świąt. Idealnie kremowy, wilgotny i kwaskowaty zachwyca smakiem. Jego kolor, a dokładniej, kolor lemon curd, który rozsmarowany jest na wierzchu sernika, napawa optymizmem. Żółty niczym słoneczko, rozweseli Wasz dzień. Wielkanoc to czas serników, dlatego wybierzcie ten żółty, cytrynowy sernik. Będzie smakował wszystkim gościom - zapewniam. Sernik możecie udekorować, dzięki czemu będzie także ozdobą stołu...zanim go zjecie ;) Sernik cytrynowy pieczony jest
kolorowotorcikowoWielkanoc, to czas na baby, baby drożdżowe . Muślinowe, zwykłe drożdżowe , migdałowe na drożdżach , ponczowe , szafranowe... Dzisiaj polecam przepis na babkę czekoladową drożdżową , według przepisu z książki Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku. Ta babka jest pyszna :) 6 jajek, 60 g cukru, 120 g czekolady deserowej, 250 g mąki pszennej, 30 g drożdży, 125 ml ciepłego mleka
królestwo garówPizza? Na Wielkanoc? Właściwie nie wiem, czy ktokolwiek w naszym kraju nazwałby to danie pizzą. Moja żona powiedziała - bardzo dobre, ale to na pewno nie jest pizza! No cóż, to tylko taka nazwa. Neapolitańczycy mogą sobie nazywać pizzą co chcą - w końcu to ich słowo. Ja nazwałem to danie po prostu plackiem. Myślę, że kombinacja serów i wędlin może
zadanie-gotowanieJeżeli nadal zastanawiacie się, co przygotować na Wielkanoc to zachęcam do przyrządzenia poniższych dań. W tym poście znajdziecie 20 przepisów na wielkanocne: przekąski na słono, pomysły na obiad i słodkości. (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie, aby przejść do przepisu) PRZEKĄSKI NA SŁONO 1. Pieczeń z piersi kurczaka – aromatyczna, bardzo smaczna i idealna
Ugotowaćpodaniem obiadu i konsumpcją tego mięsa. Ale jako że moja pierwsza dziczyzna wyszła mi wybornie postanowiłam się nią z wami podzielić. Mięso było robione na poprzednie święta ale na Wielkanoc też się przyda. Udziec wyszedł kruchy, delikatny i bardzo soczysty. Mimo pierwszego szoku, że dostałam taki kawał mięcha podołałam zadaniu, mam nadzieję. Przepis jest kombinacją tego co usłyszałam od starych
Bernika - moj kulinarny pamietnikwiele razy ją robiłam i jeszcze nie było osoby, której by nie posmakowała. Dzięki marynacie mięso jest kruche ale i soczyste. To doskonały pomysł na świąteczny obiad zarówno na Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Polecam gorąco. Składniki: świeży karczek ok. 1,5 kg 3 łyżki miodu (ja ostatnio zastępuję dżemem figowym bo bardziej mi smakuje) 2 łyżeczki majeranku łyżeczka ziół
Mama z miastastole? Jajka, warzywa, chude wędliny. Sernik się sprawdzi, bo zawsze to więcej białka :) A jeśli macie ochotę na coś innego, niż zwykle, to zapraszam do lektury. Wielkanoc
Kucharzycadlatego też zamiast kupować gotowy chrzan w sklepie, można go zrobić samemu. Właśnie w tym poradniku znajdziesz przepis na domowy chrzan wielkanocny. Co […] Artykuł Jak zrobić chrzan na Wielkanoc? pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plSchab krótko gotowany to przepis idealny na święta Wielkanocy a trzydniowe przygotowanie idealnie wpasowuje się w trzy dni Wielkiego postu jednakże samo przygotowanie jest nieziemsko proste. Składniki : 2 kg schabu wieprzowego 2 l wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 5 ząbków czosnku 1 łyżka majonezu 2 łyżki soli 1 łyżka majeranku 1 łyżka ziół
Mechanik w kuchnistole. Choć już podobno niemodna i oklepana ( jak mówią niektórzy ) u mnie w rodzinie nadal bardzo lubiana, może dlatego, że jemy ją naprawdę tylko dwa razy w roku, na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z tą sałatka jest tak jak z rosołem, niby we wszystkich domach taka sama a jednak każdy robi ją troszkę inaczej. Zapraszam zatem na moja wersję klasyku
Kuchnia z widokiem na ogródszczerze, że paschę robiłam po raz pierwszy. Pewnie, w planach miałam ją od wielu lat, ale u nas w Święta, jest dość stały repertuar ciast. No bo przecież na Wielkanoc musi być babka, mazurek, sernik… jeśli dorzucić kolejne pozycje, to robią się ilości nie do przejedzenia. Do paschy więc podeszłam po prostu jako sernika na zimno i sprytnie przygotowałam
Mieszam w GarnkuWielkanoc najczęściej pieczemy babki drożdżowe. Wielkie, puchate, pełne rodzynek i aż żółte od smacznych, wiejskich jajek niesionych przez szczęśliwe kury. Jak wiadomo ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła i czasu do wyrabiania, a u nas ostatnio i jednego i drugiego jakoś brakuje. Zimno, pada i nastrój jakiś taki niezbyt świateczny. Komu by się chciało zarabiać ciasto w zimnej kuchni
dolcevitainmykitchenBlueberry Corner by "jagodzianka" Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem powstały na potrzebę chwili. Tydzień przed Wielkanocą zaczęłam testować białą kiełbasę z kilku (dostępnych … Przeczytaj cały artykuł Post Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpieprzem, zmieloną czarnuszką i kwaskiem cytrynowym. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki Tagged: brokuł , czarnuszka , fasola mung , Gellwe , kwasek cytrynowy , ogórki , papryka , sałatka , seler konserwowy , Targroch , tuńczyk , warzywa , Wielkanoc
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyWyobrażacie sobie Wielkanoc bez białej kiełbaski? Ja nie. Od jakiegoś czasu robimy swoją własną i powiem Wam,że naprawdę warto. Nie ma ona sobie równych - zdrowa i pyszna.Dobra ma jedną małą wadę - szybko znika bo trudno jej się oprzeć. Polecam Wam mój własny przepis - spróbujcie a nie będziecie żałować. Oczywiście rodzaj mięsa zależy od Was - ja podaję taki
Niespełnione zdolności kulinarne