejecie ją teraz będzie piękna akurat na Wielkanoc. Co dobrego do jedzenia przygotować na wielkanocny stół? Zobacz moje propozycje do wielkanocnego menu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDzień dobry! Proponowałam Wam już babkę i mazurek na Wielkanoc, ale obowiązkowo na świątecznym stole powinien pojawić się również sernik. Dlatego też dzisiaj mam dla Was prosty pomysł na efektowne podanie sernika na zimno, bardzo wielkanocne. Do przygotowania takiego deseru będziecie potrzebować silikonową foremkę z wielkanocnym motywem. Ja wykorzystałam foremkę z kształtem jajek. Możecie również wykorzystać foremki z zajączkami
Pora coś zjeśćWielkanoc tuż tuż, a wraz z nią rodzi się pytanie... Czy robić to co zawsze czy może czymś zaskoczyć?. Sądzę że prócz swoich "klasyków" warto co roku czymś zaskakiwać. Przepiórcze jaja to strzał w 10! Są urzekające i gdy tylko poczytacie literaturę dowiecie się że jeśli chodzi o wartości odżywcze to przebijają bardzo mocno jaja kurze. Markety mają tą pozytywną
Kuchnia PROzdrowotnaŚwięta Wielkanocne coraz bliżej, a ja mam dla Was kolejny świąteczny przepis. W Wielkanoc na każdym stole królują jajka w różnej postaci, Ja przygotowuję proste jajka faszerowane z wiosennymi dodatkami. Polecam!!! SKŁADNIKI: 5 jajek, 1/2 pęczka rzodkiewki, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 cebuli czerwonej, 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki startego chrzanu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotuję na twardo, obieram. Jajka
Tradycyjna kuchnia KasiOstatnio pasty stały się moim głównym daniem kuchni. W związku z tym, że zbliża się Wielkanoc zrobiłam dzisiaj pastę jajeczną. Będzie rewelacyjnym pomysłem na świąteczne śniadanie. Dodałam tylko ogórka konserwowego i odrobinę tymianku, efekt rewelacyjny. Proporcję są dla dwóch osób, przy wielkim stole świątecznym proponuję podwoić lub może nawet potroić proporcje. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo
pieprzny smaczekJajka to nieodłączny element Wielkanocy. Na pierwszy ogień pójdą te faszerowane .. Najprostsze jakie znam,najpyszniejsze. Faszerowane pieczarkami. Składniki: 6 jajek 30 dag pieczarek sól, pieprz 2 łyżki majonezu olej do smażenia Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki.Delikatnie solimy. Zrumieniamy je. osączamy z tłuszczu, przekładamy do miseczki. Ostudzone jajka przekrajamy
Z Majeczką w kuchniPodczas Wielkanocy spożywamy niesamowite ilość jajek w różnej formie: sałatek, z rozmaitymi nadzieniami, czy w postaci dodatków do innych potraw. Co roku staramy się, aby na naszym stole pojawiały się nowe propozycje na farsze do jajek. Tym razem stawiamy też na kolory, stąd pomysł na różowy farsz. Smak jest bardzo przyjemny, a kolor po prostu fenomenalny. Na pewno zaintryguje biesiadników
Kolizje Smakówczym kojarzy Wam się Wielkanoc? Posiadacie takie jednoznaczne skojarzenia z okresu dziecięcego czy już jako dorsli ludzie mający własne rodziny? Moje rodzinne święta były zawsze takie spokojne. Z najbliższą rodziną, spotkania z przyjaciółmi, ciotkami i wujkami. Na stole też bez jakiegoś szału. Tak klasycznie jajeczko, kiełbaska, szyneczka. Jeżeli chodzi o wypieki to też cudów nie było. Babka, sernik, ale małe
Szybko Tanio SmacznieSpytałem znajomych, jakie ciasto najbardziej kojarzy im się z Wielkanocą, i okazało się, że babka. Ja najbardziej lubię tę cytrynową i przepis na nią Wam przekazuję. Nie jest to co prawda "prawdziwa" babka wielkanocna, taka z 30 jaj i odrobiny mąki, ale i tak jest pyszna! Składniki: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g skrobi (mąki) ziemniaczanej 125 g masła
W SMAKBabka Piaskowa to klasyka wśród domowych wypieków - szczególnie w okresie świątecznym. Tradycyjna babka piaskowa to niemal symbol Wielkanocy i wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt bez tego ciasta. Babka bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku... Najlepsza Babka Piaskowa - S kładniki: 4 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki
Słodka Stronakuchni, bo w przeciwieństwie do świąt Bożego Narodzenia prócz śniadania nie ma głęboko zakorzenionych zwyczajów żywieniowych co do obiadu czy kolacji. Dzisiejsze kluski to ukłon w stronę optymistycznej kolorystyki Wielkanocy czyli dominacji kolorów: żółtego i zielonego. Mam nadzieje że włączycie jak najwięcej takich akcentów w zbliżające się Święta :) Dla 3 osób Czas przygotowania 10 min Składniki: 3-4 większe obrane
Kuchnia PROzdrowotna