Święta za pasem, trzeba więc zaplanować pyszne menu. Dziś proponuję sałatkę śledziową z buraczkami, ziemniakami, ogórkiem kiszonym i jajkiem, z klasycznym dressingiem śmietanowo-majonezowym. Taka kombinacja składników zawsze się sprawdza. Ten przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Kuchnia Polska”, która jest kopalnią wiedzy na temat polskich potraw regionalnych. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka śledziowa
karmelowyHello December! Witaj Grudniu! Ależ ten czas leci...za 24 dni mamy już święta! Od dziś na blogu znajdziecie wiele świątecznych przepisów i inspiracji na pierwszy rzut idzie proste domowe kakao z cynamonem i piankami marshmallow idealne na rozgrzanie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldHello December! Witaj Grudniu! Ależ ten czas leci...za 24 dni mamy już święta! Od dziś na blogu znajdziecie wiele świątecznych przepisów i inspiracji na pierwszy rzut idzie proste domowe kakao z cynamonem i piankami marshmallow idealne na rozgrzanie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldJeśli wydaje Wam się, że święta to jeszcze odległy temat to po festiwalu Smakuj Trójmiasto Chrismas Edition na pewno zmienicie zdanie! 4 grudnia odwiedźcie Stary Maneż i zasiądźcie do świątecznego stołu Artykuł 4 GRUDNIA – SMAKUJ TRÓJMIASTO CHRISMAS EDITION – GDAŃSK pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, więc to najlepszy czas, by podzielić się świątecznymi przepisami. Dziś jeden z nich - na moje ukochane pierogi z kapustą i pieczarkami! :) Moja Mama robi najlepsze pierogi wigilijne na świecie, dopracowała je do perfekcji. Zamiast grzybów używa pieczarek, nie tylko dlatego, że są bardzo aromatyczne, ale przede wszystkim dlatego
Cooking Monstercelu w papierowym, solidnym i pięknym opakowaniu cukierniczym, które możecie nabyć tutaj (klik) . Polecam Wam takie opakowania. Doskonale sprawdzą się na co dzień, jak i na zbliżające się święta. Można sprawić wspaniałą, słodką niespodziankę bliskim. Mi się udało Ciasto zapakowałam w piękne (już świąteczne) opakowanie cukiernicze, które możecie nabyć w sklepie http://www.opakowaniacukiernicze.pl Składniki: (na tortownicę
Słodkie okruszkiBaileysa robię zawsze na przełomie jesieni i zimy – to dobry pocieszyciel na szare wieczory, dodatek do ciasta, kawy, lodów, ale też świetny jako samodzielnie robiony kulinarny prezent na święta. Skoro oryginalny krem irlandzki powstaje na irlandzkiej whiskey, takiego alkoholu używam. Nie wódki, broń Boże spirytusu, brandy czy rumu, bo całkowicie zmienią i wypaczą smak – to zupełnie inne
Karo in the KitchenŚwięta zbliżają się wielkimi krokami i jak co roku pojawia się dylemat " co na prezent ". Aby uniknąć zakupowej gorączki i nie narażać swojego budżetu na pozbycie się większych sum pieniędzy niż zakładaliśmy, warto już teraz zastanowić się czym obdarować najbliższych. Nie rozwiążę tym postem wszystkich Waszych dylematów, ale ponieważ sami mamy zazwyczaj ten problem spróbuję podpowiedzieć kilka rozwiązań
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataziemniakami smakują równie smacznie. Jako surówkę polecam tarte buraczki. Mięso po ugotowaniu jest doskonale kruche i delikatne. Zrazy będą doskonałą propozycją na odświętny obiad, święta, komunie czy chrzciny. Post Zrazy wołowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeŚwięta Bożego Narodzenia już tuż tuż. Ja jak zwykle zaczynam planować wigilijne menu ze sporym wyprzedzeniem. W tym roku na stole pojawi się na pewno zupa grzybowa z suszem i miodem. Składniki: 15 suszonych prawdziwków 15 dag suszonych jabłek 2 marchewki 2 pietruszki 1 liść laurowy 6 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki miodu sok z ½ cytryny
Tradycyjna Kuchniajest na pewno karkówka w soku jabłkowym. Wychodzi zawsze soczysta, mięciutka i pyszna. Każdy zachwyca się jej smakiem i prosi o dokładkę. Idealny przepis na zbliżające si ę święta :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldjest na pewno karkówka w soku jabłkowym. Wychodzi zawsze soczysta, mięciutka i pyszna. Każdy zachwyca się jej smakiem i prosi o dokładkę. Idealny przepis na zbliżające si ę święta :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldkilku dni chodziły za mną krokiety z kapustą no i w końcu się zebrałam i zrobiłam, do tego barszczyk i obiad w sam raz. Polecam na święta lub rodzinne imprezy.Do ciasta naleśnikowego użyłam mąki Młynów Stoisław .Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.mlynystoislaw.pl. Zapraszam :) Składniki na farsz : 500 g pieczarek 2 kg kapusty kiszonej
Sama słodycz i szczypta chilipowyżej 60 min -PORCJE: 15 Przyznam się Wam jeszcze, że przepis na to ciasto, jest w naszej rodzinie od pokoleń i robimy go na każde święta Bożego Narodzenia. Piernik wigilijny CIASTO 1 kostka margaryny ok. 500 gram miodu pół szklanki mleka 3 jajka 1,5 szklanki cukru ok. 1 kg mąki 3 łyżeczki sody
Gotuję Testujęwiele obfitości, zdrowia i samych pogodnych chwil. Mam nadzieję, że będzie pełen słodkich i smacznych efektów. A dziś, polecam pyszny Śmietanowiec z musem śliwkowym. Zrobiłam go na święta. Smakował bardzo wszystkim. Jest delikatny, smaczny, a wygląda... bosko! Śliwek do przygotowania użyłam mrożonych. Z lecie zamroziłam w zamrażarce i mam teraz je idealne
Gotuję Testuję