Polska Wielkanoc babą stoi, i nie ma co do tego wątpliwości. Drożdżowa, ucierana, piaskowa, parzona, gotowana, lukrowana albo w polewie. Każdy ma swoją ulubioną. Do grona moich ulubionych dołączyła właśnie ta z domowym ajerkoniakiem, który znalazł się w cieście oraz lukrze. Wszystkim zabieganym przed świętami życzę: wrzućcie na luz, nie biegajcie jak szaleni po sklepach, a jak nie zdążycie upiec
Smakowity Blog KulinarnyJajka nadziewane gravad łososiem z koperkiem, obficie posypane świeżo utartym chrzanem. Pyszna propozycja na jajka nadziewane, nie tylko na Wielkanoc. Uwielbiam jajka! Mogę je jeść codziennie. Na moim wielkanocnym stole nie zabraknie jajek z całą pewnością. Przygotuję również jajka faszerowane boczkiem i awokado . Specjalnie dla mojego męża jajka faszerowane pieczarkami . Będzie bardzo jajecznie! Jajka nadziewane Składniki: 4 porcje 4 duże
codojedzeniaWielkanoc nie może zabraknąć do białej kiełbasy czy jaj pysznych sosów. Wśród nich jest również sos tatarski. Szybko się robi i warto go wykonać aby cieszyć się pysznym smakiem wzbogacającym smak kiełbas czy mięs. Sos tatarski. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWielkanoc we Włoszech rozbudza podniebienie dopiero przy obiedzie. Śniadanie jada się zazwyczaj klasyczne, na słodko, a dopiero główny posiłek dnia ma w każdym z regionów swoją odrębną tradycję. Daniem najbardziej popularnym, dość spójnym dla całego Półwyspu wydaje się jedynie baranina, choć i w tym przypadku jak Włochy długie i szerokie użyte dodatki różnią się od siebie. Oto jeden z przepisów
Bon Ton ItaliaDzień dobry! Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, pora pomyśleć jak pięknie udekorować wielkanocny stół. Zapewne obowiązkowym elementem u każdego z nas są świeże kwiaty, bazie i rzeżucha. Co powiecie na pewne urozmaicenie? Naturalne, pięknie i świeże, wiosenne dekoracje, które możecie przygotować samodzielnie. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćefektowne jajka w szynkowych kubeczkach. Do galaretki dodałam marchewkę oraz groszek, dzięki którym poniższa przekąska na zimno jest jeszcze bardziej syta. Jeżeli nie macie pomysłu, co przygotować na Wielkanoc to zachęcam do przyrządzenia terriny z serków wiejskich lub szynki z serkiem chrzanowym w galarecie . Składniki na 4 galaretki: 4 jajka ugotowane na twardo 6 plasterków szynki konserwowej 1/2 szklanki
Ugotowaćjest z tą babką. Zrobiłam na próbę, została pochłonięta w jeden wieczór (dobrze, że zdążyłam jej zrobić wcześniej sesję zdjęciową), a moi bliscy orzekli, że chcą taką samą na Wielkanoc. Przepis pochodzi z opakowania cukru waniliowego, ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym go odrobinę nie zmodyfikowała ;) Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki masła
Cynamonowe szczęścieprzygotowania sałatka, która bardzo przypadła nam do gustu i na stałe wejdzie nie tylko na imprezy, ale też ot tak - na przykład na kolację :) Przygotuję ją ponownie na Wielkanoc i Wam też polecam, najlepiej od razu z podwójnej porcji (albo i potrójnej!:)) Przepis podsunęła mi Kasia z bloga Czarrna od kuchni (klik) i bardzo za to dziękuję! :) w oryginale
Kolorowy Przepisownikkilka dni Wielkanoc, więc mam dla Was pyszną propozycję: czekoladowa babka z wiśniami sprawdzi się idealnie na świątecznym stole! Jest wilgotna, bardzo czekoladowa (z kawałkami czekolady) i owocowa. Jednym słowem: ma bardzo bogate wnętrze. Babkę polecam piec w formie z kominem, ponieważ u mnie, dopiekanie środka trwało trochę dłużej. Ciasto udekorowałam czekoladową polewą i kolorowymi posypkami. Tutaj oczywiście możliwość dekoracji
Pasja Smakuprzesiać, wymieszać z ajerkoniakiem i wrzątkiem na gładki lukier. Polać babkę, udekorować jajeczkami. Smacznego! I tak, wiem; zanudzę Was tymi babkami. Ale nic nie poradzę na to, że tegoroczna Wielkanoc stoi u nas pod znakiem babki właśnie. I nadal mam pomysły na nowe... Na szczęście nawet po Świętach piec babki można, i mam zamiar z tej możliwości skwapliwie skorzystać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedy dwa lata temu przygotowaliśmy z mężem Wielkanoc u siebie w domu upiekłam babkę czekoladową i sernik. Teraz sytuacja się powtarza – święta też będą u nas, ale nie będzie sernika. Babka czekoladowa z przepisu
Szybko Tanio SmacznieWielkanoc to oczywiście na blogach królują zajączki, jajka itp..u mnie też są zajączki...może nie wygląda dokładnie jak zajączek, ale coś z niego ma haha...pomysł na takie zajączki znlazłam tutaj. 1,5 szkl.( 230g) mąki chlebowej lub Manitoby [mąki tortowej Młynomag ] 1 szkl.( 150g) mąki pszennej, plus 3-4 łyżki, jeśli ciasto byłoby zbyt kleiste [mąki tortowej
Moje domowe kucharzenieKolejny przepis, który wykonywałam pierwszy raz w swoim życiu tylko po to by przekonać się czy też potrafię oraz wzbogacić nieco dla Was zakładkę "Wielkanoc" w potrawy typowo tradycyjne. Wiem, że na tym blogu to one cieszą się największą popularnością i cieszę się, że macie do mnie zaufanie w tej kwestii. Prawda wygląda tak, że zanim przygotuję dla Was przepis
Mango Papajazupy. Z pomocą przyszedł mi świetny kakaowy makaron. Wstęgi ozdobne z kakao E.Wedel, taki fajny i wyrafinowany duet. Na moje oko pokochają go nie tylko wytrawni smakosze. Wielkanoc kojarzy się nam przede wszystkim z jajkiem, które jest symbolem nowego, odradzającego się życia. Jajko na słodko to ukochany z dzieciństwa kogiel-mogiel w połączeniu z pozostałymi składnikami stworzyło
Malinowe Pocałunkikuleczki-kotleciki jajeczno-tuńczykowe. Bardzo lekkie i puszyste, mimo smażenia w głębokim tłuszczu. Idealnie komponują się z śmietanowymi czy jogurtowymi sosami ziołowymi. Jest to też smaczna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 150 g tuńczyka w oleju niewielka bułka kajzerka sól i pieprz do smaku dodatkowo do panierowania: bułka tarta 1 jajko Jajka
Codzienna kuchnia niecodzienna