przepisy na wielkanoc - 10514 przepisów (strona:91/701)

Świąteczna galantyna drobiowa 235

lata. To bardzo wdzięczna przystawka, z którą można fajnie kombinować wybierając produkty, które chcemy do niej dodać. Dziś będzie bardzo klasycznie, czyli marchewka, groszek i jajko na twardo. Na Wielkanoc lubię klasyczne dania, które od lat goszczą na naszym stole. Galantyna ma jeszcze jedną podstawową zaletę: nie zawiera tłuszczu ! Chyba, że okrasimy ją sosem tatarskim, to wtedy zmienia się

Kulinarne przygody Gatity
Jajka w żółtym sosie chrzanowym 184

Wielkanoc..., więc nie może być inaczej, dziś znowu jajko w roli głównej ! Oto szybki przepis na jajka w troszkę innej odsłonie niż do tej pory. Dla urozmaicenia i dodania wielkanocnego akcentu do sosu chrzanowego dodałam odrobinę kurkumy, dzięki czemu sos uzyskał piękny "kurczaczkowy" żółty kolor.Jajka  w żółtym

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet mięsny 268

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych idą pełną parą. A jak Wielkanoc to nie może na świątecznym stole zabraknąć pasztetu. Pasztet piekę zawsze parę dni wcześniej i potem mrożę, żeby sobie trochę ułatwić życie i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę .U nas gości klasyczny pasztet, upieczony z różnego rodzaju mięs. Czasami gdy mam odrobinę dziczyzny dodaję też kawałek i wtedy pasztet

Kulinarne przygody Gatity
Mazurek kajmakowy 171

Wielkanoc bez mazurka, to jak las bez drzew, mawiała moja babcia. Dla mnie mazurkiem bez którego nie ma świąt, to mazurek kajmakowy. Inne mogą nie istnieć ! Swego czasu robiłam swój własny kajmak, odparowując prze kilka godzin mleko wymieszane z cukrem, ale kiedy odkryłam wersję dla leniuchów, czyli gotowanie skondensowanego mleka

Kulinarne przygody Gatity
Jajka w ramce z papryki 149

Kolejną naszą propozycją są jajka w ramkach z papryki. Świetne danie zarówno, na codzienne śniadanie, jak i na Wielkanoc. Nie wymaga dużych przygotowań, a wygląda niezwykle efektownie.  Smakuje również wyśmienicie. Zapraszamy zatem do gotowania! Czas przygotowania około: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 parówki 4 jajka 1 papryka 1 cebula ze szczypiorkiem Sól, pieprz Nieco masła Najpierw obieramy

Kolizje Smaków
Jajka przepiórcze w cieście francuskim 214

lodówki. Kiedy zbliżają się goście wstawiamy do piekarnika, a po kwadransie mamy gotowe pyszne, ciepłe zakąski.  Do przygotowania kieszonek użyłyśmy gotowego ciasta francuskiego z myślą o zbliżającej się Wielkanocy. Wówczas nie ma za dużo czasu, a paczkowane ciasto pozwala nam w ferworze przygotowań zaoszczędzić kilkanaście minut. :)  Czas przygotowania: 35 minut (w tym czas pieczenia około 15min) Ilość porcji

Kolizje Smaków
Mazurek kajmakowy 131

Niczym Lady Maccon bohaterka książek Gail Carriger uwielbiam kajmak w każdej postaci. Jako, że niedługo Wielkanoc pomyślałam, że już najwyższy czas wygrzebać stare przepisy na mazurki kajmakowe. Jak pomyślałam, tak też zrobiłam i teraz zajadam już pyszne ciasto. Polecam każdemu, bo przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu :) Składniki: 1 i  ½ szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru

Kolizje Smaków
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 211

Naszą kolejną kulinarną propozycją na Wielkanoc i nie tylko są jajka z wędzonym łososiem. Danie takie przygotowuje się bardzo szybko i jest niezwykle smaczne. W naszej rodzinie są dwie wersje tego dania: w pierwszej miesza się cały wydrążony środek jajka z łososiem, a w drugiej samo żółto. My preferujemy pierwszą wersje, ale przedstawiamy Wam obie. Sprawdźcie sami i wybierzcie ulubioną

