Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, w związku z czym postanowiłam przygotować kilka przepisów, które będzie można wykorzystać na tę okazję. W pierwszej kolejności proponuję jajka, wszechobecne w tym okresie, ale warte wypróbowania także na inne okazje i imprezy. Tym razem przygotowałam jajka faszerowane rzodkiewką i szczypiorkiem . Proste i szybkie w przygotowaniu jajka faszerowane są bardzo efektowne i z pewnością świetnie
Codzienne GotowanieSmak Wielkanocy to smak żurku? No jasne A może tak podać go w zupełnie innej formie? Np. tarty? Spróbujcie, smakuje po prostu obłędnie, no i oczywiście jest równie aromatyczna jak świąteczny żurek Danie ma niestety duży minus – nadaje się tylko na tzn. cheat day ;p Wykonanie CIASTO Wyjmij masło z lodówki i poszatkuj na kawałki, dodaj mąkę i dalej
Eat me! Fit me!ogół unikamy…Jedno jest pewne! Wszystko jest zjadliwe dopóty dopóki jest to smaczna kombinacja. Sałatka z roquefort i radicchio jest pyszna! Sałatka została wypróbowana dzisiaj, zrobię ją na Wielkanoc, ale na pewno będzie to też moja ulubiona sałatka na lato w owocowym sezonie. Oczywiście można ją przyrządzić z ulubionym pleśniowym serem. Ja lubię roquefort, jego ostry i dosyć słony
codojedzeniaWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas na świąteczne przepisy. Co roku na naszym stole obowiązkowym elementem jest pasztet robiony przez moją mamę. Dopracowała go do perfekcji i bez tego pasztetu nie ma świąt. Mi smakuje zawsze i wszędzie. A jakie u was są obowiązkowe potrawy robione przez członków waszych rodzin? Podzielcie się. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpołówkami), koperkiem (część możemy odłożyć do dekoracji), chrzanem i majonezem. Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Napełniamy połówki jajek. Posypujemy po wierzchu rodzynkami oraz koperkiem/pietruszką. Źródło: Wielkanoc. 110 Najlepszych przepisów (wyd. Ringer AXEL SPRINGER POLSKA
Smaki Na Talerzumasy. 8. Resztą smarujemy wierzch. Dekorujemy pozostałymi pistacjami, cukrowymi posypkami itp. 9. Wstawiamy do lodówki. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: biszkopt , budyń , ciasto , Gellwe , pistacje , Targroch , Wielkanoc , żelatyna
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatytytułową brzoskwinkę, która pokryta jest delikatną warstwą śmietankową z serkiem ricotta. Ciasto uwieńczyłam podprażonymi na suchej patelni płatki migdałowymi. Zdecydowanie udany eksperyment! Kto poszukuje ciasta na Wielkanoc lub Komunię, właśnie je znalazł! ;) Składniki: (na blaszkę 25x35 cm) Spód: 300 g herbatników lub kruchych ciastek 140 g masła 2 łyżki jogurtu naturalnego Warstwa kokosowa
Nastoletnie Wypiekaniejedliście już ptysie z wytrawnym nadzieniem? A może chcielibyście w Wielkanoc zaskoczyć swoją rodzinę lub gości nietypową przekąską na wielkanocnym stole? Jeśli tak to to danie jest dla was idealne. Zapraszam na szybkie ptysie z nadzieniem z tuńczyka. Łatwe, apetyczne i smaczne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikTarte au citron Madame de Dumont, czyli tarta cudownie cytrynowa. Ostatnio tarty rozgościły się na blogu na dobre i wszyscy pytają, czy Wielkanoc też będzie pod znakiem tarty. Sama się więc zastanawiam, postawić na sprawdzone baby, mazurki i serniki, czy zaszaleć z ekstrawagancką tartą? Dzisiaj upiekłam tartę cytrynową na pysznym kruchym cieście. Silna wola znowu okazała się bardzo
dolcevitainmykitchensię rozpuści, czekoladę. Mieszać, aż do uzyskania płynnej polewy. Polać wystudzoną babkę i udekorować skórką z pomarańczy. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Wielkanoc Tagged: czekolada , maślanka , polewa , pomarańcze
https:KKuchniaMniamPyszna i wilgotna baba na Wielkanoc, zachwyci swym smakiem nie jednego ;) Składniki na blaszkę z kominkiem o śred 24 cm: 125 gr masła / margaryny 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 gr sera twarogowego półtłustego/tłustego skórka otarta z 1 dużej pomarańczy 4 jajka 270 gr mąki pszennej Polewa: 8 łyżek mleka
Gotowanie...to proste !Obowiązkowym elementem Wielkanocy jest jajko, dlatego robi się je i podaje na różne sposoby. Najczęściej są gotowane na twardo i podawane z majonezem i szczypiorkiem albo faszerowane różnymi pastami. Dobrze jest mieć oprócz ciekawego farszu coś jeszcze, co je lekko urozmaici, dlatego proponuję 3 proste sosy, które sprawdzą się także jako dodatek do świątecznych wędlin. 1) Sos chrzanowy Składniki
Bon appetit mon amieWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas więc zacząć planować świąteczne menu. Jego podstawą są jajka. Najczęściej podajemy je w bardzo tradycyjnej formie - ozdobione odrobiną majonezu, chociaż podaje się je także na inne sposoby, np. faszeruje różnymi pastami. Ja dzisiaj proponuję farsz tuńczykowy, złoty z żółtym serem, z chrzanem oraz z kiełkami. JAJKA FASZEROWANE 1) Farsz tuńczykowy Składniki: 4 żółtka
Bon appetit mon amieWielkanoc nadchodzi coraz szybszymi krokami. Pora zaplanować menu na te dni, prawda? Chcę Wam dzisiaj zaproponować prostą, ale pyszną potrawę: pieczoną pierś z gęsi. Można ją podać jako danie obiadowe, a wtedy wystarczy ugotować (lub upiec) ziemniaki, zrobić sos (np. na bazie dobrej śmietany) i przygotować dowolne, ulubione sałatki. Można także podać ją jako przekąskę, bo taka pierś będzie pyszna
Codzienna kuchnia niecodziennawarstwy żelatyną. Przyklei ona mięso do podkładki co bardzo utrudni wyjęcie go z szynkowaru. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , śniadania i kolacje Tagged: domowa wędlina , indyk , kurczak , na śniadanie , Tradismak , Wielkanoc , żelatyna , żurawina
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty