wigilijny stół. Pyszne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw zasmakują pewnie nie jednemu z Was :) Więcej przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie znajdziecie tutaj: Przepisy na Święta . Przepis pochodzi z bloga Marta Gotuje. Śledzie w sosie salsa – Składniki: 500 g płatów śledziowych 2 łyżki oleju […] The post Śledzie w sosie salsa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeŚwięta już niebawem więc na pewno wszyscy piekący:) mają na myśli wypieki, które wzbogacą świąteczny stół. Tym niezdecydowanym chcę zaproponować pyszny piernik herbaciany, który jest niezwykle delikatny i puszysty. Przełożony masą mleczną i polany białą czekoladą otula nas słodyczą, którą przełamują powidła. Do powtórzenia nie raz. Zapraszam... Skala smaku 10/10 Jeżeli masa mleczna wyjdzie gęsta należy
Kubki smakuchrupiącą i popękaną skórkę, jednym słowem marzenie każdego łasucha. Będę go piekła na Boże Narodzenie, a przez resztę roku będziemy go wspominać i oczekiwać jego upieczenia na kolejne Święta. Tak jak czeka się na kompot wigilijny czy barszcz z uszkami. Składniki na 2 małe chlebki Starter: około 1 g świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 90 g mąki
Codziennik Kuchennymogło zabraknąć ryby po grecku. Nieważne czy było Boże narodzenie czy Wielkanoc moja mama zawsze z wielkim zaangażowaniem przygotowywała to danie. Pewnie dlatego, że jako dziecko w święta jadłam tylko to, no i może jeszcze ogórki konserwowe. Teraz w swoim domu mam zamiar kontynuować tradycje przygotowywania "ryby" po grecku. Moja wersja jest oparta na przepisie mojej mamy
wegujemyŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe - wilgotne, przepełnione magiczną wonią korzennych przypraw Można je udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem - zawsze smakują doskonale i błyskawicznie znikają ze stołu :) Wszystkich naszych Czytelników zapraszamy świąteczny konkurs :) Gotuj z Wielbłądami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTrudno wyobrazić sobie święta bez ryb. Na świątecznych stołach tradycyjnie królują karp i śledzie, chociaż coraz częściej pojawiają się też inne odmiany ryb. Zwykle przygotowuje się je według receptury przekazywanej przez nasze babcie i mamy. U nas w domu od lat na świątecznym stole pojawiał się śledź marynowany z cebulką w occie albo śledź w śmietanie. I właśnie
Bon appetit mon amieoczekiwaniu na zbliżające się wielkimi krokami Święta Bożego Narodzenia przygotowaliśmy dla Was konkurs, w którym można wygrać noże firmy Fiskars! Artykuł Wygraj 1 z 5 zestawów profesjonalnych noży Fiskars! pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWielkimi krokami zbliżają się święta, więc powoli trzeba zacząć zabierać się za szukanie prezentów. W zeszłym roku opublikowałam na blogu post (klik) , który miał za zadanie pomóc w wyborze prezentu dla kogoś, kto praktykuje zdrowy tryb życia. Dziś przychodzę do Was z czymś bardzo podobnym, w zasadzie z drugą częścią tamtego wpisu. Skupiłam się na żywieniowej sferze, ponieważ
Powiedz dietom nieWielkimi krokami zbliżają się święta, więc powoli trzeba zacząć zabierać się za szukanie prezentów. W zeszłym roku opublikowałam na blogu post (klik) , który miał za zadanie pomóc w wyborze prezentu dla kogoś, kto praktykuje zdrowy tryb życia. Dziś przychodzę do Was z czymś bardzo podobnym, w zasadzie z drugą częścią tamtego wpisu. Skupiłam się na żywieniowej sferze, ponieważ
Powiedz dietom nierobione z sercem. Dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować przepis na pierogi z mięsem, który napisali specjalnie dla Was moi rodzice:) Choć nie jest to potrawa Wigilijna, to na Święta polecam ich zrobienie. składniki: farsz: 0.6 kg mięsa mielonego, wołowo-wieprzowe (podobnie jak na kotlety mielone) 2 średnie cebule 1 jako Bułka tarta Sól i pieprz wykonanie: Na rozgrzaną wysoką
Ania i Marcin gotująPotraficie wyobrazić sobie święta bez piernika ? My nie. Dlatego wśród ostatnio dodanych przepisów znalazły się m.in. ten na piernik staropolski dojrzewający - najlepszy z polskich pierników. Ale.... nie każdy może sobie pozwolić na objadanie się bezkarnie słodyczami zawierającymi gluten czy laktozę. I właśnie dla tych osób przeznaczony jest pochodzący z książki Moniki Mrozowskiej " Słodko, zdrowo, świątecznie " przepis
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nadszedł grudzień, święta coraz bliżej, a więc trzeba zacząć myśleć nad świątecznym menu W związku z tym chciałabym rozpocząć na blogu cykl propozycji na świąteczne wypieki. Pierwszą z nich jest sernik z suszonymi śliwkami na ciasteczkowym, orzechowym spodzie z polewą czekoladową ganache. Ciasto smakuje
Marta Gotujezdjęciu „Główny Zadymierz” podczas wędzenia makreli „podwędził” kilka sztuk kiełbasek. Bez obawy – smaki i zapachy jakoś się „nie pogryzły”. Wspaniałe były i jedne, i drugie. Gorąco polecam – na święta… i nie tylko. Wielbicielom ryb… i nie tylko polecam przepisy na tatar z łososia: Tatar z łososia, z mango, na awokado Tatar z łososia Tatar z makreli wędzonej
mojewypiekiinietylkoŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, więc czas zacząć odkopywanie przepisów na słodkie wypieki. Ostatnio przeglądałam babciny zeszyt i wybór padł na kruche ciasteczka. Są proste, szybkie i zawsze się udają. Polecam Wszystkim pragnącym znów poczuć smak dzieciństwa :) Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkawłożyć :-(. Ciasto zobaczyłam na blogu moje wypieki . Jest przepyszne, tyle mogę podpowiedzieć. Ciasto kruchutkie, mak z bakaliami i pianka budyniowa, no dla mnie idealne. Na pewno zrobię na Święta. Polecam Wam bardzo :-). Blaszka 24x34 cm :-). Składniki ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki tortowej 200 g masła 50 g smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru
kruche babeczki