Święta Bożego Narodzenia kojarzą się w Polsce z zapachem i smakiem piernika. U mnie w tym roku wyjątkowo na herbacie. Zazwyczaj piekłam na kawie, ale zrobiłam już tort makowo-kawowy i upiekłam pierniczki z dodatkiem kawy, więc skład piernika zmieniłam, żeby od nadmiaru kawy nikogo głowa nie rozbolała. Składniki : 370 ml mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego
Weekendy w domu i ogrodzieŚwięta tuż tuż w związku z tym zapachniało mi piernikiem,którego bardzo lubię. Ciasto to choć niby zwyczajne ma w sobie wiele aromatu i delikatności. Chcę Wam zaproponować tradycyjny podstawowy przepis na piernik prosto z zeszytu mojej mamy. Stopień trudności- prosty, zawsze się udaje Skala smaku- 10/10, smaczny jest posypany cukrem pudrem lub polany polewą czekoladową
Kubki smakuŚwięta zapasem zapachniało po raz kolejny piernikiem ale tym razem w wersji ciasteczkowej. Oczywiście nie robiłam je sama, "mamo pomogę Ci" usłyszałam od mojej córci jak tylko wyjęłam mąkę. Pierniczki są mięciutkie zaraz po upieczeniu, rozpływają się w ustach, a każdy kto spróbował zrobił tylko mmm. Zapraszam... Przepis zaczerpnięty od babeczka.zuzka.pl Stopień trudności - prosty, należy podpatrywać sytuacje
Kubki smakuzwiązku z tym, że niedługo święta po raz kolejny szaleje z miodem i zapachem piernikowym. Uwielbiam miodowniki, mogą być z ciasta kruchego jak i babkowego wszystkie są wspaniałe. To ciasto, które przedstawiam również ma wyjątkowy smak, połączyłam je z kaszą manną i dżemem jagodowym co wzbogaciło jego walory.Polecam. Zapraszam... Stopień trudności : prosty, masło do masy należy wyjąć
Kubki smakuzwiązku z tym, że niedługo święta szaleje z pierniczkami. Lubie mieć zawsze coś do kawy w pudełku, a że ciasteczka te mogą długo leżeć więc zabrałam się do pracy. Robiłam je już kilka razy i myśle, że są naprawdę godne polecenia, są takie prawdziwie pierniczkowe. Minus jest taki, że nie mogą długo leżeć na talerzyku bo szybko twardnieją
Kubki smakujest mega zdrowy. Sałatka, którą zrobiłam jest naprawdę pyszna, a dodatkowo fakt cieszy, że to bomba witaminowa. Tylko zajadać z pajdą chleba razowego. Idealna również na nadchodzące święta. Zapraszam... Stopień trudności prosty, trzeba dobrze odsączyć składniki zalewy Skala smaku 10/10 jeśli ktoś woli mniej ostre smaki z zalewy można zrezygnować Normal 0 21 false false false
Kubki smakuSłyszałam opinie, że dla wielu ludzi marakuja jest najsmaczniejszym owocem tropikalnym. W jednej z książek Gordona Ramsaya znalazłam przepis na pomarańczową tartę z marakują , którą postanowiłam upiec na święta. Pomarańczowa tarta z marakują bardzo zasmakowała nam i naszym gościom. W zasadzie trudno się od niej oderwać :) Ma lekko orzeźwiający smak (szczególnie wyciągnięta z lodówki), jest słodko-kwaśna
Moja DelicjaRyba w warzywach to smaczne i zdrowe danie. Powinno gościć na stołach nie tylko od święta. Bardzo polecam. Składniki: 5 filetów z mintaja bułka tarta mąka 2 surowe jaja 10 marchewek 5 pietruszek 3 cebule kawałek pora olej przyprawy Zaczynamy od obrania warzyw i starcia na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy warzywa na patelni z odrobiną oleju
prawdziwe jedzenieŚwięta są doskonałą okazją do zrobienia zapasów kandyzowanych skórek pomarańczowych. Zgarniacie z każdego stołu gdzie się znajdziecie skórki po cytrynach, pomarańczach a nawet mandarynkach, umieszczacie w misce, zalewacie wrzątkiem i moczycie aż woda wystygnie, przepłuczecie dodatkowo czystą wodą, a potem tylko z górki. No chyba że zawsze przez zjedzeniem dokładnie szorujecie i sparzacie pomarańczki ;-). Składniki: skórki po cytrusach
greenscarfSzybki i pyszny pomysł na śledzie, nie tylko na święta. Ocet ryżowy podkręca smak śmietanowego sosu i przełamuje słodycz jabłek. Polecam! SKŁADNIKI 400g filetów śledziowych 150 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1 płaska łyżeczka cukru pudru 2-3 łyżki octu ryżowego (można więcej) 1 duże jabłko 1 duża cebula pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłko obieramy ze skórki
DefinicjaSmakuŚwiąteczne życzenia… czas je Wam złożyć… ale w tym roku pragnę inaczej niż zwykle… Niech Święta w tym roku przyniosą Wam wszystko to, o czym mówi autor… Gdyby cztery lata temu zapytano ją, czym jest dla niej Wigilia, to bez wahania odpowiedziałaby, że wzruszającym dostojeństwem i magią bycia razem. Dostojeństwem? Bo świat spowalnia, łagodnieje
Krzywa ProstaKruche makowe gwiazdki cytrynowe to delikatne maślane ciasteczka w kształcie gwiazdek z lekką nutą cytrynową, idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Zapakowane w ozdobiony świątecznie szklany słoik, będą wspaniałym i pięknie wyglądającym prezentem dla bliskiej osoby. Kruche makowe gwiazdki rozpływają się w ustach i ciężko nie skusić na kolejne :) Składniki kruchych makowych gwiazdek: (około 20 dużych gwiazdek
Moja DelicjaKażdemu z nas święta Bożego Narodzenia kojarzą się z zapachem pieczonego piernika. Nie odmawiajmy sobie i w tym roku tej przyjemności :) Potrzebujemy: 400g mąki wymieszanej z 1 łyżeczką sody 120g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny 250g cukru 2 jajka 4 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżki kakao 250ml mleka przyprawa do piernika bakalie według uznania Jajka
Kolejny blog o gotowaniuskorzystać z nowych przepisów. Wypróbowałam kilka z nich i urzekł mnie przepis na sernik piernikowy według Pawła Małeckiego. Zawsze wychodzi i jest naprawdę pyszny. Polecam nie tylko w święta :) Składniki: Na spód piernikowy: 180g margaryny 140g czekolady deserowej 125g mąki pszennej 100g miodu 40g cukru trzcinowego 30g cukru waniliowego (albo 20g domowego cukru waniliowego) 20g mąki ziemniaczanej
Kolizje SmakówPyszny, delikatny pasztet z mięsa królika, z dodatkiem podgardla i wątróbki. Doskonały nie tylko od Święta. Polecam kolejną pyszną wersję mojego pasztu :) 1, 70 kg królika 0, 70 kg podgardla 70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka ¼ selera 4 listki laurowe 6-7 kulek
Takie tam pichcenie