Święta Bożego Narodzenia w moim domu najwięcej jest maku. Moja rodzina wręcz kocha mak, a to świetny okres, bo możemy jeść go do woli :) Moja propozycja gwiazdy makowej jest pyszna i bardzo prosta :) Składniki:ciasto560 g mąki250 ml mleka50 g drożdży100 g masła1 łyżeczka cukrufarsz250 g maku 1,5 szklanki cukru3 jajka80 g kandyzowanej skórki pomarańczycukier wanilinowypłatki(...)Każdą tą część naciąć po środku jak na zdjęciu i zawijać do środka. Gwiazdę pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 45 - 55 minut.Smacznego i Wesołych Świąt
Niezły MłynekMarcepan kojarzy się ze świętami. A skoro święta już za chwileczkę warto przygotować samodzielnie pastę migdałową, a potem masę marcepanową. Obydwa przepisy pochodzą od Bajaderki z forum CinCin . Na zdjęciach widać pastę marcepanową. Muszę przyznać, że to właśnie pasta przypomina mi tę masę, którą kupujemy w sklepach. Masa marcepanowa z tego przepisu
Sto kolorów kuchnitutaj wg legendy odbył się chrzest GruzjiZ monastyru Dżwari widać inną zabytkową budowlę – katedrę Sweti Cchoweli. Przez wieki była miejscem koronacji, ślubów i pochówku królów. Legenda głosi, że święta Nino uzdrowiła żonę króla i namówiła parę na przyjęcie chrześcijaństwa. Chrzest Gruzji (IV wiek) miał się odbyć właśnie w tym miejscu. Zbudowano na tą okazję kościół. Potem katedrę
Poezja smakudodatku taaakie pyszne :)Słodki marcepan świetnie komponuje się z kwaskowatą żurawiną. Babeczki są bardzo szybkie w przygotowaniu więc mam nadzieję, że skusicie się na nie i przyrządzicie na święta i nie tylko :)130 g masła200 g mąki pszennej60 g cukru100 g masy marcepanowej3 jajkałyżeczka proszku do pieczenia100 g mrożonej żurawinyMarcepan miksujemy z jajkami i cukrem.Dodajemy pokrojone w kostkę
Mienta blogBywa. Tak więc dziś bez zdjęć. pomarańczowe tosty francuskie z domowego chleba z żurawiną podane z ricottą i miodemŚwięta, święta.... .. i po świętach. Ale tylko teoretycznie. Dla mnie trwają one nadal. Choinka nadal stoi, lampki wciąż oplatają łóżko, a w głośnikach lecą świąteczne piosenki. Wie ktoś może co zrobić z tymi
More food, love and dreamsChoć to dopiero koniec listopada, święta widać już praktycznie wszędzie. Półki sklepowe uginające się od zabawek i słodyczy, reklamy zachwalające najlepsze okazje i dekoracje pojawiające(...)się masowo w naszym otoczeniu- wszystko to niewątpliwie potwierdza zbliżanie się wyjątkowego czasu, jednak najlepiej czuć to za sprawą aromatów płynących z kuchni.Cóż może bardziej kojarzyć się ze świętami niż zapach korzennych przypraw? Dla mnie to nieodłączny ich element, dlatego pierwszy etap przygotowań mam już za sobą- zapas cudownej mieszanki czeka już w słoiczku. Wykonanie tej przyprawy jest
peanutbuttermonstersamym początku chciałabym Wam wszystkim życzyć radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych ! Życzę Wam również, aby te święta były spędzone w jak największym gronie, wśród najbliższych i najważniejszych nam osób :)A teraz przechodząc do przepisu. Mianowicie mam dla Was do pokazania pomysł na kolorową, cukrową posypkę, którą można wykorzystać jak dekoracja tortów, muffinek czy różnego rodzaju ciasteczek
