sobie coś niesamowitego , taki pełniejszy i bogatszy smak . Zasługą tego smaku jest prażona , a nie smażona cebulka , taka z głębokiego oleju – wiem , dietetyczne to nie jest , ale święta też nie są co chwile a sylwester jest raz do roku , więc można zgrzeszyć . Zresztą ja tam diet nie lubię- są nie dla mnie , a tłusta nie jestem , wystarczy
Ogrodnik w podróżynajwięcej ciekawych przepisów świątecznych pojawiło się na blogu jeszcze przed wigilią. Tak się rozpędziłam, że nawet nie zauważyłam kiedy ilość nowych przepisów przekroczyła stan liczebny dni poprzedzające Święta. Wyszło tak, że Wy macie po dwa wpisy dziennie a ja w wolnej chwili gotuję, fotografuję i dla Was piszę. Chciałam aby potrawy w okresie okołoświątecznym były takie, jakie dobrze
Mango Papajapóźnej juz tylko zetrzeć na tarce i ułożyć warstwami z innymi składnikami w salaterce. Taką sałatkę możecie zrobić nie tylko na święta ale również na śniadanie lub kolację. Ja osobiście bardzo ja lubię i często przygotowuję. Post Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeŚwięta tuż tuż, czas zaplanować słodkości na świąteczny stół. Przedstawiam wzorowaną na szwajcarskim świątecznym przysmaku tartę, wypełnioną bakaliami w dużej ilości karmelu. Przepyszna! Bardzo ważną rolę spełniaja w niej bakalie, po prostu miszą być najlepszej jakości. Dlatego ja użyłam marki Bakalland Polecam! Scroll down for recipe in English Tarta nadziewana orzechami w karmelu (10 – 12 porcji) Składniki
karmelowyŚwięta Bożego Narodzenia, Wigilia w szczególności kojarzą się z popularnymi polskimi śledziami. W dzisiejszym poście proponuję przygotowanie bazy śledziowej, która stanie się dla nas wyjściem do przyrządzenia rożnych rodzajów śledzi. Śledzie w oleju z odrobiną cebuli , ziela angielskiego i liścia laurowego są naprawdę doskonałe same w sobie. SKŁADNIKI 1 kg słonych płatów śledziowych np. matias
W kuchennym oknie Ewydomu. Niby taki prosty, żadnych wyszukanych składników, a smak po prostu boski :) Czerwone wino i słodko-kwaśna żurawina świetnie komponują się z kawałkami śledzia. Polecam, nie tylko na święta. SKŁADNIKI 400-500g filetów śledziowych 6 średnich cebul 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego 5-6 łyżek czerwonego wytrawnego wina pieprz
DefinicjaSmakukiełbasie. Dla mnie jest idealna. Tak jak podaje Szczepan – „ Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić.” Jeśli tylko macie chęć i możliwość – gorąco polecam, na święta… i nie tylko. Trudno mi porównać kiełbasę chłopską do wyrobów irlandzkich, ale – ona ma smak, zapach i… wzbudza zachwyt nawet Irlandczyków. To chyba jednak o czymś świadczy. Smacznego
mojewypiekiinietylkokomu by się chciało latać do rybiarni po świeże śledzie – no na pewno nie mi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> , ale na święta się zmuszam . Ta potrawa jest warta katuszy odstania kilku godzin w korkach i zaciągnięcia się wątpliwym aromatem jaki unosi się w sklepie rybnym..cóż , na świeżo nie pachną fiołkami " class
Ogrodnik w podróżymarynowane przez kilka dni w aromatycznej zalewie octowej z cukrem i przyprawami, absolutnie moje ulubione! Zajadam je z chlebkiem i oczywiście dodatkową porcją octu Polecam nie tylko na święta! Scroll down for recipe in English Śledzie marynowane w occie (4 – 6 porcji) Składniki: 4 śledzie solone (w całości) 2 duże cebule Składniki na zalewę: 3 szklanki wody
karmelowyjeden unikalny wyjątkowy talerzyk! Takie rzeczy tworzone są z serca. Dziś mamy dla Was propozycję pięknych i wyjątkowych rzeczy, które mogą być wspaniałymi prezentami - nie tylko na nadchodzące Święta! i love nature - FB Wyjątkowe deski i bloki, urocze śniadaniówki i drewniane sztućce! Piękne talerze, miski i najcudowniejsze drewniane patery - to wszystko znajdziecie w i love nature
Plate of JoyŚwięta tuż, tuż, lista dań już spisana. Jednym z głównych dań, jakie znajdą się na wigilijnym stole to barszcz. Chyba nie ma domu gdzie, by go nie było. Bogactwo smaku, które budujemy podczas całego procesu gotowania, nadaje mu niepowtarzalności. Moja kucharka z pokolenia na pokolenia uczyła mnie, że im więcej różnych smaków w barszczu tym on bogatszy
Basia w kuchniŚwięta za pasem, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś przedstawiam niezwykle łatwe, a jednocześnie efektownie wyglądające ciasto z jabłkami i żurawiną. Podane z polewą z korzennego karmelu, na pewno zachwyci wszystkich przy świątecznym stole. W trakcie przygotowania go warto używać sprawdzonych składników, dlatego ja dodałam proszek do pieczenia Delecty i sprawdzone orzechy włoskie Bakalland . Polecam! Scroll down
karmelowyubiegłym roku było to moje ulubione ciasto w okresie Świątecznym. Niezbyt słodki sernik na piernikowym spodzie i piernikowym kruchym ciastem z zewnątrz. Niesamowicie smaczny, idealny na Święta. Jeśli nadal jeszcze nie macie planów na Świąteczne wypieki to zaraz po makowcu i staropolskim pierniku powinniście postawić na ten wypiek. Z pewnością pokocha go cała Wasza rodzina i znajomi. Składniki
Mango PapajaPyszne drożdżowe babeczki z bakaliami idealnie sprawdzą się nie tylko na zbliżające się Święta, my na podwieczorek jemy je już teraz ;) Do prostego ciasta drożdżowego możecie dorzucić bakalie według uznania, ja kupiłam mieszankę różności i uzupełniłam ją nieco tym, co znalazłam w moich cukierniczych szafkach :) Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru
Ciastkozercynadszedł listopad... Miesiąc ten najbardziej kojarzy się z Dniem Wszystkich Świętych i Zmarłych. Tłumy idą na groby, spotykają się z rodzinami. Święto te jest pełne refleksji, zadumy. Przemijanie... Zastanawiamy się nad własnym życiem, nad jego kruchością...Wspominamy zmarłych z naszych rodzin, bliskich znajomych. Odwiedzam groby zazwyczaj wieczorem, jak już jest mniej ludzi, a znicze tak pięknie wyglądają. Pomimo już
Ana Mari's world