ciasto było hitem w mojej rodzinie jakieś 25 lat temu. Makowiec, sernik i orzechowe w jednym. Mama zawsze piekła je na każde święta czy imprezy rodzinne. Ciasto trzy w jednym, które długo nie miało nazwy, więc nazywaliśmy je trójkolorowym mazurkiem, chociaż z klasycznym mazurkiem nie miało nic współnego. Odgrzebałam stary przepis
To co kochamkolei takie z kiszoną kapustą. Nie ukrywam, że pierogi są bardzo pracochłonne, u nas w domu goszczą więc bardzo rzadko, od święta. Czasem gdy moja mama wpadnie na kilka dni to rozwija warsztat pierogowy w mojej kuchni. Jej zawsze są najlepsze. A ja obiecałam moim dzieciom
To co kochamjadalną dekoracją kwiatową. Zwykła, popularna jarzynówka podana w ten sposób staje się wykwintną sałatką, a właściwie tortem jarzynowym. Polecam na różne imprezy rodzinne czy święta. Dekoracja: • 1 gotowana marchewka • 1 gotowana pietruszka • liście bazylii i pietruszki Wykonanie: • Małą tortownicę wyłożyć folią spożywczą i napełnić sałatką, dokładnie ugniatając. • Sałatkę wstawić do lodówki, najlepiej
To co kochamszarlotce na kruchym cieście, a mama w makowcu z masą kawową. Moja specjalność to cappucino i śniegowiec. Każdego roku na święta wszyscy piekli swoje ulubione ciasta. Odkąd Anya wyjechała osiem lat temu, nie jadłam snikersa, bo po pierwsze nie miałam przepisu, a po drugie nigdy go nie piekłam. Zrobiłam
To co kochamkażdej imprezie sąsiedzkiej. Takie namarynowane śledzie były bazą do przygotowania każdej sałatki czy śledzi z cebulką i jabłkiem. Dawno ich nie przygotowywałam, aż nadeszły tegoroczne święta. Przygotuję je w śmietanie z jabłkiem i cebulką, oraz będą składnikiem znanej sałatki – śledzie pod pierzynką. Jeśli śledzie są zbytnio wymoczone
To co kochamsię z każdego dnia odpoczynku. Miniony tydzień był bardzo absorbujący. Wychodziłam z domu rano i wracałam bardzo późnym wieczorem. Trwały bowiem przygotowania do największej uroczystości w naszej szkole – Święta Patrona. Piątek był niezwykle emocjonujący. Goście dopisali. Występy się udały. Wszyscy byli zadowoleni. Byłam bardzo dumna ze swoich uczniów i nauczycieli, którzy, jak zawsze, stanęli na wysokości zadania. Podczas
W mojej kuchnisurówką. Ja nie mogłam sobie odmówić jeszcze smażonych pecłonek 😋 Zanim mój aparat padł dziś rano, zarejestrował jeszcze cudowne pajęczynowe girlandy pokryte osadem atmosferycznym: Natura też już czuje się Święta i zdobi się cudnie ;) W lesie miałam wątpliwość, czy widzę szron czy szadź. Pierwsza powstaje w wyniku resublimacji, czyli jest to bezpośrednie przejście pary wodnej w ciało stałe. Druga
Weekendy w domu i ogrodzieZaczęliśmy tydzień słodkim to może też go tak zakończymy? Wszędzie widać zbliżające się święta więc i dzisiejszy przepis już też powoli wpisuje się w gwiazdkowy klimat. Delikatny kakaowy mus z awokado, który można zjadać łyżeczką prosto ze słoiczka lub miseczki siedząc przed kominkiem w górskiej chacie, a za oknem 2 metry śniegu (w mieście też smakuje równie dobrze
PaleoLifewątpienia smak dzieciństwa, ale nie tylko! Przypominają mi również Włochy. U nas jedzone w dzień powszedni, natomiast we Włoszech gnocchi jedzone są raczej od święta! Składniki na kluski leniwe 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 5 łyżek mąki pszennej + odrobinę do podsypania 4 łyżki skrobi ziemniaczanej łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki parmezanu Składniki na gulasz
Z Kuchni Do Kuchnijakoś nie przepadałam za sernikami, teraz wiem, że jak jest świeżutki i jeszcze lekko ciepły, to nie ma nic lepszego ;) Niech będzie dla Was kolejną inspiracją na nadchodzące święta :) Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto: 300g mąki pszennej 120g masła 82% 100g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Sernik
Kuchnia w czekoladzienajbliższą niedzielę w Strefie Piotrkowska 217 odbędzie się bardzo słodkie i pachnące cynamonem i pomarańczami wydarzenie. Wypieki – nietypowy jarmark świąteczny rozpocznie w Łodzi miesiąc oczekiwania na najbardziej magiczne święta w roku. Artykuł 27 LISTOPADA – WYPIEKI NIETYPOWY JARMARK ŚWIĄTECZNY VOL.2 – ŁÓDŹ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINElaskowe mamy w łupinkach tak, jak ja miałam. Nie mogłam znaleźć w sklepie takich już obranych. Tort będzie świetny nie tylko na urodziny czy imieniny, ale również na święta Bożego Narodzenia, ponieważ w smaku jest piernikowy dzięki przyprawie do piernika, cynamonowi i gałce muszkatołowej. Bardzo polecam ten przepis, bo naprawdę takim tortem można rządzić na dzielnicy
Szczęśliwa kuchniamajonez i jogurt naturalny przekładamy do oddzielnej miseczki, wsypujemy przyprawy i wszystko bardzo dokładnie mieszamy Przelewamy do sałatki, delikatnie mieszamy i... ZJADAMY! :) Po co kupować? Robić! I na święta będzie jak znalazł :) Smacznego
Szczęśliwa kuchniaŚledzie w takim sosie przygotowałam po raz pierwszy, wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, mają ostro-słodki smak. Na pewno przygotuję je na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Składniki: 5 filetów śledziowych 0,5 szklanki sosu meksykańskiego Fanex 0,5 szklanki ketchupu 2 czerwone papryki 2 cebule Puszka fasoli czerwonej Słodka i ostra papryka Sól do smaku Płatki
Bajeczna Kuchniajestem wstanie mu tego sama spełnić więc proszę Was o pomoc by znowu go uradować . Jak wiecie za tydzień po nim ma urodziny córka a zaraz następnie święta są więc dlatego proszę Was o pomoc . Przypomnę dla tych co nie są wtajemniczeni jeszcze że Karolek jest w remisji nowotworu złośliwego chłoniaka linfoblastycznego T-komórkowego , bardzo wiele przecierpiał
My Culinary Art