Pasztet rybny, nasz ulubiony, piekę na każde Święta. Delikatny w smaku, nie pachnie zbyt mocno rybą. Pasztet podaję z pieczywem i dodatkiem sosu chrzanowego lub cytryny. Kawałki pasztetu można zalać galaretą, powstanie pyszna przystawka a la ryba faszerowana. Składniki: 1,5 kg ryby morskiej (mintaj, dorsz) 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/4 bulwy selera 1 duża cebula
Codziennik Kuchennysmaczny, aromatyczny, dobrze przyprawiony. Dodatek kaszy jaglanej sprawił, że pasztet jest miękki i wilgotny. Można pominąć zawijanie pasztetu w szynkę dojrzewającą, gdy jest do wypiek codzienny. Na święta polecam jednak, bardziej elegancką wersję z szynką. Pasztet przed pieczeniem, zawinięty w szynkę parmeńską. Składniki: 80 dkg mięsa z indyka (udziec, pierś) 25 dkg ugotowanej kaszy jaglanej 2 cebule
Codziennik KuchennyBlueberry Corner by "jagodzianka" Tak przyrządzona wołowina jest soczysta, delikatna. Pieczony rostbef świetnie nadaje się na obiad, do kanapek, tostów, sałatek, na imieniny, święta … Przeczytaj cały artykuł Post Pieczony rostbef pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerDevolaje,najpyszniejsze kotlety bez tłuczenia na cienki kotlet i rolowania.Szybko i przyjemnie bez zbytniej pracy z naszej strony.Świetne na niedzielny obiad lub od święta.Baaaaardzo je polecam.Rodzina będzie bardzo zaskoczona ,smakiem i podaniem.Polecam!. 3 pojedyncze piersi kurze 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Farsz: ~~~~~~~~~~ pieczarki cebula serek topiony holenderski Panierka: ~~~~~~~~~~ 2 jajka bułka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDolne to przede wszystkim tereny krajobrazowe, rekreacyjne i historyczne. Okalają je wzgórza polodowcowe i rozciąga się piękny widok na pradolinę. Warto odwiedzić zatem Strzelce nie tylko przy okazji Święta. Mieszkańcy wsi zajmują się sadownictwem i uprawą roli. Wieś jest jednak najbardziej znana nie tylko w kraju ale i za granicą ze słynnych "powideł strzeleckich". Obecnie 11 gospodarstw
Garniec MagalieŚwięta zbliżają się wielkimi krokami więc czas podzielić się z Wami przepisem na moje ulubione pierniczki. Są przepyszne i co najważniejsze utrzymują świeżość nawet do miesiąca (oczywiście trzymane w zamkniętym pojemniku). Niestety, aby je przygotować potrzebujemy, aż dwóch dni, ale efekt końcowy będzie naprawdę uwieńczeniem Waszych wysiłków i starań. Zaczynamy ! Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaTradycyjny sernik na ciemnym spodzie z pyszną puszystą masą serową. Dobry na każdą okazję czy są to święta czy imieniny zawsze jest obecny u mnie w domu. Gwarantuję, że będzie Wam smakował. Przygotowanie jest troszkę przydługawe, ale efekty imponujące. Zresztą sami oceńcie :) Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaJuż 26 sierpnia startuje trzecia edycja Święta Chleba i Piernika w Jaworze. To będzie wielka, pachnąca i chrupiąca feta w staropolskim stylu. Artykuł 26-28 SIERPNIA – ŚWIĘTO CHLEBA I PIERNIKA – JAWOR pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEUwielbiam serniki. Są idealne na co dzień i od święta. U mnie w domu jest, to najszybciej znikające ciasto Zadowolone buzie dorosłych i małych domowników domagają się jeszcze… i jeszcze… Ostatnio było dość gorąco, więc mimo prośby o sernik nie miałam okazji, by go upiec najbliższym. Jednak dzisiaj pod wieczór postanowiłam wziąć mikser i upiec pyszny
Słodkie okruszkiProsty i szybki sposób na wykonanie stroika na święta idealnej dekoracji na stół (centerpiece), ale nie tylko :) Tak wygląda stroik gotowy: podstawa to złoty talerz (sposób wykonania talerza będzie w najbliższym wpisie blog) i bordowa świeca. Całość zdobią czerwono-bordowe bombki, czerwone gwiazdeczki i koraliki, zielone "obrokacone" liście ostrokrzewu oraz białe koraliki i gwiazdki Na początek należy
dobra gospodyni dom wesołym czyniWielkanoc kojarzy mi się z wiosną. Jak pewnie i większości z Was. Robiąc dekoracje na te święta, zwykle wybieram kolory wiosny - zielony, żółty, czerwony. Aby jednak nie przesadzać z kolorami, podstawa jest neutralna - biała, szara... Ale nie o tym miało być. Prezentuję wieniec na drzwi wyplatany moją ulubioną techniką:) Najpierw robię dwa okręgi z drutu - jeden mniejszy
dobra gospodyni dom wesołym czynijuż obdarowałam pół rodziny! Każdy, kto spróbuje, nie będzie żałować! A ja z roku na rok robię coraz większą porcję lub kilka małych, bo gdy kogoś odwiedzamy w święta, to choćby stoły się uginały, to bez tej kiełbasy nas nie wpuszczą :) A to właśnie przepis na taką średnią, świąteczną porcję :) Składniki: 1 kg białej surowej kiełbasy
dobra gospodyni dom wesołym czynisernik to moja specjalność :) Jest przepyszny! Delikatny, puszysty, kremowy... Idealny! Piekę go na wszystkie święta, uroczystości oraz czasem bez okazji... I jest tak smaczny, że długo nie mogłam zrobić zdjęć! Bo zanim złapałam aparat, to sernika już nie było! Ale w końcu udało się! Zdjęcia są i mogę podzielić się z Wami przepisem na najlepszy sernik
dobra gospodyni dom wesołym czynikrucha karkóweczka z cebulką, pieczarkami i ogórkiem konserwowym... W sumie to nawet bardziej niż pyszna :) Idealna na zwykły obiad w tygodniu, na obiad niedzielny, jak i od święta! Nie wiem dlaczego w mojej rodzinie przepis nosi nazwę "karkówki po żydowsku" - gdzie karkówka i gdzie koszerność! Nieważne, trudno, niektórych spraw się nie wytłumaczy... Najważniejsze że przepis stary
dobra gospodyni dom wesołym czynimakiem. Odwiedziny rodziny, uroczystość i kawałek pysznego ciasta… do tego śmiech, rozmowy… uwielbiam takie dni. Makowiec w takiej formie sprawdzi się idealnie na każdą uroczystość, święta czy od tak jako słodkość na co dzień. Spróbujcie. Polecam. Składniki: (tortownica 24 cm) 200 g miękkiej margaryny/masła (wcześniej wyjętej z lodówki) 3 łyżeczki soku z cytryny skórka otarta
Słodkie okruszki