Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc nastał czas na świąteczne propozycje. Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią oprószone tymiankiem to prosta przekąska, którą możecie zaserwować swoim gościom do kieliszka czerwonego wina. Palmiery przygotowuje się z gotowego ciasta francuskiego (no chyba, że Wasze ambicje na to nie pozwolą :) ), które posypywane jest pokruszonym serem, posiekanymi
Moja Delicjapotraw z przepisów samego Gordona Ramsay’a postanowiłam i tutaj się przełamać. I nie żałuję! Jak zwykle wszystko wyszło wyśmienite. Obiad iście świąteczny, więc polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze kwestia wysmażenia steków. Kogokolwiek nie pytam, każdy z bliskich mi osób mówi, że woli wysmażone (pomimo, że nie jadł i nie próbował). Po prostu wszyscy się
Moja DelicjaPierwsze piekłam w wyższej temperaturze (175-180°C) i się zbytnio przypiekło, choć wszystkim częstowanym kompletnie to nie przeszkadzało :) Za to te drugie wyszło idealne! Polecam na nadchodzące święta. Składniki ciasta: 80 g cukru + 3 łyżeczki cynamonu 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170 g cukru 0,5 łyżeczki soli
Moja Delicjawywarze (a przed jakimkolwiek doprawianiem) oraz bardzo mocny kolor, który nie stracił się nawet wtedy, gdy barszczyk podczas odgrzewania na trzeci dzień intensywnie się zagotował. Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnymi uszkami z grzybami . Składniki: (6-8 porcji, ok. 1,5 l) 1,8 kg buraków 3 małe jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala
Moja Delicjanaszych smakołyków pozostaje na drugi dzień. Ten zniknął w dniu pieczenia :) Co prawda po wizycie gości ostał się spory kawałek, ale nie doczekał do wieczora :) Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia jako coś innego i odmiennego! Składniki ciasta: 140 g masła w temperaturze pokojowej 140 g cukru 375 g serka ricotta 3 jaja + 2 żółtka skórka starta
Moja Delicjajajek to prosta i świetna ozdoba Wielkanocnego stołu, którą możemy wykonać razem z naszymi pociechami. Na dodatek ozdoba jadalna (za wyjątkiem pieprzu) i zdrowa. Polecam na nadchodzące Święta! Składniki: 6 jajek ziarenka pieprzu rzodkiewka garść rukoli Przygotowanie: Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy. Gotujemy na twardo (około 9 minut, licząc od zagotowania). Odcedzamy, przelewamy zimną
Moja Delicjaoczkach. wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy wzdłuż farsz, zwijamy, odkrawamy i tniemy pod skosem na 3 cm. kawałki, można ozdobić delikatnymi kwiatkami, listkami-pewnie zrobię to na święta! pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 min. aż nabiorą rumianego koloru. Najlepsze są ciepłe, ale zimne też nikną szybciutko
Kuchnia Beatyupiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam na święta, ale nie byłam zadowolona jak dla mnie był trochę za suchy-wszyscy twierdzili, że jest pyszny, ale chyba trochę ściemniali. Tak czy inaczej postanowiłam zrobić makowiec, o którym sama
Kuchnia BeatyKrokiety są u mnie w domu potrawą bardzo lubianą. Przygotowuje je dość często i z różnym nadzieniem, te z kapustą i pieczarkami są jednak zarezerwowane na Wigilię i Święta. Staram się robić większą ich ilość i część zamrozić aby mieć przygotowane i wyciągać tylko w razie chęci i potrzeby. Świetnie smakują podane z czerwonym barszczem i chyba
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipodczas rozmowy z moją ciocią usłyszałam sałatka jarzynowa z jabłkiem, tego pomysłu właśnie było mi potrzeba. Już następnego dnia podałam ją moim serdecznym przyjaciołom, których gościliśmy w święta. Czy jest ktoś kto nie kojarzy sałatki jarzynowej? Ugotowane jarzyny w mundurkach to sekret owego smaku, a dodatek jabłka doda jej idealnego smaku. Tradycyjna sałatka jarzynowa SKŁADNIKI: 4 średnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibabeczek. Połączenie kremu orzechowego z kruchym ciastem komponuje się idealnie. Pyszne zarówno do popołudniowej kawki bez okazji jak i na przyjęcie bądź tak jak w moim wypadku na święta. Serdecznie polecam ;) Składniki: 150 gramów mąki pszennej 100 gramów masła 50 gramów cukru 2 żółtka szczypta gorzkiego kakao szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść
Krakowskie smaki Animyśli - jedynej, jaka wtedy panuje w głowie - zjeść, zjeść, choćby kawałek. Przeczuwając moją słabość, upiekłam dwa panpepato . Jedno malutkie (nazwijmy je "jednoosobowe"), drugie odpowiednio duże na Święta. Domyślacie się pewnie, jaki los spotkał to pierwsze maleństwo:) Jednak pękam z dumy, bo okrągłe panpepato czeka na Wigilię zawinięte w pergamin i obiecuję, że nie będę do niego
KUCHARNIAsmarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Podajemy gorące, np. z barszczem czerwonym. Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami polecam na święta, karnawał… i nie tylko. Są bardzo delikatne, miękkie, wspaniałe na ciepło i na zimno. Przepis nie jest skomplikowany, ciasto nie wymaga wyrastania, więc samo przygotowanie (jeżeli mamy już gotowy
mojewypiekiinietylkoroku na święta pojawiły się na naszym stole ryby inne niż zazwyczaj. Dla osób które nie przepadają za karpiem kupiłam jesiotra, szczupaka oraz suma, po które pojechałam prosto na łowisko w Bielanach k/Kęt. Ta pokaźna ryba stanowiła dla mnie nie lada zagadkę i wyzwanie, ale dzięki radom znawców postanowiłam ją zapiec z grzybami i śmietaną. Okazało się
Bernika - moj kulinarny pamietnikroku w mojej kuchni zapachniało masłem, wanilią i migdałami. Proste kruche ciasteczka są idealne na święta! Czytaj więcej
Ana Mari's world