Pomalutku szykujemy się na Wielkanoc. Szukamy nowe przepisy...coś nowego. Tym razem nowy przepis, ale klasyk;) Baba drożowa...pyszna:) Składniki; 500 g mąki tortowej 150 g cukru 40 g świeżych drożdży 70 g tłuszczu - dałam rozpuszczone masło skórka cytrynowa - dałam z 1/2 cytryny olejek migdałowy - około 1/4 łyżeczki 250 ml mleka 1 jajko + 2 żółtka szczypta soli
Anioły w kuchnipotrzebujemy: - 3 łyżki jogurtu bez laktozy - 3 czubate łyżeczki curry - 3 łyżki konfitury z żurawiny Wszystkie składniki umieścić w misce. Wymieszać i schłodzić. Świetnie sprawdzi się na Wielkanoc
Szybko Tanio SmacznieWielkanoc coraz bliżej, a w te święta bez żuru ani rusz! Żeby żur wyszedł jak należy, wcześniej trzeba przygotować zakwas z żytniej mąki razowej. Trwa to zwykle 2-3 dni i jest bardzo proste - po zmieszaniu składników wystarczy czekać i raz dziennie zakwas zamieszać. Zrobienie własnego zakwasu i przygotowanie zupy na jego bazie polecam zwłaszcza tym, którzy d otychczas kupowali
W SMAKMężem choinkę w salonie rodzinnego domu. Tak niedawno nosiłam grubą kurtkę i ciężkie buty, a nawet piekłam pierniczki. A teraz? Za oknem wiosna, słońce i wyższa temperatura oraz Wielkanoc... za 2,5 tygodnia. To dobry czas na prezentację mojej propozycji udekorowania wielkanocnego stołu. Na wielkanocnym stole ważne są klasyczne biele, przełamane mocnymi kolorami np. zielenią i żółcią
Pasja SmakuLubicie domowy pasztet? U nas zawsze pieczecie pasztety na Wielkanoc . Pasztet drobiowy z wiśniami i wiśniowym sosem to kolejna moja propozycja na wielkanocne śniadanie. Danie jest pyszne, ale najważniejsze łatwe w przygotowaniu i tanie, gdyż nie obciążą zbytnio naszej kieszeni. Polecam też inne przepisy na pasztety: przepis na pasztet pieczony. i najlepszy pasztet wielkanocny z mięs mieszanych Składniki 5 ćwiartek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKwestii Smaku , że otrzymuje się go z pomocą bazylii wiedziałam, że będę musiała go zrobić. Długo się do tego zbierałam, ale w końcu jest - dzień świętego Patryka i nadchodząca Wielkanoc do doskonałe okazje. Sernik jest mocno cytrynowy, i nieco tłumi delikatny smak musu bazyliowego. Niemniej, nuta bazylii jest w smaku wyczuwalna, i sprawia, że ciasto staje się naprawdę wyjątkowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami - pieczarkowym lub paprykowym. Smaczne, pachnące, soczyste. Idealna przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy, w tym na zbliżającą się Wielkanoc. Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podane składniki wystarczą na 12 szt muffinek - 6 z nadzieniem paprykowym i 6 z pieczarkowym. Ja zrobiłam muffinki z dwoma rodzajami farszu, ale równie dobrze pieczarki
Kto ugości moich gości?Idą święta. Przyznam, że wolę Wielkanoc od Bożego Narodzenia ze względu na to, co pojawia się na stole :) A jak święta to baby, mazurki i paschy. W tym roku na pierwszy ogień poszła babka - w sumie przepis wybrałam bo nie zaczynał się od zdania "weź kopę jaj", a w przepisie jak byk pisano o 4. Babka zachwyciła moją koleżankę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kuchni - pojawia się. Pascha to tradycyjna rosyjska lub ukraińska słodkość, przygotowywana z twarogu, śmietany, masła, miodu, jajek, wanilii i bakalii, które symbolizują bogactwo i dobrobyt. Paschę jada się na Wielkanoc i w zasadzie można powiedzieć, że to po prostu miodowy sernik na zimno :) Przepis na paschę jest lekko oszukany. Najlepsza pascha wychodzi z robionego w domu twarogu z mleka niepasteryzowanego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już za chwilę będziemy przygotowywać dania z jajami w roli głównej. Dzisiaj proponuję pyszną pastę jajeczno-łososiową do kanapek. Składniki: 100g łososia wędzonego 2 jaja ugotowane na twardo 3 łyżki śmietankowego serka kanapkowego garść posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Łososia, jaja, szczypiorek drobno posiekać. Przełożyć do miseczki. Dodać serek, pieprz
Moja Delicjamiski z jajami tak, aby całe jaja były zakryte wodą. Po ostudzeniu schowaj zalane jaja do lodówki na całą noc, aby nabrały koloru. The post Naturalnie barwione jaja na Wielkanoc appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaChrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym . Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą Wielkanoc. Tarta typowa dla miłośników sera z niebieską pleśnią. Ja użyłam ulubionego sera pleśniowego – Stilton, ale Wy możecie użyć innego. Tartę – quiche przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (zwróćcie uwagę
Moja DelicjaDzień dobry! Żurek, to zupa nieodłącznie kojarząca się z Wielkanocą. Pojawia się w wielu domach na świątecznym stole (ponadto jest zupą idealną na kaca ;-) ), u nas również. Mimo przygotowywania go co roku, do tej pory nie udało mi się opublikować przepisu na niego. Ach ten mój perfekcjonizm - zdjęcia się nie podobały, to i przepis nie został opublikowany. Dzisiaj nadrabiam - lepiej
Pora coś zjeśćwielu blogach możecie podziwiać nasze chałkowe wypieki. Chałki są delikatne, inne niż nasze, a samo zaplatanie wcale nie okazało się takie trudne, mimo pierwszego wrażenia. Myślę, że na Wielkanoc ten przepis przyda się wam idealnie. Ja zrobiłam z połowy porcji na naszą trójkę. Wystarczyło. Oczywiście możecie użyć innego swojego sprawdzonego przepisu, ale polecam te formę zaplatania chałek. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikciasto. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. godzinę. Po tym czasie zostawiamy go jeszcze w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami by nieco wystygł i dopiero wyciągamy. Kategoria: Ciasta , WIelkanoc
kuchcikownia