przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:177/765)

godz-I N K A dłużej w łóżku... Karmelizowane hiszpańskie pomarańcze w kawie 200

oknem biały puszek, przykrył wszytko dookoła. Tak pięknie! Tak cudownie i klimatycznie!  O takim poranku długo marzyłam. Uwielbiam zimę i śnieg, kocham ten czas wyczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Jako typowy śpioch, uwielbiam wydłużać poranki, jak tylko się da. Lubię je celebrować, to taki czas tylko dla mnie. Dzisiejszy poranek postanowiłam uświetnić przepyszną kawą. Kawą, która odda

SMYKWKUCHNI
ROLADKI INDYCZE Z PUREE Z AWOKADO 168

Święta zbliżają się dużymi krokami. Każdy z nas planuje już potrawy typowo świąteczne, a ja dzisiaj proponuję świąteczny obiad - roladki z sznycli indyczych nadziewane gruszką, serem pleśniowym oraz suszonymi pomidorami, w panierce z płatków kukurydzianych, podane na puree z awokado. To danie z pewnością zaskoczy Twoich gości! Produkty znajdziecie w najnowszych gazetkach: Biedronki , Netto , Lidla oraz Intermarche Składniki

Kuchnia MagdaLeny
"Zdrowe słodkości na każdą porę dnia" - recenzja i KONKURS! 264

słodko)  nie wyobrażacie sobie świąt Bożego Narodzenia i dlaczego? Nie musicie tym razem podawać przepisów - jedynie uzasadnienie :) Wszystkie propozycje ukażą się w komentarzach pod tym postem. Wybór zwycięzcy jak zwykle będzie subiektywny :)   Konkurs trwa do  4 grudnia 2016 do godziny 23.59. Wyniki ogłoszę 6 grudnia (taki dodatkowy bonus od Świętego Mikołaja) i niezwłocznie skontaktuję się

Moje Kuchenne Rewelacje
“Kuchnia Pałucka” – recenzja 181

zaglądał wszystkim w oczy, jadano chleb z wodą i olejem, zupę z mąki, zupę z wody w której gotował się makaron czy kiełbasa. Mięso pojawiało się tylko na święta, bo chłop jadł kurę tylko kiedy on albo ona byli chorzy. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wyglądają szare kluski podawane z sokiem z kapusty, kwas grzybowy, czyli

Ugotowane pozamiatane
Domowa korzenna mieszanka przypraw do piernika 160

Klasyczny piernik piekę bardzo rzadko. Natomiast korzenne kruche ciasteczka znacznie częściej, nie tylko na święta. Kiedyś sięgałam po gotowe mieszanki przypraw, a od pewnego czasu robię je sama. Taka przyprawa idealnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do piernika. To też dobry sposób na pachnącą i rozgrzewającą kawę, aromatyczny jabłecznik, czy też korzenny krem do ciasta. Jak zawsze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Relish z buraków, jabłka i chrzanu. 172

części się rozgotowały, ale sporo pozostało w takiej właśnie formie. Relish jest słodko-ostry. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi podawanymi na zimno. Rozważcie przygotowanie go na najbliższe święta. O towarzystwo z pewnością nie będzie musiał się martwić ;) Składniki: 750 g buraków (waga po obraniu) 250 g jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) 150 g cebuli

zadanie-gotowanie
Rolada makowa błyskawiczna 149

niż się ją pzrzygorowuje. Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchni Miedzynarodowej Desery. Na pewno zagości w moim domu na dłużej. Polecam na święta

To co kocham
Bigos staropolski 156

drugą zjadamy w ciągu 2-3 dni. Przed ponownym podaniem jeszcze raz zapiekam. Lubię dobrze wypieczony, ciemny i delikatnie podsuszony. Gotowy na Święta

To co kocham
Pierniczki 2012 162

mijają święta? Spełnieni i przejedzeni? A kawa z pierniczkiem jeszcze się zmieści? Składniki: • 1 kg mąki • 120 g masła • 500 g miodu • 200 g cukru • 2 czubate łyżki cukru na karmel • 4 jajka • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 1 opakowanie przyprawy do pierników Lukier • 2 białka • 300 g cukru pudru

To co kocham
Pieróg biłgorajski 220

Odgrzany w plastrach na maśle idealnie pasuje do kwaśnego mleka. W Tarnogrodzie, gdzie poprzednio mieszkałam, żadne świąteczne okazje typu chrzciny, komunie, wesela, święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia nie mogły się obyć bez pieroga. Składniki: • 500 g ziemniaków • 500 g kaszy gryczanej • 750 g tłustego twarogu • 300 g masła • 250 ml śmietany

To co kocham
Słoneczka orzechowe 193

dawna w moim rodzinnym domu w okresie karnawału i na święta piecze się takie ciasteczka słoneczka. Ja również wprowadziłam je do mojej słodkiej kuchni. Najbardziej smakują zimą, może dlatego, że latem mamy prawdziwe słoneczko. Ciasteczka są pracochłonne, jednak ich orzechowo-bezowy smak wynagradza poniesiony trud. Składniki: • 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 żółtka

To co kocham
Jajka w sosie tatarskim 363

Święta tuż…tuż. A na talerzu krokusy… Przedstawiam Wam moje następne propozycje menu świątecznego . Będzie tego więcej! A dzisiaj jajka w sosie majonezowo-śmietanowym z groszkiem zielonym, ogórkami i pieczarkami konserwowymi, popularnie nazywane w mojej rodzinie „jajkami w majonezie”.Pamiętam, że na każdą

To co kocham
Mazurek waflowy z kajmakiem 122

kremem, rolady, serniki, wuzetki, pychotki i wiele innych. 5-6 pełnowymiarowych ciast to było minimum, do tej pory zresztą u Mamy na każde święta stoły uginają się od słodkości. Ja zrobiłam mazurka trochę oszukanego, nie tradycyjnego na kruchym cieście, ale z wafli. Wszyscy kochamy wafle z masą kajmakową

To co kocham
Piernik z orzechami ziemnymi 151

piec, ani jeść, bo wychodziły mi suche i zapychające. Ten jest wilgotny i miękki, pachnący orzeszkami i skórką pomarańczową. Piekę go tylko na święta, bo wtedy smakuje najlepiej. Składniki: • 3 jajka • 1 szklanka cukru • 1 szklanka jogurtu • 250 g powideł śliwkowych • 125 g masła • 400 g mąki pszennej • 1 płaska łyżka sody • 1 czubata

To co kocham
Sałatka z żółtym serem i czerwoną fasolą 278

sałatkę ma z 20 lat i tak naprawdę nie wiem dlaczego nie pojawił się do tej pory na moim blogu. Kiedyś żadna impreza czy święta nie obyły się bez niej i chyba po prostu się przejadła. Zdecydowanie imprezowa, lekko pikantna, zaskakująca smakiem pora, ananasa, czerwonej fasoli i żółtego sera obtoczonego

To co kocham