paskudne", jednak mimo tego nie mogłam oderwać od nich wzroku. Według mnie są bardzo sympatyczne, brzydkie też wzbudza sympatię, tak jak moje panettone :) A jakie pyszne! Mmmm..... dobrze, że Wielkanoc za dwa dni, gdyby nie to myślę, że nie dotrwałyby do następnego dnia, a tak będę mogła napisać, czy tak jak napisał autor tak dobrze przechowują się w puszce
Blondynka Gotujeprzystało ;)). Babkę piekłam z myślą o nadchodzących świętach wielkanocnych. Przepis znalazłam jakiś czas temu na forum Cin Cin (poniżej przepis z moimi modyfikacjami). Przepis dodaje do propozycji ciast na Wielkanoc. Ta babka może stać się ozdobą stołu wielkanocnego. Babka snickersPRZEPISTemperatura: 180oC | Czas pieczenia: 50-60 min. Składniki 125 g masła 125 g cukru trzcinowego (może być zwykły) 125 ml mleka
coolinarnastrefa.blogspot.comNo i wreszcie znalazłam przepis na sękacza. Lubię to ciasto i smakuje dokładnie tak jak te z cukierni a może nawet lepiej ;). Skorzystałam z książki " Kuchnia
Słodkości i nie tylkoRzeżuchę sieję nie tylko na Wielkanoc. Lubię jej ostry smak więc mam w zapasie 1 - 2 torebeczki nasion żeby móc sobie założyć mini ogródek w każdej chwili. Wystarczy jakieś naczynko, wata albo lignina, woda i po kilku dniach można mieć własne zielsko. Do kanapek, do sosów, do zupy . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMurzin to wypiek pochodzący z z rejonów województwa śląskiego, konkretnie okolic Śląska Cieszyńskiego. Pieczono go na Wielkanoc. Formę miał podłużną albo okrągłą a wielkość bywała różna - dla całej rodziny pieczono większe murziny, dla dzieci małe bocheneczki. Skórka takiego chleba powinna być dobrze wypieczona a w środku kawałki wędlin winny być zatopione się w cieście i to chyba nie bardzo
Smaczna PyzaBabki , mazurki , serniki - czas zacząć myśleć o wypiekach na Wielkanoc. Mam kilka sprawdzonych przepisów na tę okazję, ale przydadzą się nowości. Dzisiaj piegus czyli babka z makiem. Pomysł na upieczenie w weekend tego ciasta podrzuciła Magda. To fajny przepis do wykorzystania wtedy gdy zostaną Wam białka po zużyciu samych żółtek do innych wypieków. Receptura jest prosta, wykonanie też a piegowata
Smaczna PyzaWielkanoc coraz bliżej więc częściej będą pojawiać się pomysły na świąteczne i wiosenne dania. Dzisiaj bułeczki jakie możecie podać na wielkanocne śniadanie albo zabrać ze sobą na wiosenną wycieczkę. Są niezbyt słodkie, puszyste i pyszne. My jedliśmy jeszcze ciepłe popijając mlekiem - Wy podajcie tak jak lubicie. Zapewniam, że są proste do zrobienia i poradzą sobie nawet dzieci.Widoczny na zdjęciach biały
Smaczna Pyzadrożdżowa. My bardzo lubimy babkę adwokatową albo ajerkoniakową, którą tym razem wzbogaciłam dodatkiem wiórków kokosowych. Jest puszysta, pachnąca, niezbyt słodka i bardzo smaczna. Może też upieczecie taką na tegoroczną Wielkanoc ? Jeśli nie podoba Wam się taka lekko pijana babeczka zobaczcie przepis na Babkę z ananasem albo Babkę kawowo-orzechową ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBaby, babki i babeczki to wypieki, które najbardziej kojarzą mi się z Wielkanocą. Za mazurkami nie przepadamy a dobra babka to coś pysznego. Nie powinna być zbyt sucha, ale za to pachnąca. Pomysłów na wielkanocną babkę są tysiąca - ja proponuję dzisiaj taką z marcepanem i czekoladą. Spróbujecie bo jest pyszna !Wolisz inną ? Może spodoba Ci się Babka piaskowa czekoladowa albo
Smaczna Pyzabiurach słychać już kłótnie o to kto weźmie urlop na święta, znaczy się najwyższy czas, żeby rozpocząć oficjalne przygotowania do Wielkanocy. Tą cudownie wilgotną, lukrowaną babką zamierzam zatem zapoczątkować testowanie wypieków mniej lub bardziej tradycyjnych. Cóż, nie ma się co okłamywać, w większości mniej tradycyjnych ;) Babka 3/4 kostki masła 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 cytryna 3 łyżeczki suszonej
sama złodyczPyszna pieczeń z jajeczną niespodzianką w środku. Pieczeń idealna na Wielkanoc gdy jajek na naszym stole sporo i pod różną postacią.składniki:1,5 kg mięsa mielonego10-12 jajek Farmio5 ząbków czosnku1 cebula2 łyżki majeranku1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu1 łyżka oregano4 łyżki bułki tartej1 szklanka wody1 kostka mięsnaDo miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać posiekane lub zmiażdżone ząbki
Monia miesza i gotujeMyśląc o sałatce, przed oczami najczęściej staje nam jarzynowa lub śledziowa. Podczas Wielkanocy czy Bożego Narodzenia to wręcz obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Czasami jednak nawet te uwielbiane przez nas sałatki potrafią się przejeść. Warto wtedy poszukać nowych kulinarnych inspiracji! Co to jest sałatka? Posiłkując się definicją ze słownika PWN, sałatka stanowi potrawę, na którą składają się: drobno pokrojone warzywa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tarta cytrynowa, czyli tarta z kremem lemon curd! Kruche ciasto z orzeźwiającym kremem, a całość w wersji wegańskiej, czyli bez nabiału, w tym jajek. Ta pyszna
Via Gustosporą ilością majeranku. Dodaję również czosnek oraz łyżkę chrzanu. Żurek podaję z jajkiem gotowanym na twardo lub z świeżym pieczywem. U nas w domu żurek gości nie tylko na Wielkanoc, ponieważ bardzo lubimy tę zupę. A jak jest u Was? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na żurek: 2 i 1/2 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera kawałek pora
Gotuj z Prezesem