charlotte gotujemiskę, która idealnie pasuje mi do szuflady w lodówce.Ciasto przygotowuje się bardzo prosto i szybko (nie licząc czasu na studzenie), wokół unosi się zapach korzennych przypraw, przywołujących święta.Na początek mam dla Was kilka spostrzeżeń i rad:przyprawa do piernika - oczywiście najlepiej ją przygotować samodzielnie, jednak jeśli jej nie zrobicie, to polecam w czasie zakupów czytać etykiety
Pora coś zjeśćPowoli zbliża się najcudowniejszy okres w roku, Święta Bożego Narodzenia. Czas kiedy spotykamy się z rodziną i najbliższymi, dzielimy się opłatkiem, śpiewamy kolendy no i nie zapominajmy, zasiadamy wspólnie do suto zastawionego stołu.Większość z pyszności, które w tym czasie królują na wigilijnym stole przygotowujemy raptem z kilkudniowym wyprzedzeniem, jednak tradycyjny piernik staropolski wymaga wcześniejszego przyrządzenia. Ciasto(...)tygodni w chłodne miejsce (np. do lodówki).W tym czasie ciasto na piernik stężeje i będzie się nadawało do rozwałkowania.Piernik/pierniczki pieczemy na kilka dni przed świętami.C.D.N.Źródło: Moje wypieki
W mojej holenderskiej kuchnimyśl, że za miesiąc już święta. Masakra, jak ten czas szybko leci... Nie wiem jak wam, ale dla mnie jednym ze smaków nieodłącznie kojarzących się ze świętami jest mak i wszystkie rzeczy z niego wykonane np. makowiec czy kutia. Dlatego wczoraj, robiąc zakupy, gdy poczułam świąteczny nastrój, skusiłam się na masę makową z bakaliami, taką
Kuchenny Skrawek Niebawielu kombinacjach) rozpoczęła się wraz ze spróbowaniem sernika z brzoskwiniami. Od tamtej pory robimy go regularnie. Zawsze jest u nas na święta (swoją drogą, musimy bardzo za świętami tęsknić bo wciąż o nich wspominamy), zawsze znika jako pierwszy i zawsze kusi, by znów go wyczarować. SKŁADNIKI NA MASĘ:- 1 kg sera (trzykrotnie mielony, może być
Wypisz Wymalujjest to potrawa znana we wszystkich regionach Polski. W każdym razie w moim domu nie byłoby Świąt Bożego Narodzenia bez tej właśnie pysznej i prostej potrawy. Na święta zawsze przygotowywało się ogromny gar grochu z kapustą, tak aby starczyło na kilka dni. Poza wigilią groch z kapustą robię jeszcze dodatkowo w ciągu roku przynajmniej
Walijskie Pichceniepiękna jest Miłość, gdy pięści rozwiera. To właśnie tego wieczoru, od bardzo wielu wieków, pod dachem tkliwej kolędy Bóg rodzi się w człowieku... Emilia Waśniowska Na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia życzę(...)wszystkie dni w roku były tak piękne i szczęśliwe jak ten jeden niepowtarzalny dzień Wigilii, a Nowy 2014 Rok przyniósł Wam w darze same radosne chwile ... Wesołych Świąt! Helena
Walijskie PichcenieCzas na pierniczki Moje Kochane czytelniczki ;-D I zapach świąt w domu w listopadzie! ;-))) Uwielbiam czas oczekiwania na śnieg i na święta, nie mogę się doczekać kiedy spadanie pierwszy puch z nieba. Chyba nie prędko ;-) Pierniczki można bardzo długo przechowywać w szczelnej puszcze! Są cudowne! PRZEPIS KLIKNIJ
SMYKWKUCHNILubicie flaczki ? Ja bardzo i to od dziecka. Na różne święta, dla całej rodziny, przygotowywała je w dużym garnku ciotka Anna. Nikt nie gotował takich dobrych(...)flaków jak Ona. Były mięciutkie, ugotowane w dobrym rosole, pachnące przyprawami i pyszne. Pamiętam, że zawsze pojawiały się też na stole kiedy wracaliśmy zmarznięci z cmentarza w dzień Wszystkich Świętych... To bardzo rozgrzewające danie . Wiem, że wiele osób brzydzi się tego dania, ale ja obrzydliwa nie jestem - to przecież taka sama część zwierzęcia jak inne mięso a dobrze przyrządzone
Smaczna Pyza