Święta tuż tuż...uwielbiam ten przedświąteczny klimat. Zapach cynamonu i goździków w kuchni. Góry pierniczków czekające na ozdobienie. Lista wypieków powiększająca się z dnia na dzień. Lubię to całe przedświąteczne napięcie. Dzisiaj, częstuję Was szybkim piernikowym ciastem z budyniem. Co prawda, nie jest to ten tradycyjny - staropolski (przepis tutaj ), bo ten potrzebuje czasu i jest już na niego
CookYourselfPieczeń jest rewelacyjna - bardzo aromatyczna dzięki suszonym borowikom i podgrzybkom i lekko słodkawa dzięki żurawinie. Polecam na święta lub domowe uroczystości. 600 g mięsa mielonego wieprzowego 1 biała cebula 5 pieczarek 10 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 jajka 4 łyżki suszonej żurawiny Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Grzyby zalewamy gorąca wodą, odstawiamy na 30 minut
VioletoweKucharzenieprostu pyszne. Przy tym, co może być dla niektórych istotne, bezglutenowe. Zatem zabierajmy się za mielenie migdałów i niech ktoś skoczy do sklepu na rogu po pomarańcze, bo święta tuż, a naprawdę warto by pomarańczowo-migdałowy smakołyk umilił nam ten czas Składniki: 2 pomarańcze bezpestkowe 200 g mielonych migdałów 180 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku
zadanie-gotowanieŚwięta tuż tuż. I już czas na kupowanie drobiu na świąteczny stół. U jednych będą to indyki, u innych gęsi, kaczki lub kurczaki. Pytanie, gdzie je kupić? Może lepsze będą kupione gdzieś na targu, od „baby”. Bo te sklepowe to hormonami i antybiotykami faszerowane.... Ech... te mity i legendy.. Może kiedyś tak było. Dzisiejsza hodowla wygląda troszkę
królestwo garówJeśli jeszcze nie zdecydowaliście, co upieczecie na święta to przybywam z pomocą ;) Dzisiaj wpis zbiorczy z pomysłami na ciasteczka, jak zwykle w zdrowszych wersjach i myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie :) Razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem Pełnoziarniste pierniczki orkiszowe z cukrem kokosowym Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru Orkiszowo - migdałowe ciasteczka z domową konfiturą (bez cukru
FitKotsię on przyjemny w piciu i podany chłodny stanowi idealne wykończenie wigilijnej kolacji. Gotuję więcej tego kompotu, żeby był do popicia świątecznego obżarstwa. W chłodnym miejscu wytrzyma całe święta. Potrzebujemy: 10 sztuk wędzonych śliwek 20 sztuk suszonych śliwek 15 plastrów suszonego jabłka 15 plastrów suszonej gruszki 6 suszonych fig pokrojonych w plastry kilka suszonych moreli garść rodzynek
ladykitchenmoje świąteczne propozycje, które zadowoloną nawet najbardziej wybrednych gości. Jak zwykle znajdziecie u mnie dużo przepisów z masą kajmakową, bo jest to ulubiona masa mojego męża i święta bez niej odbyć się nie mogą :). Waniliowiec Ciasto z Ptasim Mleczkiem Biszkopt z delicjami Ciasto Poezja Malinowa Chmurka Ciasto Toffi z prażonym słonecznikiem Miodownik z bitą śmietaną Ciemny Snickers
Mania WypiekaniaPasztet to pasztet. Jak dobry to mogę go jeść w hurtowych ilościach. Na tegoroczne święta postanowiłam przygotować coś na kształt pasztetu ale jednak coś całkiem innego :) Z pomocą przyszła mi bardzo klimatyczna i piękna książka Jamiego Olivera, w której zawarł przepisy świąteczne. Co roku czatowałam na jego bożonarodzeniowy program w tv a teraz
Dzieje kuchennej Wiewiórybraku czasu można je połączyć. Ja polecam mini serniczki z dodatkiem masy makowej w formie babeczek. Idealne "na jeden kęs", delikatne, w sam raz na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 200g margaryny lub masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka
Z miłości do słodkościMakowiec robię raz w roku na Święta Bożego Narodzenia. Generalnie nie jest to moje ulubione ciasto, ale ten jeden raz w roku zjedzenie go sprawia mi przyjemność. ciasto : 1 kg mąki 5 dag drożdży 5 jajek 1 szkl cukru 1/2 szkl śmietany 1/4 szkl mleka 200 g masła szczypta soli dodatkowo : masa makowa
Polska ZupaŚwięta tuż tuż, a miętówka świetnie nada się na prezent pod choinkę. Ma piękny kolor i pachnie nieziemsko. Jest niesamowicie prosta w wykonaniu, wystarczą dwa składniki! :) Składniki: 250ml wódki 100g cukierków miętowych Cukierki rozkruszamy, wsypujemy do słoika i zalewamy wódką. Słoik zakręcamy. Odstawiamy na kilka dni, mieszamy od czasu do czasu. Odstawiamy najlepiej na około 3 tygodnie
Czerwona Porzeczkaklarowny. Kompot zostawiłam, żeby się schłodził. Najbardziej smakuje zimny. Jego bursztynowy kolor pięknie się prezentuje w szklanym dzbanku. A jak jest u Was? Robicie taki kompot na święta? Polecam ten zdrowy, smaczny napój i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiŻeby nie było, że w święta osoby będące na diecie bezglutenowej nie mają co zjeść ;) Mam i przepis dla bezglutenowców. Pyszne migdałowo-cynamonowe ciasteczka. Szybkie w przygotowaniu i w szczelnej puszce długo utrzymują swoją świeżość. Składniki: - 1 białko - 125g cukru pudru - 200g zmielonych migdałów - 3/4 łyżeczki cynamonu - 1/3 soku z cytryny - szczypta soli Białko ubić na sztywno
CookYourselfPrzedstawiony przepis możecie wykorzystać w święta lub w każdym innym terminie. Polędwiczki wieprzowe świetnie sprawdzają się w daniach z sosami. Dzięki temu stają się jeszcze bardziej delikatne i soczyste. Polecam. Składniki: Polędwiczki wieprzowe ( 2szt ) Pieczarki 400 gram 2 czerwone papryki 1 cebula Mąka Sól Pieprz Śmietana słodka 18% Masło klarowane bulion Wykonanie: Paprykę kroimy na ćwiartki. Układamy
Smaki EwyLekka rolada o smaku piernika, żurawiny z pomarańczem. Możemy zaskoczyć nią gości w święta i nie tylko. Nie jest przesłodzona, lekko kwaskowa. biszkopt: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy
wesoła kuchnia