Śledzie w sosie słodko-kwaśnym – to propozycja na świątecznego śledzia ;) lub na sylwestrowego :) A może tak Wam zasmakuje, że zrobicie go na te dwie okoliczności
Kulinarne Przebojeuszy, żeby nam się za bardzo nie trzęsły podczas jedzenia :) To od Was zależy, do czego jej użyjecie. Pasuje naprawdę do wszystkiego, chyba :) Jeśli będziecie robić rybę na święta, np. halibuta lub łososia, to koniecznie zróbcie do nich również tę salsę. Przepis bardzo prosty i do wykorzystania, jako dodatek, do wielu potrawach. Składniki: 3 ogórki kiszone
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comŚwięta coraz bliżej...w związku tym w domu coraz częściej pachnie korzennymi przyprawami, które używamy do dań i wypieków. Ciasteczka korzenne, w tym również te troszkę przesuszone, możemy użyć jako składnik spodu i stworzyć pyszny sernik Składniki: 1/2 kg sera np z wiaderka 330 ml śmietany kremówki 200 g serka mascarpone 1 łyżka żelatyny cukier puder do smaku
Z Majeczką w kuchnikorzenne ciasto dyniowe, wilgotne, przypominające piernik , przełożone gotowaną masą serową idealna propozycja na Święta Bożego Narodzenia SKŁADNIKI Ciasto: 1 3/4 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1 szkl. pure z dyni, 50 g stopionego masła 3 jajka, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej, 1 łyżeczka kakao, szczypta soli Masa serowa
słodki bratekŚwięta coraz bliżej, dlatego dziś zapraszam na kolejny przepis do kolekcji śledziowej, czyli przed Wami piernikowy śledź. Szczerze powiedziawszy nie przypuszczałam, że takie połączenie smakowe jest w ogóle możliwe ! Uczestniczyłam ostatnio w warsztatach kulinarnych, na których przygotowywałyśmy śledzie w różnych smakach i między innymi pojawił się na nich właśnie śledź z piernikiem. Postanowiłam zrobić podobnego śledzia
Kulinarne przygody GatityJeżeli w święta pozostaną Wam kawałki smażonego karpia to zachęcam do przygotowania ryby w wersji zapiekanej wraz z dodatkiem pieczarek i śmietany. Karp w tym wydaniu będzie naprawdę smaczny - miękki, soczysty i idealny w smaku :) Zachęcam do wypróbowania! Składniki na porcje dla 4 osób: 1 płat z karpia (wagowo co najmniej 0,5 kg) 150 g pieczarek
Ugotowaćzjecie całej na obiad, to do kanapek jest rewelacyjna. Można ją wtedy podawać z kanapkami na zimno lub na gorąco. W swoim domu taką pieczeń przygotowuję na święta. (Oczywiście, nie na Wigilię.) Składniki: około 1200 g karkówki wieprzowej sól do smaku 1 i 1/2 łyżeczki majeranku (suszonego) 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki mielonej ostrej
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwięta się zbliżają, więc w Małej Cukierence koleje bogate, aromatyczne ciasto – świąteczny makowiec śnieżny. Jest z nim trochę zachodu, ale jest pyszny i wygląda wspaniale z tyloma ciekawymi warstwami. Znajdziemy w nim bakalie, orzechy, alkohol i polewę czekoladową. Smaki dobrze się ze sobą łączą i myślę, że będzie dobrym ciastem na rodzinne spotkanie. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis
Mała CukierenkaZbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a co za tym idzie zbliżają się też makowe smakołyki! Chyba o żadnej innej porze roku nie smakują one tak fantastycznie, jak właśnie wtedy, kiedy za oknem prószy śnieg, a choinka pięknie błyszczy kolorowymi światełkami. Dziś mam dla Was przepis na najlepszy na świecie tort makowy! Intensywnie makowe ciasto, wilgotne a zarazem delikatne
Ostra na Słodkopasują do wiśni a jednak, połączenie jest znakomite i polecam każdemu do wypróbowania. Znakomicie się nada na świąteczny obiad dlatego zachęcam najpierw wypróbować a potem częstować bliskich w święta. Będzie znakomitym dodatkiem do mięs na świątecznym stole a goście zachwyceni. Wiśni dodajcie 1/3 wagi buraków. Sałatka z buraków z wiśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezdrowych, roślinnych przepisów. Nie musicie od razu rzucać mięsa i zostawać weganami, ale na pewno warto wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i owoców! P.S. Zbliżają się Święta - ta książka na pewno będzie świetnym prezentem dla waszych bliskich :) Tytuł: "Kolorowa kuchnia roślinna" Autor: Magdalena Gembacka (autorka bloga am mniam) Wydawnictwo: Publicat Ilość stron: 208 Cena
Moje Kuchenne Rewelacjesię nie zauważyć, ani zignorować tego, że święta zbliżają się do nas wielkimi już krokami. Wraz z nimi zaczyna się również realizacja punktów, z dłuższych bądź krótszych, list rzeczy priorytetowych. Rzeczy, bez zrobienia
gotować!Kawa latte macchiato złożona z kilku warstw i wzbogacona miodem i czekoladą, to świetny pomysł na co dzień i na zbliżające się święta. Pyszną kawę warstwową możemy zrobić z naturalnej zbożowej kawy Inki. Czytaj dalej
Przepisy KulinarneŚwięta już za pasem, więc najwyższa pora pomyśleć o pierniczkach. Dziś polecam takie nadziewane. Są wyjątkowo smaczne. Mięciutkie za sprawą nadzienia, po prostu rozpływają się w ustach. Składniki; 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 10 dag masła, roztopionego i lekko przestudzonego 10 dag miodu 1 łyżka przyprawy
Radość kipiąca uśmiechem.