prawdziwy, zdrowy, domowy pasztet. Od wielu lat moja mama piecze go na święta i ten przepis jest właśnie od niej. Jest bardzo wyrazisty w smaku, a co najważniejsze nie jest suchy. Mam nadzieje, że Wam też przypadnie do gustu :) Czytaj więcej
Biały fartuszekwyobraża sobie święta Wielkanocne bez babki? Ja nie :) Pyszna, maślana i bardzo wilgotna. Suche babki zdecydowanie nie są w moim guście. Przepis jest dość specyficzny bo nie macie podanej dokładnej ilości składników tylko tyle ile zaważy 6 jaj tyle bierzemy pozostałych składników. A i mam do niej sentyment bo jest to pierwsze ciasto jakie upiekłam jako dziecko sama
Biały fartuszekUlubiony placek mojego dzieciństwa. Sumiennie co roku kiedy mama pytała co mi upiec na święta odpowiadałam Czeski! Sentyment pozostaje i dalej jest to wg. mnie najlepsze ciasto z kremem. Czytaj więcej
Biały fartuszekbogaty smak i zapach, a do tego świetnie rozgrzewa. Można dodać do niej odrobinę rumu, dzięki któremu zyska oryginalny smak i jeszcze lepiej rozgrzeje (opcja +18 :)). Całe Święta towarzyszyła mi podczas posiłków. W składzie znajduje się m.in. czarny bez i mój ulubiony cynamon! * czarną "Lemon Mint Ice Tea" Herbata może niekoniecznie na rozgrzewkę, ale jako zamiennik sklepowych mrożonych
Poranek na słodkoboczek pieczony, postanowiłam go nafaszerować mięsem mielonym i pieprzem kolorowym. wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny a w dodatku ładnie się prezentuje po przekrojeniu. Polecam na przyjęcia rodzinne, święta lub kanapki. Składniki: 1,5 kilogram boczku bez skóry 0,5 łyżeczki pektosoli 0,5 łyżeczki soli himalajskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka
Bajeczna Kuchniażeby coś z obiadu zostało na drugi dzień. Dodałam papryczki chili na koniec, kroiłam jak zwykle, a potem oko zaswędziało i się podrapałam!...zatarłam..., chociaż wiem że jest święta zasada przy krojeniu chili i zawsze wszystkim o tym przypominam!...z daleka od oczu i nosa i cóż z mojego mądrzenia się wyszło?, do wieczora oczy czerwone jak królik
Apetyczna babeczkaquiche me! . Fajne rzeczy wtedy powstały. Maciek pisał, że tarty w gruncie rzeczy są prostymi daniami, a potrafią uratować nas z opresji w niejednej niespodziewanej sytuacji towarzyskiej. Święta prawda! :) A że są charakterystyczne dla kuchni francuskiej, to mój wybór uważam za uzasadniony. Po więcej mądrych słów, popartych gruntowną analizą tematu, zapraszam do postów Maćka :):) Składniki: Ciasto
zadanie-gotowanieŚwięta Wielkanocne to królestwo jaj w wielu odsłonach. Warto przy tym przypomnieć sobie dawne babcine sposoby sprawdzenia ich świeżości. Jajka psują się łatwo, przez pory w skorupie wnikają do jaja bakterie, które znajdują tam dla siebie doskonałą pożywkę. Rozmnażając się szybko, bakterie powodują w jaju różne szkodliwe zmiany. Jajo podczas przechowywania częściowo wysycha i wskutek tego komora powietrza
Z notatnikaTradycyjny murzynek z serem - doskonały do popołudniowej kawy lub herbaty, na święta i z większej okazji. Tym razem dobrze spełnił swoje zadanie na międzynarodowym stoisku NATO Charity Bazaar z ciastami. Składniki ciasto: 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 3 łyżki ciemnego kakao 250 g - 1 kostka margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka
Z notatnikaŚwięta Wielkiej Nocy pojawił się plan, aby nie spędzać świątecznych dni w Brukseli, wyjechać, odpocząć i zobaczyć coś ciekawego. Wybór padł na Zelandię w Holandii (niderl. Zeeland) prowincję leżącą na południowym zachodzie Holandii przy granicy z Belgią. Świąteczny koszyczek z pokarmami poświęcony, walizki w samochodzie, uśmiechy na twarzy i ruszamy w drogę. Zostawiamy za sobą Brukselę
Z notatnikaówdzie po całym podwórku;) Dziś takich wersji jajek na twardo jest bardzo dużo, a każda pyszna i kusząca. Moja wersja, oprócz podstawowej którą uwielbiam i robię od święta (jak mi się kojarzy w rodzinnym domu) jest z pieczarkami w sosie majonezowym z cebulką i lubczykiem posypane pesteczkami granatu. Myślę, że mojej Babci smakowałaby ta wersja;) Możecie je jeść
Zasmakuj Kuchnipiersi przyrządziłam na uroczystą kolację, wyszły bardzo smaczne i aromatyczne. Śliwki oraz nalewka sprawiały że piersi wyszły bardzo soczyste. Polecam to wyborne danie na różne uroczystości rodzinne lub święta. Składniki: 2 piersi z kaczki 1 kilogram węgierek Sól himalajska Tymianek Plenus Czosnek granulowany Plenus Przyprawa do kaczki Olej 1,5 łyżki soli himalajskie Plenus 150 ml. nalewki śliwkowej
Bajeczna Kuchniadługo miałam tak właśnie z warzywną królową jesieni, a jedynym dniem w roku gdy ją kupowałam było Halloween. To były czasy wczesnej młodości, gdy blendera używałam dosłownie od święta, a dynia kojarzyła mi się z mdłą zupą-krem, którą czasem sobie fundowałam na uczelnianej stołówce. Bardzo się cieszę, że ten niesmaczny czas mam już za sobą, bo dynia
Fill The Bowlmurkiem z bukszpanu i zwisające czerwone pelargonie w każdym oknie. I srebrny świerk, który pan domu z sumiastym wąsem i fajką w zębach przystraja każdego roku lampkami na Święta. Tak mi się kojarzy sałatka ziemniaczana. Gdy tylko sobie o niej pomyślę, od razu widzę czyściutkie niemieckie małe miasteczka z nieodłącznymi zwisającymi pelargoniami. Co kraj, to inna sałatka ziemniaczana
Posadzone i zjedzonenadmiaru tłuszczu. Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem śmietany. Do Fuczków najlepsza będzie domowa kapusta kiszona. Sposób jej tradycyjnego przygotowania, na wesoło, został przedstawiony podczas Święta Pszczelarstwa w Sanockim Skansenie
Moniki Smakołyki