Wielkanoc zbliża się ogromnymi krokami, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś proponuję puszystą babkę drożdżową nadziewaną powidłami śliwkowymi i orzechami włoskimi polaną białą czekoladą. Najlepsza i najbardziej puszysta jest w dniu pieczenia, a w następnych ja odgrzewam sobie przez chwilę w mikrofalówce i znowu jest mięciutka Polecam! Scroll down for recipe in English Babka drożdżowa z powidłami (12 porcji) Składniki
karmelowyciasta wyciąć owalne ciasteczka (ja użyłam plastikowego miękkiego kubeczka który wygięłam w owal. Z kakaowego ciasta zrobić ozdoby pisanek. SÓWKI (może i nie mają nic wspólnego z Wielkanocą, ale i tak są słodkie:) Z ciasta wyciąć szklanką okrągłe ciasteczka. Tą samą szklanką odciąć część od góry pozostawiając kształt jak na zdjęciu. Z kakaowego ciasta zrobić skrzydełka, oczka
Kto ugości moich gości?Ulubiona potrawa mojego małża z dzieciństwa. Świetna propozycja również na Wielkanoc! potrzebujemy: - groszek (najlepiej ze słoika lub mrożony) - majonez lub 1/2 jogurtu - jajka - sól, pieprz Groszek odsączyć na sitku z zalewy lub ugotować mrożony. Wymieszać z majonezem i przyprawami. Na wierzchu układać ugotowane na twardo jajka. Voila, gotowe
Szybko Tanio SmaczniePrzepis na babkę kakaową - łatwy i dość szybki w wykonaniu. Babka jest pulchna, wilgotnawa i nie za słodka. Polecam :) Zawsze wychodzi SKŁADNIKI 1 szklanka mleka
Moje Kuchenne RewelacjeJajka goszczą na naszym stole przez cały rok, ale szczególnie wiosną począwszy od Wielkanocy jemy ich najwięcej. Dziś zapraszam Was na zraziki z karkówki nadziane mięskiem mielonym i jajkiem. To pyszna propozycja na świąteczny obiad. Zraziki możemy podać z ulubioną kaszą lub ziemniakami. składniki: 5 dużych plastrów karkówki 250 g mięsa mielonego 6 jajek 2 cebule 4 łyżki bułki tartej
Monia miesza i gotujeWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dziś więc na blogu przepis na faszerowane jajka. Tym razem nie będzie to jednak taki klasyczny farsz, ale farsz nietypowy, ponieważ jest przygotowany na bazie kaszy jaglanej i ciecierzycy. Trochę to zaskakujące, prawda ? Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka: Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane
Kulinarne przygody Gatityoraz z przyprawami. Masę przekładamy do keksówki natłuszczonej olejem. Pasztet pieczemy przez ok. godzinę lub do momentu zrumienienia w 180ºC. Kategoria: Dania wegetariańskie , Domowe - czyli zdrowiej i smaczniej , WIelkanoc
kuchcikowniaZbliża się Wielkanoc, więc mam dla Was propozycję upieczenia pysznego chleba na świąteczne śniadanie. Nie potrzeba do niego zakwasu, ani nie musimy go ugniatać. Wystarczy przygotować ciasto wieczorem i upiec chleb (lub bułki) tuż przed śniadaniem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy Aleksandryjestem też osobą która kocha śledzie postanowiłam zrobić swojego tatara właśnie ze śledzia. Wyszedł idealny, na chrupkim chlebku to miła odmiana na kolację czy przekąskę. I na Wielkanoc też będzie jak znalazł. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmisce, długo pozostaje świeże (wiem to, dzięki sprytnie zakamuflowanemu kawałkowi, który ukradkiem schowałam przed resztą domowników), wilgotne, aromatyczne - idealne! Postanowiliśmy, że dołączy do naszych wielkanocnych wypieków, a że do Wielkanocy jeszcze daleko ;), dziś Synek upiekł jeszcze jedno! Pod przepisem na babkę znajdziecie szczegóły konkursu, w którym dzięki uprzejmości wydawnictwa Albatros mam dla Was 2 egzemplarze "Szybko, świeżo, prosto" Donny
KUCHARNIAWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Coraz częściej zastanawiam się, co by tu zrobić w tym roku. Na razie z nowymi pomysłami jakoś mi nie idzie, ale są potrawy, które na stole znaleźć się muszą. I do nich z całą pewnością należy żurek. A żeby był żurek, najpierw trzeba zrobić zakwas. Przepis zaczerpnęłam z bloga ChilliBite, gdzie
Polska Zupawyobrażam sobie Wielkanocy bez ćwikły z chrzanem. Musi być do mięsa i białej kiełbasy. Najlepsza ćwikła to własnoręcznie przygotowana i taką staram się podawać na świąteczny stół. Jest odpowiednio przyprawiona, tak, jak nam smakuje. Nie zakwaszona octem czy kwaskiem cytrynowym, ale cytryną, więc zdrowsza. Poza tym uważam, że są takie okazje, kiedy na stole powinno być jak najwięcej
Codzienna kuchnia niecodziennarazowym spodzie, z warstwą słodko-słonawego karmelu. Połączenie smaków które na pierwszy rzut wydają się nie do połączenia, ale efekt bardzo przyjemnie zaskakuje kubki smakowe :-) Polecam nie tylko na Wielkanoc! Składniki: Spód: 225 g mąki razowej pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko Mąkę wrzucić do miski, wsypać cukier puder, wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki
maniapieczeniaChoć w moim rodzinnym domu jest zwyczaj pieczenia na Wielkanoc szynki w chlebie, to bywa również parzona domowa szynka. Zawsze przygotowywałam ją z tego przepisu , ale odkąd Babcia Lala podzieliła się ze mną swoim sposobem, teraz już zawsze przygotowuję ją wg nowej receptury. Jest to łatwiejszy sposób (nie trzeba szynki pilnować by się nie gotowała, czas parzenia jest również niezależny
Smaczne ZdroweŚwiąt już tylko 2 tygodnie, więc dziś w słodkim piątku klasyk na Wielkanoc - babka marmurkowa. Musiałam upiec dwie, ponieważ przy pieczeniu pierwszej włączyłam termoobieg, a okazuje się, że to bardzo źle robi ciastom, bowiem wysychają i przypalają się na zewnątrz. Tak też się u mnie stało, ale nie dałam za wygraną. Wykręciłam 0-700-mama ;) uzyskałam niezbędne porady
W kuchni wieczorem