taki miesiąc, kiedy gdzieś z tyłu głowy pojawiają się pierwsze myśli o świętach. Zaczynamy rozglądać się za prezentami dla najbliższych i planować menu na Wigilię i dwa dni Świąt. A już za miesiąc u nas zaczyna się coroczny istny maraton różnych uroczystości rodzinnych. Pomysły na to co ugotować i upiec, spisuję na kartce, a gdy nadejdzie czas, podzielę
Posadzone i zjedzoneporady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Mój blog ma dzisiaj święto ! Dzień Babci ! Postanowiłam więc upiec te pyszne pomarańczowe babeczki !, które na pewno będą smakowały zarówno wnukom , jak i dorosłym. Polecam ! Przepis ten podpatrzyłam w TV, wypróbowałam i stwierdziłam , że naprawdę
Pysznosci Babci Basikinematografu. Francja to bez wątpienia fascynujący, wielokulturowy i inspirujący kraj. Teraz i ty możesz odkryć wszystkie jego smaki podczas kampanii edukacyjnej French Touch. W ramach French Touch – wielkiego święta Francji w Polsce - zaplanowany jest szereg działań promocyjnych i kulturalnych. Odbędą się między innymi koncerty francuskich gwiazd i pokazy mody. Towarzyszyć im będzie zakrojona na ogólnopolską skalę akcja shoppingowa
królestwo garówświątecznego dnia. Jak ten czas szybko leci, dopiero mieliśmy wszystkich świętych a tu już 11 listopada, ani się obejrzymy a już będą Mikołajki i Boże Narodzenie. Zbliża się najpiękniejszy czas w roku. Jednak dzisiejszy dzień ma również swój urok i piękno. To już 97 lat niepodległej Polski, ważne święto, które każdy powinien obchodzić :-) A propo obchodzenia dzisiejszego dnia, przychodzę(...)ostatnio coraz bardziej popularnym smakołykiem a mianowicie rogalem świętomarcińskim. Jest to produkt, szczególnie popularny w Poznaniu, gdzie można go na każdym kroku kupić. Z rogalem związana jest legenda : Święty Marcin jest przedstawiany jako postać na białym koniu, jak również człowiek niezwykle dobry i wspierający biednych. Pewien cukiernik znalazłszy podkowę konia św. Marcina postanowił upiec bułeczki na kształt podkowy, i rozdał
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDziś podzielę się z Wami przepisem na fantastyczny dżem, który w zimowe wieczory przypomni smaki lata, ale będzie też współgrał z zimową atmosferą świąt. :) Gdy nadchodzi schyłek lata zaczynam myśleć o zapasach na zimę, chętnie zmieściłabym w słoikach wszystkie warzywa i owoce, ale chyba zabraknie mi na to czasu. W kolekcji domowych przetworów jest już dżem truskawkowy z wanilią(...)kardamonem , a teraz dołącza do nich kolejna pyszność - brzoskwinie z cynamonem! Dżem nie jest bardzo słodki, ale ma fantastyczny aromat. Gdy otwieramy słoiczek pachnie zimą i przygotowaniami do świąt, ale w smaku przypomina raczej letni kompot. Jest fantastyczny! Myślę, że do kolekcji trafią jeszcze nowe słoiczki, ale ten powinniście dodać i do Waszej spiżarki - polecam! :) Dżem brzoskwiniowy
Cooking Monsterpiekli go etapowo, razem ze mną. W tym roku postanowiłam ten przepis ułożyć w całość, podpowiadając terminy poszczególnych etapów przygotowania, pieczenia i składania piernika tak, aby zdążyć przed świętami zrobić ten najlepszy z pierników (foremka 30x25 cm) W dniu 16 listopada należy przygotować ciasto dojrzewające Składniki: 500 g prawdziwego miodu(...)posypałam zmielone orzechy i skórkę pomarańczową . Odstawiłam do zastygnięcia polewy. Polewa po zastygnięciu jest twarda, można więc piernik bezpiecznie zawinąć w folię spożywczą i przechować do świąt. Piernik staropolski jest gotowy. Mam nadzieję, że tak przedstawiony przepis ułatwi Wam rozplanowanie i przygotowanie poszczególnych etapów wymaganych do zrobienia tego wspaniałego piernika. Czas
Kuchnia u KrysiŚwięta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi, czy są to dwa czy trzy chlebki, czy obiadem nakarmię dwie czy pięć osób. Bajgle, chlebki pita
Blondynka GotujePierniczki świąteczne z lukrem – to niezastąpiony element podczas świątecznych przygotowań. Warto zacząć je piec nawet już w połowie listopada, dzięki czemu do samych Świąt Bożego Narodzenia zdążą nam zmięknąć. Dekorację świątecznych pierniczków powinno się zostawić na kilka dni przed świętami. Do tego czasu, po upieczeniu, należy je przechowywać w szczelnych pojemnikach. Pierniczki świąteczne z […] The post
Kulinarne PrzebojeŚwiętach ?? U mnie leniwe były, sylwester też w domu, ale tak nam odpowiadało, na spokojnie :) Przed Świętami i w trakcie złapałam mały oddech od wszystkiego, teraz powoli wracam. Czasem potrzeba tak waśnie, człowiek się zresetuje :). Dziś przepis na roladki ze szpinakiem i łososiem wędzonym. Fajna przekąska :)) Składniki: 250 g szpinaku (ja użyłam świeżego) 3 duże jajka 1 łyżeczka
kruche babeczkiRzeżucha, to symbol Świąt Wielkanocnych. Jeśli chcesz, by była gotowa na wielkanocny stół, musisz zasiać nasiona około 7 dni przed świętami. Rzeżucha nie tylko służy, jako dekoracja domu, ale świetnie sprawdza się w połączeniu z różnymi potrawami. Ja często dodaje do białego sera. Potrzebujesz nasiona rzeżuchy watę lub waciki małe naczynie woda
KukuleczkiWitajcie na chwilę przed Świętami... Ja już zaczęłam świętowanie dzisiaj, co w moim przypadku jest czymś wyjątkowym, bo zwykle w sobotę jeszcze się musiałam dobrze napracować w kuchni... A dziś dzień poświęcam rodzinie i nie pytajcie mnie jakim cudem wyrobiłam się ze wszystkim w ciągu 24 godzin... tzn. zaczęłam w czwartek wieczorem, a wczoraj byłam w pracy... zrobiłam osiem(...)sama w to nie dowierzam :-) Więc może i wiosna się pojawi? tak koło jutra... Ale co by nie było, to życzę Wam wszystkim WESOŁYCH, ZDROWYCH I RODZINNYCH ŚWIĄT
Czary - gary w kuchniBył czas na spotkania i uroczystości rodzinne, pierwszego grilla i spokojne, rodzinne wieczory. Nasze rodzinne świętowanie zbiegło się z uroczystościami państwowymi. Pierwszy Maja, Święto Flagi, Rocznica Konstytucji – te święta ubarwiły moje miasteczko na biało-czerwono. Wpisując się w narodową tradycję na świąteczną niedzielę upiekłam ciasto. Łączy się w nim cieniutki blat biszkoptowy, masa śmietanowa i maliny. Mmmmm… Pyszne
W mojej kuchni