Dzień dobry po świętach :) Mam nadzieję, że odpoczęliście, a jeżeli nie - to jeszcze dziś macie na to czas :) Po świętach przygotowałam dla Was kolejną serię gadżetów kuchennych - tym razem są to maszyny, które przypomną Wam smaki z dzieciństwa (wata cukrowa) lub dostarczą zdrowe kultury bakterii - bez konserwantów (jogurtownica), a także osłodzą Wam spotkania z rodziną i znajomymi... Zacznijmy
dlaSmaQprzyjemność uczestniczyć warsztatach kulinarnych pod hasłem Smaczny orzech do zgryzienia. Tematem przewodnim były orzechy i nasiona, a wszystkie dania, które przygotowaliśmy były oczywiście w klimacie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. W trakcie warsztatów mieliśmy przyjemność przygotować: Świąteczną zupę z orzechów włoskich Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi Śledzie w grzybach w ziołach i orzechowy wafelek(...)dostałyśmy w całości, więc najpierw musiałyśmy go odfiletować. Nie filetowałam do tej pory nigdy całej ryby i muszę przyznać, że była to bardzo przydatna czynność tuż przed zbliżającymi się świętami. Następnie przygotowałyśmy owoce, które najpierw przesmażyłyśmy na na maśle, dodałyśmy wina, miodu i korzennych przypraw. Gdy były miękkie dodałyśmy do niego ugotowany pęczak i chwilę razem podgrzewałyśmy. Karpia najpierw
Kulinarne przygody GatityStałym Czytelnikom bloga, oraz przypadkowym gościom, życzę zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia! :) Kochani, jak z pewnością zauważyliście, ostatnio jestem mało aktywna na blogu. Cóż, nie samym blogiem człowiek żyje, czasem życie wymusza na nas zmianę priorytetów. Tak też stało się u mnie. Problemy ze zdrowiem utrudniają mi normalne funkcjonowanie i znacznie ograniczają czas jaki mogę(...)często rozpieszczać nowymi przepisami. Jeśli będziecie mieć do mnie pytania, pytajcie śmiało w komentarzach lub wiadomości e-mail, na wszystkie pytania odpowiem. Pozdrawiam i jeszcze raz życzę pięknych Świąt Bożego Narodzenia
Kuchenne zapiski EdytyKochani. Życzę Wam zdrowych, spokojnych, magicznych i bardzo smacznych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w ciepłym rodzinnym gronie :) Po świętach zapraszam po przepisy na Sylwestra
Kuchnia z widokiem na ogródTradycyjna, wigilijna potrawa w zupełnie nowej odsłonie! Tuż przed tegorocznymi Świętami, w sobotę 19 grudnia 2015, uczestniczyłam w warsztatach Wegańska Wigilia organizowanych przez Dolce&Vegan - dokładna relacja wkrótce na blogu. Z racji Świąt chciałam podzielić się szerzej przepisem na jedną z potraw, jaką wtedy przyrządzaliśmy. Niewątpliwie króluje ona na dzisiejszych, wigilijnych stołach. Chodzi mi o kutię
Grunt to przepis!spędzonych w gronie najbliższych Wam osób. Magicznej atmosfery, chwili refleksji i wyciszenia, pyszności na Wigilijnym stole, pachnącej choinki, prawdziwego przeżywania cudu Bożego Narodzenia, dużo miłości i szczęścia. Wesołych Świąt! Składniki: 4 białka 250g cukru pudru 150g kokosu 100g herbatników 1 łyżka soku z cytryny Sposób wykonania: Herbatniki zmielić na drobno w malakserze. Białka ubić na sztywną pianę
Kuchnia Pani WiosnyDrodzy, z okazji Świąt Bożego Narodzenia, chciałam wszystkim którzy tu do mnie zaglądają złożyć najserdeczniejsze życzenia. Życzę wam wszystkiego co najlepsze. Zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt. Samych smacznych potraw. Żeby ten nadchodzący rok był dla was łaskawy i przyniósł same dobre zdarzenia. Pozdrawiam was gorąco
Polska Zupa... Te, które dzisiaj prezentuję są w barwach zimy, której jeszcze nie ma, przynajmniej w przyrodzie :) A wszystkim, którzy zaglądają na Czerwień i błękit życzę radosnych i pełnych ciepła świąt Bożego Narodzenia! Źródło Składniki: 550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania) 300 g miodu 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao (dla koloru) 120 g masła
Czerwień i błękitsmutek w radość przemienia. Jest taka siła, co spełnia marzenia. To właśnie magia Świąt Bożego Narodzenia. Wszystkim Czytelnikom pragnę złożyć życzenia zdrowych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w domu wypełnionym rodzinną miłością :) Składniki: 1 jajko 1 łyżeczka mąki żytniej 2 kropelki aromatu waniliowego Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną
Chocolate Muffin BlogWspaniałych świąt Bożego Narodzenia spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Świąt pełnych miłości, życzliwości i pysznej rybki ;) życzy Sandra (pyrynagaz.blogspot.com
Pyry na GazKochani z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam wielu radosnych przeżyć, spokoju, wytrwałości, radości, spełnienia życzeń wigilijnych a także zdrowych i przede wszystkim smacznych Świąt BERNIKA- mój kulinarny pamiętnik
Bernika - moj kulinarny pamietnikżyczeniami, bo nie mogę być tam z Wami. Zdrowia, szczęścia, pomyślności i niech dobro wśród Was gości. I niech Boga wielka moc na Was spłynie w świętą noc. Wesołych Świąt! Joanna Przepis na pierniczki znajdziecie tutaj. Przypominam o trwającym konkursie
Smakołyki AsiWszystkim czytelnikom bloga składam najserdeczniejsze życzenia spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz spełnienia marzeń w nadchodzącym Nowym Roku :) Artykuł Wesołych Świąt pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogużywano (nie były one dostępne), ale teraz nie ma problemu by ich użyć i wzbogacić deser. Obecnie najtrudniejszym elementem może być dostanie pszenicy. Na szczęście w okolicach Świąt i Nowego Roku coraz częściej można spotkać pszenicę nawet w delikatesach. Kutia bożonarodzeniowa: 400 g ziaren oczyszczonej pszenicy (ewentualnie pęczaku) 400 g niebieskiego, zmielonego maku ok. 1,5 szklanki mleka(...)się znacznie szybciej od pszenicy, nie trzeba go namaczać, a smakuje dość podobnie. Ja jednak pozostałam przy pszenicy – to w końcu wyjątkowy deser! Kochani, życzę Wam słodkich, wesołych Świąt!!! Post Kutia bożonarodzeniowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuDzisiejszy wpis traktuję na wesoło, gdyż jest on bardziej inspiracją na umilenie czasu i świetną zabawę dla dzieci wtedy, kiedy My rodzice jesteśmy zajęci poważnym przygotowaniem do Świąt(...)przygotowania tych figlarnych postaci niewiele potrzeba, gdyż wystarczą herbatniki, kilka paluszków, czekolada i kolorowa posypka. Korzystając z okazji życzę wszystkim czytelnikom Krainy rodzinnych, zdrowych i bardzo słodkich Świąt Bożego Narodzenia! :) Potrzebne składniki: * herbatniki * paluszki zwykłe lub typu grissini * czekolada mleczna roztopiona * czekolada biała roztopiona * różnokolorowe posypki Czekoladowe renifery: Herbatniki z jednej strony zamoczyć w czekoladzie. Przykleić precle- jako
Kraina Miodem Płynąca