Zastanawialiście się już jaką sałatkę zrobicie na Święta? U nas na pewno będzie sałatka w buraczanych kwiatkach , którą robię od kilku lat na Wielkanoc, bo pięknie wygląda na wielkanocnym stole. Zrobię też sałatkę królewską, na którą dzisiaj podam Wam sprawdzony przepis. Jest naprawdę pyszna! To świetna sałatka na świąteczny stół. Tym razem zamiast szynki dodam do niej podsmażone mięso kurczaka
Smaczna Pyzanawet lepiej ;). Skorzystałam z książki " Kuchnia polska dla każdego". Bardzo polecam wypróbować u siebie w domu , bo jest to pyszny dodatek do porannej , popołudniowej i wieczornej kawki :) Ciasto idealne Wielkanoc Wymiary tortownicy : średnica 19 cm Czas pieczenia : 5-10 minut Temp. pieczenia : 195 C Składniki: 250 g masła 50 g zmielonych migdałów 1 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki krupczatki
Różne smaki w kuchniBiała kiełbasa to danie mięsne, które najbardziej kojarzy się ze świętami Wielkanocy. A próbowaliście podać ją w towarzystwie kiszonej kapusty? Jest przepysznie, więc jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie musicie nadrobić. Składniki: 3 kawałki białej kiełbasy 30 dag kiszonej kapusty 0,5 l jasnego piwa 1 duża cebula ziele ang liść laurowy majeranek pieprz szklanka bulionu warzywnego Wykonanie : Białą kiełbasę
Z Majeczką w kuchniZbliżająca się Wielkanoc to feria smaków, zapachów i kolorów na naszym stole. Pojawiają się na nim nasz tradycyjne dania i potrawy, ale od czasu do czasu lubię wprowadzić jakiś nowy element do świątecznego menu. Też tak macie ? 😊 Pewnie tak, każdy z nas lubi nieco urozmaicenia. Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować - obok oczywiście klasycznej terriny i pasztetu mięsnego
Kulinarne przygody Gatityciasto robiłam na zeszłoroczne już Boże Narodzenie. Nie zdążyłam podzielić się wtedy z Wami przepisem, więc cierpliwie poczekałam na okres Wielkanocy. Wysokie, kolorowe i pełne smaków. Miodowe blaty, owocowe galaretki, jabłka, masa budyniowa, biszkopt i polewa. Pracochłonne ciasto, które robi wrażenie na gościach. Przepis z małymi zmianami pochodzi stąd . Zainspiruj się! ;) Składniki: (na blaszkę 24x24 cm) Blaty
Nastoletnie WypiekanieCześć Wielkanoc to dla mnie święta, które oprócz jajek, białej kiełbasy i sernika kojarzą mi się także z różnego typu galaretami. Alternatywą dla tradycyjnych nóżek w galarecie (i to zdecydowanie szybszą alternatywą, jest szynka w galarecie. Szynka w galarecie Przygotuj garnek, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, dekoracyjną miskę lub formę do pieczenia babki, kubek, ewentualnie płaski talerz lub półmisek
blog.moje-pasje.infoPierwszy raz przygotowałam te jajeczka na Wielkanoc kilka lat temu. Rodzina i goście byli mile zaskoczeni tak efektowną przystawką. Nie dość, że doskonale smakuje to jeszcze stanowi świetną ozdobę wielkanocnego stołu. Może i Wy zaskoczycie w tym roku rodzinę podając takie jajeczka? ;) wydmuszki: 10 sztuk 15 dag szynki parzonej (lub innej, może być kurczak) 1/2 puszki groszku konserwowego
Smakołyki Asidrugi dzień też jest bardzo smaczny i wilgotny za sprawą dżemu z czarnej porzeczki, który można też zastąpić powidłami. Kakaowy murzynek z serem nada się też na Wielkanoc, ponieważ ładnie się prezentuje. To kolejne moje błyskawiczne ciasto po murzynku z owocami. i cieście z jeżynami i michałkami które mogę Wam polecić . To ciasto jest wybawieniem na zachcianki domowników na coś
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: ciasto , Cukry Nyskie , herbatniki , jagody , jagody goji , na szybko , na zimno , ser , sernik , Targroch , Wielkanoc , żelatyna
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyWyobrażacie sobie Wielkanoc bez mazurka? Oczywiście, że nie! Przed Wami... Artykuł Wielkanocny mazurek z domowym kajmakiem pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWielkanocy czas to i czas na mazurki-przygotowałam dla was słodko-kwaśny mazurek cytrynowy,z krówkową masą o smaku adwokatowym- firmy Helio-wyszło pysznie-polecam Składniki: na ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 225 g zimnego masła Masa; sok wyciśnięty i skórka starta z 3 cytryn 3 jajka 75 g cukru pudru
Swojskie jedzonkosię obejrzymy a zaskoczy nas Wielkanoc. Warto już teraz pomyśleć o świątecznym menu:). Możemy mile zaskoczyć gości podając im żurek w nietypowej formie - zupa-krem i szaszłyk z kiełbasy otulonej ciastem francuskim. Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek . Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone
Szefowa kuchniwielkanocne jemy wspólnie. Ale te tradycje planuję zachować i w przyszłości zapewne zawartość naszego koszyczka będzie taka sama ;) A tak na koniec - ja się tu we wstępie skupiłam na Wielkanocy, ale sam przepis na chlebki jest dość prosty i uniwersalny i możesz z niego korzystać przez cały rok :) na przykład piekąc takie mini bochenki (a'la bułeczki) na śniadanie
Kolorowy Przepisownikzwykły oddam w całości chłopakom. Jest dobrze doprawiony i taki treściwy, że gdybym nie wiedziała, że nie zawiera mięsa, to sama bym nie uwierzyła. Upieczcie sobie taki pasztet na Wielkanoc albo tak bez okazji. Zdecydowanie warto! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPasta nie tylko idealnie nada się na kanapki. Rewelacyjnie wkomponuje się jako nadzienie do połówek jajek ugotowanych na twardo. Na Wielkanoc, jak znalazł ;) Składniki 3 jajka 1 garść rzeżuchy 100 ml oliwy z awokado sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do jajek
R'n'G Kitchen