przepisy na wielkanoc - 10514 przepisów (strona:65/701)

Świąteczny pasztet 173

domu na każde święta obowiązkowo musi być pasztet. Czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc. Taki tradycyjny mięsny pasztet robię tylko wtedy, bo lubię mieć takie wyjątkowe potrawy jedzone tylko od święta. Pasztet z tego przepisu wychodzi delikatny, wilgotny i nie zdominowany wątróbką. Taki jak lubimy najbardziej. Smak z gotowanego mięsa na pasztet przelałam do trzech pojemników i zamroziłam. Mam bazę

Posadzone i zjedzone
Świąteczne babeczki o zapachu migdałów z kandyzowaną skórką pomarańczową 138

suszone grzyby, to aromaty świąt Bożego Narodzenia. Jest ich dużo, dużo więcej, lecz mnie właśnie te najbardziej kojarzą się ze świętami. Choć skórkę pomarańczową używam też w czasie Wielkanocy, to utożsamiam ją z zimowymi świętami i z żadnymi innymi. Jest jeszcze jeden zapach Bożego Narodzenia – migdały. Muszę tutaj dodać, że wolę ich zapach niż smak. Zwykle do ciast dodaję orzechy

Posadzone i zjedzone
Sałatka wiosenna z jajkami, młodym szpinakiem i rzodkiewką 127

liściach botwinki i szpinaku. A reszta składników sałatki została przełożona do białek, w miejsce żółtka. Pokruszyłam je i posypałam nimi na koniec całość sałatki. Może na tegoroczną Wielkanoc ktoś się skusi? Sałatka wiosenna z jajkami, młodym szpinakiem i rzodkiewką 3 jajka ½ ogórka szklarniowego ½ pęczka rzodkiewek 2 łyżki szczypiorku 3 garście młodego szpinaku 1 pęczek botwinki (tylko liście) 1 łyżka natki

Posadzone i zjedzone
Świąteczna wędlina - pieczona szynka w rękawie 129

Tegoroczna Wielkanoc, to między innymi szynka, którą Wam dzisiaj prezentuję. Oczywiście był też domowy pasztet, ale pasztet jest u nas na każde Święta (znajdziecie go TUTAJ ), a szynkę - jako wędlinę - piekłam pierwszy raz :) I pierwszy raz tak długo marynowałam - aż siedem dni! Szynka dokładnie przeszła aromatem przypraw, nie była sucha, świetnie kroiła się na plastry. No i ten kolor! Taki

Posadzone i zjedzone
EXTRAVielkanoc czas zacząć! 132

Wielkanocy zostało równo trzy tygodnie. To najlepsza pora na to, by zacząć moją extrawagancką akcję wielkanocną 🙂   EXTRAVielkanoc to wiszniówkowa kolekcja subiektywnie dobranych przepisów na wielkanocne przysmaki. Będą ciasta i jajka w nietypowym, może czasem dziwacznym, ale bardzo efektownym stylu. Krótko mówiąc, będzie Francja-elegancja-extravagancja 🙂 Osobiście jestem już lekko znudzona co roku tymi […] Artykuł EXTRAVielkanoc czas zacząć! pochodzi

Wiszniówka
Domowy pasztet do smarowania 154

Delikatny, aromatyczny, mięsny. Do smarowania na kanapki. Idealne śniadanie czy kolacja z dodatkiem ogórka czy pomidora. Można podać go na Wielkanoc. Składniki: 1 kg zmielonej łopatki lub karkówki 300 g wątróbki indyczej główka czosnku 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe 2 średnie cebule przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka i ostra łyżka vegety natur

Zasmakuj Kuchni
Kiełbaski pieczone w marmoladzie cebulowej 150

Danie pyszne i aromatyczne mam dziś dla Was. Jedliśmy je pierwszy raz na Wielkanoc bo pomysł pochodzi z ulotki Biedronki i jest to pomysł mamy pani Elżbiety z wielkanocnych przepisów. Teraz często gości na naszym stole. Spodobał mi się ten pomysł i zrobiłam, jest przepyszne, spróbujcie. Kiełbaski pieczone w marmoladzie cebulowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kiełbasa pieczona w piwie i sałatka grecka 213

cebuli w naczyniu żaroodpornym. * Możecie wybrać inne przyprawy, np. oregano, paprykę słodką czy chilli. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Stwórzcie kompozycję, która będzie Wam najbardziej odpowiadać. #Przydatne info: Na Wielkanoc możecie przygotować wersję z białą kiełbasą. Wystarczy ją ponakłuwać przed pieczeniem. Podana ze świeżym pieczywem i chrzanem na pewno będzie wszystkim smakowała i będzie miłą odmianą dla tradycyjnej parzonej kiełbasy

Cooking Monster
Makowiec 124

Przepis zaczerpnięty z Moje wypieki i lekko uproszczony.  W moim domu na Wielkanoc zawsze musiał być makowiec, dlatego, gdy w końcu mieszkam poza rodzinnym domem, zdecydowałam się pierwszy raz w życiu nie kupować "gotowca" i podjąć się pieczenia tego świątecznego przysmaku sama. I przyznam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasto jest proste w przygotowaniu i naprawdę wyśmienite

Cooking Monster
Lada dzień Wielkanoc - wiosenny wianuszek na drzwi i parę jajek 142

Wielkanoc kojarzy mi się z wiosną. Jak pewnie i większości z Was. Robiąc dekoracje na te święta, zwykle wybieram kolory wiosny - zielony, żółty, czerwony. Aby jednak nie przesadzać z kolorami, podstawa jest neutralna - biała, szara... Ale nie o tym miało być.  Prezentuję wieniec na drzwi wyplatany moją ulubioną techniką:) Najpierw robię dwa okręgi z drutu - jeden mniejszy i drugi

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Babka drożdżowa 95

Pyszna, prosta w przygotowaniu, puszysta i nie za słodka… jednym słowem idealna. Szczególnie na Wielkanoc. Składniki na dużą babkę: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 40 g drożdży świeżych 3/4 szklanki cukru 100 g masła roztopionego szczypta soli szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa) dodatkowo: łyżka mąki 2 łyżki masła Rodzynki na kilka minut

Kocham Czekoladę
Babka pomarańczowa 143

Przepis na tę babę znalazłam u Marty Dymek i upiekłam ją najpierw z ciekawości no bo jak to baba bez jaj i drożdżowa? Pierwszy raz upiekłam ją na Wielkanoc a teraz często sobie taką babeczkę piekę bo jest niesamowita w smaku i wyglądzie, po prostu pycha. Polecam gorąco i na co dzień i od święta. Babka pomarańczowa. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Żurek bezglutenowy na maślance 117

żurek przygotowałam córce na Wielkanoc, by mogła pogodzić tradycję z dietą i chorobą. Taki żurek z przyjemnością można sobie przygotować w ciągu roku, gdy najdzie nas ochota na talerz żurku, bez martwienia się, że jemy niezdrowo i tłusto. Jest prosty i delikatny w smaku. I najważniejsze, że bezglutenowy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Mazurek bakaliowy (Torta con frutta secca per Pasqua) 102

Wielkanoc nie wyobrażam sobie, żeby na naszym polsko-włoskim świątecznym stole nie było mazurka. Cala rodzina zajada si ę  bardziej moim mazurkiem niż włoską  colomba, co jest dla mnie wielkim komplementem. M ó j mazurek przypomina tart ę  z kruchego ciasta, pokryt ą  powidłami i bakaliami. W smaku jest wyśmienity

La grande e la piccola cuoca
Hot cross buns – aromatyczne wielkanocne bułeczki… 178

cross buns to pachnące przyprawami korzennymi, pełne rodzynek oraz kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej bułeczki tradycyjnie pieczone w Irlandii (podobnie jak w Anglii, Australii oraz kilku innych krajach) na Wielkanoc, a dokładnie w Wielki Piątek, chociaż dziś dostępne niemal w każdej piekarni czy stoisku z pieczywem przez cały rok. Charakterystyczny krzyżyk robi się na nich… Continue reading Hot cross

brunetkawkuchni