Jeśli jeszcze nie zdążyliście wymyślić ciasta na Święta to spokojnie, jeszcze sporo czasu. Ale jeśli nie macie pomysłu na makowiec to podpowiadam Wam ten przepis. Makowiec prosty ale smaczny i szybki do zrobienia. A do tego przechowywany w pudełku w lodówce długo pozostaje świeży, jest więc idealny na okres świąteczny. *foremka 23*28 cm Składniki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasama nie mogłam oprzeć się solidnej porcji, gdzie w ciąży słodycze dla mnie zeszły na dalszy plan. (Kiedyś mogłam zjeść dwie białe czekolady jednocześnie - teraz od święta i to odrobinkę.) Do sernika użyłam cukru kokosowego (35 IG), który zawiera magnez, potas, cynk oraz żelazo. Obfituje też w szeroką gamę witamin: C, B1, B2, B3 oraz
Di gotujeŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wszyscy wtedy jesteśmy zabiegani i zapracowani. Przychodzi czas na przygotowywanie świątecznych potraw i pieczenie pierników. To zdecydowanie czynność, którą najbardziej lubię ze świątecznych przygotowań. Kolekcja moich foremek ciągle się powiększa. Jednak nadal brak w niej foremki aniołka. Jak już jakąś znajdę, to dochodzę do wniosku
Pobite gary BarbaryOprócz tradycyjnych przepisów na ciasta i desery, tych znanych od pokoleń, które robię na każde święta, na moim stole można znalezć także wypieki, które nieraz są po prostu eksperymentem. Lubię takie ciasta, pełne smaku, na pozór całkiem innych, niepasujących do siebie składników... Po spróbowaniu pierwszego kęsa okazuje się jednak, że ten smak sam się broni, że jest
Domowa cukiernia EwyZdrowa i szybka słodka przekąska, nie tylko na święta. Bez cukru i bez glutenu. Podczas przygotowania jaglanki na śniadanie, bądź kaszy do obiadu, warto ugotować trochę więcej . Wtedy przygotowanie tych kuleczek zajmie nam niewiele czasu. Kuleczki przygotowywałam na szybko i „na oko”, więc nie podam Wam proporcji co do grama. Jeśli masa będzie za rzadka dodajcie
Mienta blogmiałam żadnych problemów ani z ubiciem piany, ani z suszeniem bezy. Wszystko udało się znakomicie. W połączeniu z kremówką I jagodami w żelu beza smakowała wyśmienicie. W święta na pewno poczęstuję nią gości. Polecam. Składniki: Beza: • 1 szczypta soli • 1 łyżeczka octu winnego • 6 białek z jajek kurzych • 300 g drobnego cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Masa
W mojej kuchniPrzedstawiam Wam bardzo szybką i smaczną przekąskę- jajka faszerowane. Faszerowane nie byle jak, bo gotowaną na parze fasolą mung i dobrej jakości tuńczykiem. To doskonała propozycja na Święta , i nie tylko! Składniki gotowane na twardo jaja, ilość zależy od Was gotowana na parze fasola mung gotowany na parze kawałek batata, słodkiego ziemniaka tuńczyk z puszki w kawałkach
Z Kuchni Do KuchniMacie już plany na makowiec na święta? Jeśli jeszcze nie wybraliście przepisu, a lubicie mocno aromatyczną masę makową, z dużą ilością bakalii, to mam dla Was propozycję na makowiec z kruszonką, zrobiony na cieście kruchym. Makowiec ma postać tarty, jest jednak troszkę wyższy. Masa makowa jest bardzo wilgotna i aromatyczna. A co najważniejsze, ciasto jest
Smak mojego domuupiec na święta? Jak zrobić wszystkie zakupy spokojnie i na czas? Jak w przedświątecznej gorączce znaleźć choć kilka chwil dla siebie? Te pytania nurtują mnie każdego roku. Piernik dojrzewa, na pewno upiekę keks a może też makowiec. W puszkach czekają jakieś drobne ciasteczka, ale musiałam wymyślić coś na spotkanie z przyjaciółmi. Myślę, że drożdżowa choinka będzie dobrze wyglądać
Smaczna PyzaJuż Wam kiedyś wspominałam, że kilkanaście lat temu w moim domu rodzinnym na święta było kilka rodzai ciastek. Mama starała się dogodzić każdemu i każdy miał swoje ulubione. U mnie w tym roku nie będzie żadnych, ale dla Was przygotowałam zestawienie tych publikowanych już na blogu. Mam nadzieję, że na któreś się skusicie 😜 Migdałowo- kukurydziane kuleczki w kokosie
Kuchnia w czekoladzielodówce ładnie się kroi i nie spływa z ciasta. Ja nie miałam na tyle czasu i kroiłam makowca nieco szybciej. Może ktoś się zdecyduje zrobić go na święta?? :) Bardzo polecam! Składniki: (na tortownicę o średnicy ok. 21 cm) Masa makowa: 50 g mlecznej czekolady 50 g czekolady gorzkiej 100 g miękkiego masła 50 g cukru
Nastoletnie Wypiekaniepokoleń?" Znowu zasypaliście mnie zgłoszeniami - było ich ponad 50! I znów mogłam z ogromną przyjemnością poczytać o Waszych zwyczajach, tradycjach i potrawach, które jadacie w Wigilię i Święta. Bardzo dziękuję za wszystkie historie, które mi opowiedzieliście - te wzruszające i te śmieszne - czuję się trochę tak, jakbyście mnie wpuścili do Waszych domów w ten wyjątkowy czas! Dziękuję
Moje Kuchenne RewelacjeInka Latte i Wiśnie skąpane w Czekoladowym Rumie, co Cynamon pokochały ;-) Święta, choinka! Oczywiście aromatyczna Inka! Wiśnia, co się w rumie skąpała i pod kołderką z mleka schowała, Puszysta pianka była zazdrosna więc dumnie się wyniosła, na samą górę, na sam wierzch co by ją można było ze smakiem zjeść ;-)) Jak przygotować kawę latte? SKŁADNIKI: - 3 łyżeczki kawy
SMYKWKUCHNItrzy rodzaje. Bai horapha , odmiana o słodkawym smaku, jest stosowana do curry i krótko smażonych dań. Jej ciemnozielone, błyszczące liście mają charakterystyczny przenikliwy zapach. Bai kapo - tzw. święta bazylia, rośnie w pobliżu świątyń, ale i w przydomowych ogródkach. Ma węższe i jaśniejsze liście, jej aromat- bardzo intensywny- rozwija się w pełni podczas gotowania, podobnie jak goździków, dlatego najczęściej
ClauditteMissCookingPyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć
Ze smakiem i z pasją