Naszą Polską tradycją na Święta Bożego Narodzenia to nasz ukochany barszcz. Uwielbiam go gotować, daję tyle możliwości wykorzystania przeróżnych smaków łączenia ich. Jeśli chce barszcz bardziej słodki daję gruszki, jabłka, więcej marchwi czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz
Basia w kuchniPora odhaczyć kolejną pozycję na święta Bożego Narodzenia a mowa tu oczywiście o pasztecikach- kapuśniaczkach. Pyszne ciasto drożdżowe połączone z domową kapustą kiszona i leśnymi grzybami suszonymi. Malutkie kapuśniaczki, które znikają jeden za drugim.SKŁADNIKI:składniki na ok 40 - 50 szt- 350 g letniego mleka- 60 g roztopionego masła- pół łyżki cukru- 2 łyżeczki soli- 2 duże jajka
Basia w kuchniŚwięta zbliżają się nieubłaganie, człowiek w wolnej chwili zaczyna kombinować i zastanawiać się nad menu. Co zrobić innego, równie smacznego, ale w klimacie świątecznym. W niemal każdym domu w tym okresie królują ryby. Są to przeróżne gatunki, przyrządzane na wszelakie sposoby. Jednak chyba królem od wieków na polskich stołach jest karp i śledzik. Osobiście moja rodzina za karpiem
Malinowe Pocałunkidzisiaj postanowiłyśmy znowu pokombinować. Po krótkiej przerwie zapraszamy Was na chrupiące gofry. Te cudowne wypieki są idealną propozycją zarówno na szybkie śniadanie jak i deser (także w nadchodzące święta). Tradycyjne ciasto na gofry połączyłyśmy z domową przyprawą piernikową. Jest wspaniałym zamiennikiem tej dostępnej na sklepowych półkach, a dodatkowo jest bardziej aromatyczna. My naszą przyprawę wzbogaciłyśmy o anyż
Symfonia SmakówKolejna fajna propozycja na zbliżające się Święta Wielkiej Nocy. Danie robi wrażenie wizualne i smakowe. Połączenie tego na co mamy ochotę i tego co najbardziej lubimy. Z czystym sumieniem gorąco polecam. Składniki: 5 jaj Farmio papryka czerwona szalotka szczypior rzeżucha sól, pieprz czarny Kamis Wykonanie: Jajka rozbijamy delikatnie widelcem, dodajemy drobno pokrojone warzywa, doprawiamy
Malinowe PocałunkiNajlepszy jaki piekłam i jaki jadłam. Wypełniony po brzegi masą makową z bakaliami, miękki pachnący... taki bardzo świąteczny. U nas w każde święta obowiązkowy. Z tego przepisu wychodzą 4 strucle makowe. Można również zrobić 3 większe. Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 150 g masła ok 180 ml mleka 6 żółtek 45 g drożdży cukier
Malinowe Pocałunkimożesz przygotować od razu dwie i jedną po upieczeniu zamrozić ;) Taka szynka może być świetnym elementem świątecznego stołu, chociaż ja polecam ją na co dzień, a nie od święta :) Nie "ześlimaczy" się po trzech dniach, jeśli w ogóle do tej pory nie zniknie :) Jem wędliny prawie codziennie, dlatego wolę wiedzieć, że są dobrej jakości
Kraina Tysiąca SmakówŚwięta już za pasem. Czy prezenty są już kupione,pięknie opakowane i...dobrze schowane? Kiedyś tak dobrze schowałem prezencik dla żony ,że znalazła go dopiero na Wielkanoc, bo ja zapomniałem o kryjówce. Dzisiaj mam prezent -- opakowanie "Dla Niej" i "Dla Niego" .Wnętrze do wypełnienia wg upodobań. . Dla Wszystkich którzy zapomnieli przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Składniki: 4 marchewki
Kulinarny karnet Christopheratyle ,że tradycyjna liczba 12 została bardzo przekroczona. I na to znalazła się rada ,po prostu wszystkie potrawy z ryb uważano za jedno danie!!! Mieszkańcy Pomorza zaczynali święta od połowu ryb w wigilijny poranek ,ale sami Kaszubi jeszcze przed II wojną światową nie jadali postnej wieczerzy. Kujawiacy najczęściej jedli potrawy z wszelkiego rodzaju kasz (jagieł
Kulinarny karnet ChristopheraKolejna słodka propozycja na Święta ! Po szaleństwie piernikowym przyszedł czas na nieco odmienną od tej korzennej, tym razem cytrusową nutę i to potrójnie cytrusową. Do ciasta bowiem użyjemy pomarańczy, limonki i cytryny. To fajny kontrast ze słodkimi figami i daktylami. Ciasto przypomina nieco keks, ale jest od niego zdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu
Kulinarne przygody Gatitykandyzowanej skórki kandyzuję także plasterki pomarańczy. Wykorzystuję je potem do zdobienia tortów, ciast czy też deserów. Mam w planach upieczenie na Święta tortu marchewkowo-piernikowego przekładanego kremem na bazie mascarpone, a do jego dekoracji wykorzystam właśnie plasterki pomarańczy. Kandyzowane plasterki pomarańczy Składniki: 2 pomarańcze 2 szklanki cukru
Kulinarne przygody Gatitypiekę na Święta klasycznego piernika, natomiast robię ciasto marchewkowe z korzenną nutą piernikową i pomarańczową. Doskonale zastępuję ono piernik, a ciasto nie jest zbyt słodkie, jest puchate i wilgotne w środku. Dodaję do niego trochę rodzynek i kandyzowaną skórkę pomarańczowa . Można je przygotować parę dni wcześniej, wtedy idealnie przejdzie wszystkimi aromatami
Kulinarne przygody GatityŚwięta to czas spędzony z rodzinną we wspaniałej spokojnej atmosferze. Jednak już podczas przygotowań do tego wspaniałego okresu można razem spędzać czas na świetnej zabawie. My postanowiłyśmy przygotować babeczki ozdobione jak renifery. Inspiracje czerpałyśmy z google - jest tu wiele fajnych pomysłów na ozdabianie muffinek, może Wam wpadnie w oko coś innego? :) Z pierwotnie 15 upieczonych babeczek
Kolizje Smakówcebulą, można je zabielić śmietaną, lub dusić w naturalnym sosie. Naturalny sos w zrazach jest najlepszy, mają pyszny, niepowtarzalny smak pieczeniowy. W moim rodzinnym domy najczęściej na Święta jadało się rolady wołowe zawijane, czy inaczej zwane roladami wołowymi. Podaję Wam najlepszy Przepis na zarazy wołowe zawijane, czyli najsmaczniejsze tradycyjne rolady wołowe, jest to nasz rodziny przepis na zrazy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJedną z najczęściej poszukiwanych na blogu sałatek jest sałatka Gyros . Jest to najlepsza sałatka na obiad, na spotkanie z rodziną, na uroczystą kolację, na Święta. Sałatka Gyros z kurczakiem jest u nas sałatką pojawiającą się na każdej kolacji sylwestrowej i dojadana jest (jeśli coś zostanie) w Nowy Rok. Niezmiennie obok sałatki jarzynowej należy do naszych ulubionych sałatek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię