jajek to prosta i świetna ozdoba Wielkanocnego stołu, którą możemy wykonać razem z naszymi pociechami. Na dodatek ozdoba jadalna (za wyjątkiem pieprzu) i zdrowa. Polecam na nadchodzące Święta! Składniki: 6 jajek ziarenka pieprzu rzodkiewka garść rukoli Przygotowanie: Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy. Gotujemy na twardo (około 9 minut, licząc od zagotowania). Odcedzamy, przelewamy zimną
Moja Delicjaoczkach. wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy wzdłuż farsz, zwijamy, odkrawamy i tniemy pod skosem na 3 cm. kawałki, można ozdobić delikatnymi kwiatkami, listkami-pewnie zrobię to na święta! pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 min. aż nabiorą rumianego koloru. Najlepsze są ciepłe, ale zimne też nikną szybciutko
Kuchnia Beatyupiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam na święta, ale nie byłam zadowolona jak dla mnie był trochę za suchy-wszyscy twierdzili, że jest pyszny, ale chyba trochę ściemniali. Tak czy inaczej postanowiłam zrobić makowiec, o którym sama
Kuchnia BeatyKrokiety są u mnie w domu potrawą bardzo lubianą. Przygotowuje je dość często i z różnym nadzieniem, te z kapustą i pieczarkami są jednak zarezerwowane na Wigilię i Święta. Staram się robić większą ich ilość i część zamrozić aby mieć przygotowane i wyciągać tylko w razie chęci i potrzeby. Świetnie smakują podane z czerwonym barszczem i chyba
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipodczas rozmowy z moją ciocią usłyszałam sałatka jarzynowa z jabłkiem, tego pomysłu właśnie było mi potrzeba. Już następnego dnia podałam ją moim serdecznym przyjaciołom, których gościliśmy w święta. Czy jest ktoś kto nie kojarzy sałatki jarzynowej? Ugotowane jarzyny w mundurkach to sekret owego smaku, a dodatek jabłka doda jej idealnego smaku. Tradycyjna sałatka jarzynowa SKŁADNIKI: 4 średnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibabeczek. Połączenie kremu orzechowego z kruchym ciastem komponuje się idealnie. Pyszne zarówno do popołudniowej kawki bez okazji jak i na przyjęcie bądź tak jak w moim wypadku na święta. Serdecznie polecam ;) Składniki: 150 gramów mąki pszennej 100 gramów masła 50 gramów cukru 2 żółtka szczypta gorzkiego kakao szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść
Krakowskie smaki Animyśli - jedynej, jaka wtedy panuje w głowie - zjeść, zjeść, choćby kawałek. Przeczuwając moją słabość, upiekłam dwa panpepato . Jedno malutkie (nazwijmy je "jednoosobowe"), drugie odpowiednio duże na Święta. Domyślacie się pewnie, jaki los spotkał to pierwsze maleństwo:) Jednak pękam z dumy, bo okrągłe panpepato czeka na Wigilię zawinięte w pergamin i obiecuję, że nie będę do niego
KUCHARNIAsmarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Podajemy gorące, np. z barszczem czerwonym. Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami polecam na święta, karnawał… i nie tylko. Są bardzo delikatne, miękkie, wspaniałe na ciepło i na zimno. Przepis nie jest skomplikowany, ciasto nie wymaga wyrastania, więc samo przygotowanie (jeżeli mamy już gotowy
mojewypiekiinietylkoroku na święta pojawiły się na naszym stole ryby inne niż zazwyczaj. Dla osób które nie przepadają za karpiem kupiłam jesiotra, szczupaka oraz suma, po które pojechałam prosto na łowisko w Bielanach k/Kęt. Ta pokaźna ryba stanowiła dla mnie nie lada zagadkę i wyzwanie, ale dzięki radom znawców postanowiłam ją zapiec z grzybami i śmietaną. Okazało się
Bernika - moj kulinarny pamietnikroku w mojej kuchni zapachniało masłem, wanilią i migdałami. Proste kruche ciasteczka są idealne na święta! Czytaj więcej
Ana Mari's worldKolejne słodkości na święta. Dziś przepis na szybkie, kruche rogaliki z makiem i bakaliami.Czytaj więcej
Ana Mari's worldroboty!Temat jest z cyklu "mała rzecz, a cieszy". Od czasu do czasu miewam ogromną chęć, żeby zrobić coś samodzielnie i wziąć się za jakiś projekt DIY. Święta to doskonała do tego okazja. Chwilowo nie zasypuję bliskich osób wyrobami własnej roboty, bo pozostały mi resztki samokrytyki, którą w minimalnej dawce uznaję za zdrową. Znalazłam za to inne, bardziej
W kuchni wieczoremkażde Święta przygotowuję tradycyjne sałatki jarzynowe z szynką z gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, oraz gotowanych jajek na twardo, własnoręcznie przygotowanych ogórków kiszonych, niekiedy z groszkiem (Piotrek uwielbia groszek w sałatce, ja nie cierpię konserwowego groszku z puszki), soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, oraz szynki i majonezu. Sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa również na różnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka z pieczarek - na co dzień i od Święta!Nigdy nie ładuję aparatu fotograficznego "na zapas" - w trosce o baterię podpinam go dopiero, gdy jest już rozładowany do zera. I tak się niestety czasem zdarza (dziś właśnie na przykład), że po zrobieniu sześciu zdjęć pojawia się smutny komunikat, który oznacza, że z "sesji zdjęciowej
Kraina Tysiąca SmakówŚwięta to czas, kiedy na stole obowiązkowo musi pojawić się ryba. Dziś przepis na moją ulubioną - rybę po grecku, która z Grecją ma niewiele wspólnego, ale za to zawsze wychodzi pyszna. Co prawda tarowanie warzyw zajmuje dłuższą chwilę, ale na prawdę warto poświęcić czas.Potrzebne nam:-1,5 kg ryby (już po rozmrożeniu)- 5 marchewek- pietruszka- pół dużego selera
W poszukiwaniu inspiracji