Kolizje Smaków
Babka piaskowa 170

Babka piaskowa to tradycyjne ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Jest bardzo prosta w wykonaniu: wystarczy zmieszać składniki, włożyć do formy z kominem, wpakować do piekarnika oraz wyjąć po upłynięciu czasu. Czekamy aż ostygnie i gotowe. Ambitni mogą ją polać jeszcze lukrem lub czekoladą i można zajadać. Wychodzi niemalże zawsze, a smak.. hmm mniam! Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia

Kolizje Smaków
Zakwas na żur 181

Zbliżają się Święta Wielkanocne, z którymi związane są takie tradycyjne zupy jak żur na zakwasie czy biały barszcz. Zakwas najlepiej nastawić na tydzień przed Świętami ale teraz przed Wielkanocą można przygotować na nim żurek postny (bez mięsa) Składniki na zakwas: płatki owsiane lub mąka (ok. 200g) litr przegotowanej wody czosnek, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek Kiedyś do zakwasu używano wyłącznie

prawdziwe jedzenie
Jak zrobić lukier? 405

soku z cytryny. Taki lukier jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo wytrzymały. Nadaje się idealnie do sklejania np. świątecznej szopki, czy też do precyzyjnego zdobienia pierniczków. Ja na Wielkanoc zawsze lukrem królewskim dekoruję babki. Potrzebujemy do przygotowania lukru: 2 białka jaja kurzego 400 g cukru pudru, czyli ok. 2 i 1/3 szklanki cukru pudru kilka kropel soku z cytryny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet drobiowy 145

Wielkanocy jest jeszcze trochę czasu, ale powoli zaczynam już szukać pomysłów na świąteczne potrawy. Dzisiaj zaprezentuję Wam mój pasztet drobiowy. Wyszedł kremowy, delikatny i pachnący - świetna propozycja na Wielkanocny stół. Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 500 g wątróbki drobiowej 3 pokrojone w kostkę cebule 2 obrane i pokrojone na kawałki pietruszki 4 obrane i pokrojone na kawałki marchewki 4 ząbki

Kulinarny Pamiętnik
Sorry, taki mamy klimat 201

Spojrzawszy wczoraj na pogodę za oknem, mimowolnie zaczęłam nucić: "Pada śnieg, pada śnieg, dzwonią dzwonki sań...". No tak, problem w tym, że to Wielkanoc, a nie Boże Narodzenie. Cóż...? Zainspirowana białym puchem taką oto skąpaną w śnieżnobiałej polewie babkę popełniłam. Niezwykle eksperymentalnie. Niezwykle pyszną. Niezwykle nieskromnie powiem. 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

bastalena
Piegusek na białkach 199

przypadku tego ciasta uratowały się tylko dwa...brak zdjęcia z makiem Kresto , który wykorzystałam do tej babki.. Tego pieguska piekłam jakiś czas w ramach akcji Ciasta na Wielkanoc, prowadzonej przez Piernikową Chatę..a moja babka była pieczona w keksówce..i z trochę mniejszej ilości składników.. 1 szkl. białek (8-10 jaj) 1 szkl.mąki tortowej 1 szkl.cukru

Moje domowe kucharzenie
Potrawy i zwyczaje wielkanocne. 233

Dopiero co były Święta Bożego Narodzenia, a tu nagle Wielkanoc, kurcze im człowiek starszy tym szybciej czas leci. Mało brakowało a kompletnie zapomniałabym o tych świętach. Ale na szczęście poranny telefon od mamy pełny planowania, książka "Potrawy i zwyczaje wielkanocne", którą dostałam od wydawnictwa Publicat do zrecenzowania delikatnie przypominają że to już. Opisuję książkę jak najszybciej - może będzie inspiracją

Brzuszki Łakomczuszki