Pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, a prognozy na najbliższe dni też nie wyglądają najlepiej. Do tego niebawem Święta, więc wszyscy mamy pracy co nie miara, a przemęczony organizm jest podatny na wszelkiego typu choróbska. W takie dni warto się nieco wspomóc porcją witamin. Rozgrzewająca herbata z dodatkiem smakowitego syropu z cytryn i pomarańczy wzmocniona rumem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZanim nadejdą święta musimy przetrwać wyjątkowo ciemny i zimny czas. Trzeba pomagać sobie w tym zadaniu wszelkimi znanymi sposobami, a dobry rozgrzewający napój (wypity w dobrym i rozgrzewającym towarzystwie) jest świetnym sposobem na wlanie w siebie porcji pozytywnej energii. Energii, która zakumulowana w owocach, pochodzi przecież wprost ze słońca! Gorące soki wzbogacone rozsądną dawką odpowiednich przypraw nie dość
zadanie-gotowaniewspaniały dodatek do ciast,i deserów,ale również do herbaty szczególnie zimą,do tego nie droga do przyrządzenia samemu-szczególnie teraz gdy zbliżają się święta i zapach pomarańczy a zapach pomarańczy tak pięknie się z nimi komponuje-polecam.... Składniki: skórki obrane z 3-4 dużych pomarańczy 250 g cukru 120 ml wody Przygotowanie: Od skórek
Swojskie jedzonkojuż kolejny numer się ukazał... :) I jak każdy zawiera same dobrocie :) Znajdziecie w nim przepisy na święta a także rozgrzewające dania na zimowe dni. Dla zmęczonych znajdzie się kilka sposobów na dodanie sobie energii a dla artystów kurs wykonywania ozdób z masy solnej. Nie zapomniałyśmy również o tych, którzy dbają o swoją urodę - może ktoś skorzysta z propozycji
My simple kitchenpomidorowym . Śledzie lubiłam już jako dziecko. Nie mogę pojąć, że moje dzieci nie cierpią śledzi. Mój małżonek też nie należy do ich fanów, ale zawsze mamy gości na święta, którym śledzie bardzo smakują. Mam więc dla kogo je przyrządzać. Sałatka śledziowa Składniki: 4 porcje 200 g śledzi solonych 1 duże jabłko 3 kiszone ogórki 1 szalotka Sos śmietankowy
codojedzeniaprzyjemna pozycja, którą warto mieć w swojej biblioteczce , by czerpać inspiracje i zdrowo smakować życie :). Jest pięknie wydana w grubej oprawie, więc może być wspaniałym prezentem na nadchodzące święta. (function() { var bbtag = document.createElement("script"); bbtag.type = "text/javascript"; bbtag.async = true; bbtag.src = "https://buybox.click/1321/buybox.js?number[]=9788379454280"; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(bbtag
Cynamonowe szczęściejest kalendarz adwentowy. Odliczanie zaczyna się 1 grudnia. Każdego dnia odpakowujemy mały drobiazg np. łakoć, który ma przypomnieć nam, że damy radę przeżyć zimę i że już niedługo Święta. Jest to mały prezent od nas samych dla nas samych. Bardzo zachęcam, żeby sobie taki zrobić w tym roku, bo zima ma być sroga i długa, więc im dłużej
Ugotowane pozamiataneoknem biały puszek, przykrył wszytko dookoła. Tak pięknie! Tak cudownie i klimatycznie! O takim poranku długo marzyłam. Uwielbiam zimę i śnieg, kocham ten czas wyczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Jako typowy śpioch, uwielbiam wydłużać poranki, jak tylko się da. Lubię je celebrować, to taki czas tylko dla mnie. Dzisiejszy poranek postanowiłam uświetnić przepyszną kawą. Kawą, która odda
SMYKWKUCHNIŚwięta zbliżają się dużymi krokami. Każdy z nas planuje już potrawy typowo świąteczne, a ja dzisiaj proponuję świąteczny obiad - roladki z sznycli indyczych nadziewane gruszką, serem pleśniowym oraz suszonymi pomidorami, w panierce z płatków kukurydzianych, podane na puree z awokado. To danie z pewnością zaskoczy Twoich gości! Produkty znajdziecie w najnowszych gazetkach: Biedronki , Netto , Lidla oraz Intermarche Składniki
Kuchnia MagdaLenysłodko) nie wyobrażacie sobie świąt Bożego Narodzenia i dlaczego? Nie musicie tym razem podawać przepisów - jedynie uzasadnienie :) Wszystkie propozycje ukażą się w komentarzach pod tym postem. Wybór zwycięzcy jak zwykle będzie subiektywny :) Konkurs trwa do 4 grudnia 2016 do godziny 23.59. Wyniki ogłoszę 6 grudnia (taki dodatkowy bonus od Świętego Mikołaja) i niezwłocznie skontaktuję się
Moje Kuchenne Rewelacjezaglądał wszystkim w oczy, jadano chleb z wodą i olejem, zupę z mąki, zupę z wody w której gotował się makaron czy kiełbasa. Mięso pojawiało się tylko na święta, bo chłop jadł kurę tylko kiedy on albo ona byli chorzy. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wyglądają szare kluski podawane z sokiem z kapusty, kwas grzybowy, czyli
Ugotowane pozamiataneKlasyczny piernik piekę bardzo rzadko. Natomiast korzenne kruche ciasteczka znacznie częściej, nie tylko na święta. Kiedyś sięgałam po gotowe mieszanki przypraw, a od pewnego czasu robię je sama. Taka przyprawa idealnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do piernika. To też dobry sposób na pachnącą i rozgrzewającą kawę, aromatyczny jabłecznik, czy też korzenny krem do ciasta. Jak zawsze
Codzienna kuchnia niecodziennaczęści się rozgotowały, ale sporo pozostało w takiej właśnie formie. Relish jest słodko-ostry. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi podawanymi na zimno. Rozważcie przygotowanie go na najbliższe święta. O towarzystwo z pewnością nie będzie musiał się martwić ;) Składniki: 750 g buraków (waga po obraniu) 250 g jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) 150 g cebuli
zadanie-gotowanieniż się ją pzrzygorowuje. Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchni Miedzynarodowej Desery. Na pewno zagości w moim domu na dłużej. Polecam na święta
To co kochamdrugą zjadamy w ciągu 2-3 dni. Przed ponownym podaniem jeszcze raz zapiekam. Lubię dobrze wypieczony, ciemny i delikatnie podsuszony. Gotowy na Święta
To co kocham