Wielkanoc, to najważniejsze święto chrześcijańskie. Wiąże się ono także z ogromem przygotowań dla każdej gospodyni domowej. W końcu święta, to również (poza aspektem religijnym) czas dla rodziny. Same przygotowania do świąt wielkanocnych mogą być dość stresujące. Dlaczego? No cóż… nagle z dnia na dzień trzeba znaleźć czas na świąteczne porządki, zakupy, szykowanie dekoracji i gotowanie wielkanocnych potraw. Warto już
Słodkie okruszkismaczne , u nas zawsze największe wzięcie , mają te z majonezem . Bałkańska sałatka , jest chrupiąca , dzięki korniszonom , aromatyczna od pora i smakowita za sprawą śledzia . Idealna na imprezę lub kolację . Wielkanoc , to także dobre miejsce dla sałatki śledziowej , na świątecznym stole Składniki : 6 matiasów w zalewie olejowej 6-7 ogórków korniszonów 1 średni por , tylko biała część 6 jajek ugotowanych
Ogrodnik w podróżysię świąteczne ciasto. Dziś zainspirował mnie przepis na sernik z kwestii smaku. Na jego bazie upiekłam sernik z czekoladowym kajmakiem. Pyszny, delikatny, po prostu doskonały. Także na zbliżającą się Wielkanoc. Składniki: Spód: • 300 g herbatników czekoladowych • 50 g masła Masa serowa: • 1,25 kg tłustego zmielonego sera • 6 jajek • 5 żółtek • 250 g cukru • 3 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
W mojej kuchninieprzeciętnie, a do tego jeszcze są posypane boczkowym crumble. Crumble to usmażony i ostygnięty boczuś, który pokruszyłam na jajka. Jak dla to prostu przepis z jajkami nie tylko na Wielkanoc! Przepis na jajka Składniki: 4 porcje 4 jajka, 1 jajko na osobę 100 g domowego majonezu, tutaj przepis 4 plastry wędzonego boczku 1 łyżeczka sosu sriracha sól do smaku sałata
codojedzeniaJajka w szynce z sosem chrzanowym Moja dzisiejsza propozycja na zbliżającą się Wielkanoc. Jajka z warzywami i sosem chrzanowym zawijane w szynce to doskonały pomysł na smaczną i ładnie prezentującą się przekąskę. To danie świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale również na każdej imprezie. Jajka podane w ten sposób wyglądają bardzo elegancko i wspaniale smakują. Polecam
Blog z Apetytemmałych kawałków. A Wy co jecie na wielkanocne śniadanie? Gotujecie żurek, barszcz, a może jeszcze inne ciekawe potrawy? Z chęcią poczytam! Ps. A może jeszcze w ogóle o Wielkanocy nie myślicie...? Wydaje się, że to jeszcze mnóstwo czasu, ale patrząc na kalendarz, to zaledwie 3 tygodnie ;) Składniki: 6 sztuk białej kiełbasy 4 duże pieczarki 12 długich i cienkich plastrów
Kuchnia w czekoladzieJAJA Z FARSZEM BROKUŁOWYM Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Jedną z głównych potraw na wielkanocnym stole są jaja faszerowane. Farsz to już kwestia gustu. U nas tym razem postawiłam na kolor zieleni, czyli kolor wiosenny, radosny. Zielony kolor farszu uzyskałam dzięki brokułom, które uwielbiamy i często goszczą w mojej kuchni. PRZEPIS jaja ugotowane na twardo 6 szt. brokuł
Kuchnia PaulettesWielkanoc już za niecałe 4 tygodnie A w tym roku mam dla Was kilka pysznych świątecznych przepisów. Zaczynamy na słodko od króla wielkanocnego stołu, czyli mazurka. Większość przepisów na ten świąteczny wypiek zawiera tylko jedno ciasto, masę i jest bogato zdobiony. U mnie w domu mazurek też zawsze był z masą ale zawierał aż trzy ciasta. Taki właśnie, rodzinny przepis
PatiGotujebezglutenowym – pasztet bez mięsa z orzechami. Spróbuj orzechowy pasztet z kaszy jaglanej i zobacz jak smaczny jest! Rozsmakowałam... The post Orzechowy pasztet z kaszy jaglanej – pasztet na Wielkanoc appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comzrobimy , taki będzie jego smak , a raczej zupy , która powstanie na jego bazie . Zakwas pszenny , to zakwas , który tradycyjnie w moim domu był używany do barszczu białego , najczęściej na Wielkanoc . Ma on dużo bardziej łagodny smak ,niż zakwasy na żur czy żurek , jest też bardziej aromatyczny , dzięki temu iż zawiera dodatek majeranku . Polecam , własne zakwasy , są niesamowicie zdrowe , wspomagają układ
Ogrodnik w podróżypasem mamy już kolejne. W związku z tym na blogu pojawi się teraz kilka ciekawych, wielkanocnych przepisów na dania, które spokojnie możecie zaserwować na Waszym świątecznym stole.Jak Wielkanoc to muszą być jajka – wiadomo. W moim domu co roku przygotowujemy dwa lub trzy różne farsze, którymi nadziewamy ugotowane jajka. Bardzo lubię takie faszerowane jajka ze względu
Życie ze smakiemMamy początek marca z czego bardzo się cieszę, już coraz bliżej wiosna i Wielkanoc. Święta wielkanocne uwielbiam, jest tak radośnie, wiosennie i jemy jajka, dużo jajek ;) Tradycją u nas w domu są faszerowane jajka, są pyszne i właściwie tylko raz w roku je przygotowujemy...nie wiem w sumie dlaczego? One są pyszne <3 Dzisiaj podzielę się z Wami takim
Różne smaki w kuchniMamy początek marca z czego bardzo się cieszę, już coraz bliżej wiosna i Wielkanoc. Święta wielkanocne uwielbiam, jest tak radośnie, wiosennie i jemy jajka, dużo jajek ;) Tradycją u nas w domu są faszerowane jajka, są pyszne i właściwie tylko raz w roku je przygotowujemy...nie wiem w sumie dlaczego? One są pyszne <3 Dzisiaj podzielę się z Wami takim
Różne smaki w kuchniDzisiaj zapraszam Was na pyszne, puchate bułeczki drożdżowe, które sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc. Zwinięte w finezyjne gniazdka, wypełnione kolorowymi, cukrowymi jajeczkami stanowią nie lada gratkę dla maluchów, jak również niezwykłą pokusę dla tych starszych. Bardzo polecam! Składniki na bułeczki gniazdka: na 8 sztuk 350 g mąki tortowej (typ 400 lub 405) 20 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka
Rozpustne gotowanieWielkanoc juz za nie cały miesiąc, a więc Wielkanocne insiracje czas start ;) Do tego przepisu na babkę wykorzystałam wodę daktylową, która została mi po moczeniu daktyli. Jeśli natomiast użyjecie zwykłej wody lub innej ale mniej słodkiej ilość cukru trzeba znacznie zwiększyć, przy użyciu zwykłej wody dałabym 1-1,5 szklanki cukru w zależności od stopnia słodkości jaką lubicie. Przy
Życie zaczyna się w kuchni