polskim zwyczaju, uginały się pod naporem talerzy ze strawą. Ale za to jak wspaniałą, pachnącą i aromatyczną! Najpyszniejsze śniadanie roku. Moja Mama stwierdziła, że podawanie na Wielkanoc sojowych białych kiełbasek stanowi bezapelacyjnie profanację zwykłej, białej kiełbasy parzonej. Nie powiem, że się z nią nie zgodzę, ale nie-mięsożercom też się coś od świąt należy, co nie? SOJOWE KIEŁBASKI GLAZUROWANE
W kuchni Karmel-itkiWielkanoc minęła szybko i spokojnie ;) Znów głównie żywiłam się plackami. Podkradłam od babci trochę przepisów i będę coś tworzyć. Stół przed świątecznym śniadaniem prezentował się tak: 11.04 mam urodziny ;) Osiemnaste, a że z rodzinką się wtedy nie zobaczę musiał być torcik. Nie sądziłam że ciocia tak ładnie zdobi torty :D Od babci dostałam.. zestaw noży! W sumie
W kuchni bez szafekBaba na Wielkanoc musi być. U mnie były dwie baby, upieczone przed świętami, na bloga trafi jedna. Do wtorku stała sobie spokojnie, nie było kiedy jej zjeść. Tak więc zrobiłam zdjęcia, opisałam i wam ją przedstawiam. Baba bardzo prosta, nic innowacyjnego. Ale z cała pewnością mogę powiedzieć, ze stanie przez 3 dni wcale
Polska ZupaWielkanoc bez pasztetu to jak.....no coś tam coś tam. Nie wyobrażam sobie świąt bez pasztetów a skoro czasu na nie nie miałam za dużu trzeba zrobic taki aby nie był pracochłonny. No i ten od Olgi taki jest, polecam go wypróbować bo w pół godziny wjeżdża do lodówki do chłodzenia i jak tylko się schłodzi można zajadać. Wino
Moje Małe Czarowaniespróbowałam przygotować ją inaczej. Poszukałam w sieci i trafiłam na przepis Margarytki . Trochę go zmieniłam, ale zapewniam, że babka wychodzi świetna! Bardzo ładnie wyrasta i jest wilgotna. Polecam na Wielkanoc i nie tylko :) Składniki: 1,5 szklanki cukru 4 jajka 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 szklanka piwa cytrynowego (Radler/Shandy) skórka otarta
Pasja SmakuWielkanoc, to mazurek! :) Jedną z propozycji jest pyszny mazurek z masą kawową, bezami i karmelem, na który dzisiaj zapraszam. Składniki: Ciasto: 175 g mąki 50 g cukru (może być cukier puder) 100 g masła łyżka śmietany 18% 1 żółtko Masa kawowa: 200 g masy krówkowej z puszki 80 g masła 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Karmel: 1/4 szklanki cukru
Taste Of My DayWielkanoc tuż tuż, a jak ją smacznie świętować, jak nie pysznymi mazurkami?!? Jednym ze smaczniejszych, jakie znam to mazurek czekoladowy z wiśniami, pyyycha :) Składniki: Ciasto: 170 g mąki 80 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g cukru 150 g masła 2 jajka Masa z białej czekolady: 125 ml śmietanki 18% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Taste Of My DayJeżeli Wielkanoc - to koniecznie mazurek, ale nie koniecznie suchy i twardy. W tym roku postanowiłam zaproponować coś niestandardowego. Mazurek z bitą śmietaną, kajmakiem, marcepanową rozetką i duuuużą ilością bakalii. Bazą ciasta jest super kruchutkie ciasto z wykorzystaniem mąki tortowej. Reszta składników zdecydowanie występuje w celu wzbogacenia i urozmaicenia smaku. Jeżeli chodzi o ilość bakalii, to zalecam dobór według indywidualnych upodobań
Świat Ciastaformy. Podajemy posypaną cukrem pudrem lub polukrowaną (np. lukrem ukręconym z cukru pudru i soku wiśniowego). Doskonałym dodatkiem do babki będzie wiśniowa konfitura i pyszna, owocowa herbata :) Wesołych świąt Wielkiejnocy życzy Ratunku... Obiad
Ratunku obiadokazji chciałabym Wam złożyć zgodnie ze zwyczajem najserdeczniejsze życzenia. Niech będą spokojne, wesołe i pyszne. Niech będą zgodne przy rodzinnym stole. Bądźcie życzliwi dla siebie. Jest to pierwsza Wielkanoc mojego bloga, także bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Wesołego Alleluja
pieprzny smaczekJuż jutro Wielkanoc. Rodzinne śniadanie, może spacer, jeśli pogoda pozwoli, później obiad i podjadanie mazurków i bab aż do podwieczorku. Życzymy Wam, nasi drodzy, żeby Wielka Noc przyniosła Wam pogodę ducha, równowagę i spokój. By świąteczne porządki wywiały z domów niesnaski i kłótnie. By wiosenny deszcze zmył resztki zimowej depresji
Gotuj z Blue RavenJutro Wielkanoc więc trzeba dziś było coś upiec, a że do pieczenia ciast jakoś nie mogę się przekonać to pozostały już tylko babeczki no i moja czekoladowa. Przepis mam już od bardzo dawna i jest jeden z nielicznych gdzie ilości składników podane są w szklankach i zawsze wychodzi. Składniki - Ciasto : kostka masła 1 łyżeczka sody 1,5 szklanki cukru
Mechanik w kuchniwyróżnia to, że jest robiona na wywarze z parzonej, wędzonej szynki. Taki barszcz jest najsmaczniejszy! I u nas gości dwa razy w roku - w Boże Narodzenie i właśnie na Wielkanoc. Bardzo polecam! Jeżeli nie mamy wywaru z szynki, użyjmy wywaru z parzenia białej kiełbasy - jeżeli to konieczne, można go uzupełnić dobrym wywarem mięsnym
Stare GaryPyszna, klasyczna i delikatna drożdżowa babka. Idealna nie tylko na Wielkanoc! SKŁADNIKI 2,5 szkl. mąki 3 dag drożdży 4 żółtka 1 jajko 2/3 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 100 g masła 100 g rodzynek Lukier cytrynowy 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wody PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże wymieszać z łyżką cukru
zabawa smakiemŚwiąt Wielkanocnych, składam Wam najserdeczniejsze życzenia... Dużo zdrowia, radości, pogody ducha, smacznej Święconki i mokrego Śmigusa Dyngusa oraz w ielu serdecznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Niech Wielkanoc przyniesie Wam pomyślność, szczęście i piękny uśmiech każdego dnia. WESOŁEGO ALLELUJA!!! Kasia
Tradycyjna kuchnia Kasi