przepisy na wielkanoc - 10514 przepisów (strona:65/701)

Świąteczna wędlina - pieczona szynka w rękawie 136

Tegoroczna Wielkanoc, to między innymi szynka, którą Wam dzisiaj prezentuję. Oczywiście był też domowy pasztet, ale pasztet jest u nas na każde Święta (znajdziecie go TUTAJ ), a szynkę - jako wędlinę - piekłam pierwszy raz :) I pierwszy raz tak długo marynowałam - aż siedem dni! Szynka dokładnie przeszła aromatem przypraw, nie była sucha, świetnie kroiła się na plastry. No i ten kolor! Taki

Posadzone i zjedzone
EXTRAVielkanoc czas zacząć! 148

Wielkanocy zostało równo trzy tygodnie. To najlepsza pora na to, by zacząć moją extrawagancką akcję wielkanocną 🙂   EXTRAVielkanoc to wiszniówkowa kolekcja subiektywnie dobranych przepisów na wielkanocne przysmaki. Będą ciasta i jajka w nietypowym, może czasem dziwacznym, ale bardzo efektownym stylu. Krótko mówiąc, będzie Francja-elegancja-extravagancja 🙂 Osobiście jestem już lekko znudzona co roku tymi […] Artykuł EXTRAVielkanoc czas zacząć! pochodzi

Wiszniówka
Domowy pasztet do smarowania 200

Delikatny, aromatyczny, mięsny. Do smarowania na kanapki. Idealne śniadanie czy kolacja z dodatkiem ogórka czy pomidora. Można podać go na Wielkanoc. Składniki: 1 kg zmielonej łopatki lub karkówki 300 g wątróbki indyczej główka czosnku 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe 2 średnie cebule przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka i ostra łyżka vegety natur

Zasmakuj Kuchni
Kiełbaski pieczone w marmoladzie cebulowej 163

Danie pyszne i aromatyczne mam dziś dla Was. Jedliśmy je pierwszy raz na Wielkanoc bo pomysł pochodzi z ulotki Biedronki i jest to pomysł mamy pani Elżbiety z wielkanocnych przepisów. Teraz często gości na naszym stole. Spodobał mi się ten pomysł i zrobiłam, jest przepyszne, spróbujcie. Kiełbaski pieczone w marmoladzie cebulowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kiełbasa pieczona w piwie i sałatka grecka 227

cebuli w naczyniu żaroodpornym. * Możecie wybrać inne przyprawy, np. oregano, paprykę słodką czy chilli. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Stwórzcie kompozycję, która będzie Wam najbardziej odpowiadać. #Przydatne info: Na Wielkanoc możecie przygotować wersję z białą kiełbasą. Wystarczy ją ponakłuwać przed pieczeniem. Podana ze świeżym pieczywem i chrzanem na pewno będzie wszystkim smakowała i będzie miłą odmianą dla tradycyjnej parzonej kiełbasy

Cooking Monster
Makowiec 137

Przepis zaczerpnięty z Moje wypieki i lekko uproszczony.  W moim domu na Wielkanoc zawsze musiał być makowiec, dlatego, gdy w końcu mieszkam poza rodzinnym domem, zdecydowałam się pierwszy raz w życiu nie kupować "gotowca" i podjąć się pieczenia tego świątecznego przysmaku sama. I przyznam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasto jest proste w przygotowaniu i naprawdę wyśmienite

Cooking Monster
Lada dzień Wielkanoc - wiosenny wianuszek na drzwi i parę jajek 156

Wielkanoc kojarzy mi się z wiosną. Jak pewnie i większości z Was. Robiąc dekoracje na te święta, zwykle wybieram kolory wiosny - zielony, żółty, czerwony. Aby jednak nie przesadzać z kolorami, podstawa jest neutralna - biała, szara... Ale nie o tym miało być.  Prezentuję wieniec na drzwi wyplatany moją ulubioną techniką:) Najpierw robię dwa okręgi z drutu - jeden mniejszy i drugi

