nowoczesny, marcepanowy, słodki i kruchy, choć nieco pracochłonny, domeną tego mazurka jest nietypowy smak, długo zachowuje świeżość, można się nim cieszyć całe święta. To taka próba generalna przed nadchodzącą Wielkanocą. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 20 dag masła 2 żółtka jaja 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1 torebka cukru wanilinowego Delecta 3/4 szklanki cukru szczypta soli
Wanilia i KardamonCiasto to, pieczone na szczególną okazję jaką jest Wielkanoc, przypomina mi moje dzieciństwo, już sam jej aromat sprawia radość, piekę ją często ale najlepiej smakuje podczas świąt :) Składniki: 5 jaj 25 dag masła 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru trzcinowego brązowego 10 dag cukru zwykłego 16 g cukru wanilinowego Delecta 10 dag mielonych orzechów laskowych 5 łyżek
Wanilia i Kardamonsuchych barwników, przedstawiający symboliczne przyjście Wiosny - według dawnych Słowian oraz współczesnych Rodzimowierców, ta pora roku nadchodzi, gdy Perun pokonuje panującego nad światem Welesa (żmija). Mazurek to oczywiście nieodłączny element Wielkanocy. Moim ulubionym jest ten czekoladowy, który w tej wersji może zaskoczyć. :) Ciasto: 120g miękkiego masła (raczej nie polecam margaryny) 4 łyżki stołowe cukru pudru 2 żółtka (z jajka
Kuchenna Kontrrewolucyawraca do normy. Mam nadzieję, że choć troszkę brakowało Wam moich przepisów! Obiecuję, że nadrobię zaległości i jeszcze będziecie mieć mnie dość! Na początek spróbujmy zatem przygotować razem Wielkanoc. Zapewne wiecie, że przygotowania to nie tylko dwa ostatnie dni, jeśli oczywiście nie chcecie korzystać z gotowych produktów i macie ochotę zrobić coś wyjątkowego, odświętnego. Na przykład wielkanocny
Garniec MagalieWielkanoc już tuż tuż, więc pora pomyśleć o smacznym menu. Te słodkie, kruche ciasteczka robię co roku :) wyglądają świetnie, a jeszcze lepiej smakują Składniki: 1 jajo 3 żółtka 1 margaryna 1 opakowanie amoniaku ½ szklanki mleka ½ szklanki gęstej śmietany 4 szklanki mąki 1 puszka brzoskwini Cukier puder do posypania Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe Wykonanie: Amoniak mieszamy w ciepłym mleku. Żółtka
Tradycyjna KuchniaWielkanoc już tuż tuż, więc pora najwyższa pomyśleć o menu wielkanocnym. Dziś proponuję smaczny przepis na białą kiełbasę. Składniki: ½ kg białej kiełbasy ½ litra piwa 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 4 łyżki masła sól do smaku pieprz do smaku cukier do smaku Wykonanie: Piwo zagotować, włożyć kiełbasę, czosnek i pokrojoną cebulę. Gotować powoli około ½ godziny, a w między
Tradycyjna KuchniaWielkanoc już tuż tuż, więc pora pomyśleć o menu. Polecam farsz z sardynek, oliwek i pomidorów. Składniki: 4 jajka 125 gram sardynek 1 pomidor 1 cytryna 160 gram zielonych oliwek natka pietruszki 2 łyżki chrzanu 1 łyżka majonezu sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na połówki i ułożyć na ozdobnym talerzyku. Następnie
Tradycyjna Kuchniaatrakcyjną wizualnie przystawkę, którą nie tylko ucieszymy podniebienia własne i gości, ale też dodatkowo udekorujemy stół. Choć wszelkie tego rodzaju sposoby wykorzystania jajek kojarzą się od razu z Wielkanocą, to jednak jest to bardzo uniwersalna przystawka. Dlatego zachęcam do przypomnienia sobie o niej również o innych porach roku i niekoniecznie z powodu jakiejś konkretnej okazji. Jajka faszerowane z majonezem
Kulinarna PokusaCassata to zdecydowanie włoska a dokładniej sycylijska "królowa deserów". Kiedyś jedzona głównie wiosną, na Wielkanoc, obecnie jest popularna przez cały rok. Cassata jest tortem bardzo dekoracyjnym. Występuje we Włoszech wielu odsłonach, różnica polega na bogactwie dekoracji. Typowa "cassata siciliana" wykończona jest zieloną masą marcepanową. Można ją również z powodzeniem udekorować bitą śmietaną choć efekt nie będzie już aż tak spektakularny
maniapieczeniaLubimy je i z chęcią jemy czy to na Wielkanoc czy w środku tygodnia! Są smaczne, szybkie i zawsze to odmiana dla regularnych śniadań. Składniki: 3 jajka, majonez, natka pietruszki, 6 pieczarek, cebulka dymka, sól, pieprz, szczypiorek Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupki i przekroić na pół, delikatnie wyciągnąć żółtka i je rozetrzeć, robię to przez metalowe
Plate of JoyWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc chciałabym podzielić się z wami przepisem na pyszną i puszystą babkę wielkanocną. Przepis jest bardzo łatwy i zawsze wychodzi. Składniki: 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (przepis tu ) 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 230 g masła 5 jaj 1 szklanka mleka sojowego o smaku waniliowym 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wielki apetytIdealna, puszysta i niezwykle czekoladowa baba w sam raz na Wielkanoc i każdą inną porę. Ciasto jest niezwykle proste i jego przygotowanie zajmie ci kilkanaście minut. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka olej ½ szklanki wrzącej wody 1½ szklanki mąki ½ szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
Wielki apetytwyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez babki drożdżowej. Ta, która na stałe zadomowiła się u nas jest puszysta i delikatna a do tego polana cytrynowym lukrem. Jest to z całą pewnością jedna z najlepszych jakie kiedykolwiek miałam okazję próbować. Składniki: Rozczyn: 125 g mąki 200 ml lekko ciepłego mleka 40 g drożdży 2 łyżki cukru Babka
Wielki apetyttych, którzy myślą o powrocie do formy przed latem. Wysokobiałkowa, pożywna i zdrowa pasta to jest to! A to do tego smakuje naprawdę dobrze. Tym bardziej, że zbliża się Wielkanoc, więc wszystkie jajeczne przepisy na pewno się przydadzą. Zapraszam. Składniki (na 1 porcję): 2 jajka 35 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1/2 łyżeczki majonezu spora garść posiekanego szczypiorku
Wielki apetytWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc w naszym domu zaczęły się już pierwsze przymiarki do świątecznego menu. Dziś chciałabym pokazać wszystkim tym, którzy mają dość monotonnych, tradycyjnych dań, że można pozostać przy smakach dzieciństwa nie odwracając się całkowicie od tego, czego nauczyła nas mama. Zapraszam na moją najnowsza tartę. Składniki: na ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki
Wielki apetyt