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Babka drożdżowa 147

Pyszna, prosta w przygotowaniu, puszysta i nie za słodka… jednym słowem idealna. Szczególnie na Wielkanoc. Składniki na dużą babkę: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 40 g drożdży świeżych 3/4 szklanki cukru 100 g masła roztopionego szczypta soli szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa) dodatkowo: łyżka mąki 2 łyżki masła Rodzynki na kilka minut

Kocham Czekoladę
Babka pomarańczowa 159

Przepis na tę babę znalazłam u Marty Dymek i upiekłam ją najpierw z ciekawości no bo jak to baba bez jaj i drożdżowa? Pierwszy raz upiekłam ją na Wielkanoc a teraz często sobie taką babeczkę piekę bo jest niesamowita w smaku i wyglądzie, po prostu pycha. Polecam gorąco i na co dzień i od święta. Babka pomarańczowa. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Żurek bezglutenowy na maślance 138

żurek przygotowałam córce na Wielkanoc, by mogła pogodzić tradycję z dietą i chorobą. Taki żurek z przyjemnością można sobie przygotować w ciągu roku, gdy najdzie nas ochota na talerz żurku, bez martwienia się, że jemy niezdrowo i tłusto. Jest prosty i delikatny w smaku. I najważniejsze, że bezglutenowy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Mazurek bakaliowy (Torta con frutta secca per Pasqua) 121

Wielkanoc nie wyobrażam sobie, żeby na naszym polsko-włoskim świątecznym stole nie było mazurka. Cala rodzina zajada si ę  bardziej moim mazurkiem niż włoską  colomba, co jest dla mnie wielkim komplementem. M ó j mazurek przypomina tart ę  z kruchego ciasta, pokryt ą  powidłami i bakaliami. W smaku jest wyśmienity

La grande e la piccola cuoca
Hot cross buns – aromatyczne wielkanocne bułeczki… 190

cross buns to pachnące przyprawami korzennymi, pełne rodzynek oraz kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej bułeczki tradycyjnie pieczone w Irlandii (podobnie jak w Anglii, Australii oraz kilku innych krajach) na Wielkanoc, a dokładnie w Wielki Piątek, chociaż dziś dostępne niemal w każdej piekarni czy stoisku z pieczywem przez cały rok. Charakterystyczny krzyżyk robi się na nich… Continue reading Hot cross

brunetkawkuchni
Pasztet na święta wg Ann Ma Rie 155

mieliłam w tym roku wszystko dzielnie i samodzielnie, a robiliśmy z podwójnej porcji) pasztety robi się u mnie w domu tylko dwa razy do roku - na Boże Narodzenie i Wielkanoc (zazwyczaj przygotowuje je mój tata, przy ewentualnej mojej asyście). Domowy pasztet zapamiętałam jako świąteczny smak z dzieciństwa, gdy przygotowywał go jeszcze mój dziadzio -tata taty. Uwielbiałam go jeść samego

W mojej kuchni
Babka z bakaliami wg Aleex 171

Święta zbliżają się dużymi krokami, a więc zapraszam do wypróbowania przepisów związanych z Wielkanocą. Dziś proponuję łatwą do przygotowania babkę z bakaliami od irenab. Trafiłam na ten przepis już jakiś czas temu i przyznaję, że warto mieć go pod ręką w sytuacjach kryzysowych – gdy goście właśnie się zapowiedzieli, a my nie mamy w domu niczego słodkiego do kawy. Ciasto jest

W mojej kuchni
Mazurek bakaliowy wg Aleex 127

znajdę czas na pozostałe (wcześniejsze) części tej skandynawskiej sagi. A może Wy też po nią sięgnięcie, chociażby podczas nadchodzących świąt? Polecam. Oprócz książki polecam Wam także na zbliżającą się Wielkanoc pyszny mazurek bakaliowy z kwestii smaku. Mazurki są stałym elementem kultury kulinarnej naszych wiosennych świąt. Różnie się je przygotowuje, ale kilka zasad jest stałych: cieniutki spód, masa lub pomada

W mojej kuchni