kojarzy mi się ze świętami. Co roku piekę je na Boże Narodzenie. Plusem tego ciasta, jest to że nie wysycha i można go zjeść nawet kilka dni po świętach. Warto je przygotować, bo jest przepyszne i pięknie pachnie rumem. SKŁADNIKI: 250g margaryny, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 2 szklanki mąki + 1,5 łyżki 100 ml mleka 1 łyżeczka
Tradycyjna kuchnia Kasiserdecznie zaprosić na fajny konkurs kulinarny związany ze świętami. Temat konkursu jest bardzo prosty i przyjemny. Pytanie konkursowe brzmi: "Jakie jest Twoje najsmaczniejsze wspomnienie związane ze świętami ?" W swojej historii należy podzielić się sprawdzonym przepisem przekazywanym z pokolelnia na pokolenie w Waszej rodzinie. Zgłoszenia możecie dodawać TUTAJ , na stronie znajdziecie też dokładny regulamin konkursu. Konkurs trwa
Monia miesza i gotujejuice, honey or balsamic (if desired) . Enjoy. Chcesz przeczytać po polsku? Kliknij tu: “ Dynia piżmowa, pomarańcze i żurawina… Trójca święta, za którą jestem wdzięczna w to Święto Dziękczynnienia
Food Polka! Powoli zaczyna pojawiać się śnieg za oknem, ale nie wiem, czy cieszę się z tego powodu. Wolę go jednak wtedy, kiedy jestem na nartach zagranicą, bądź w czasie świąt. W innym razie - jak dla mnie, mogłoby go nie być. Generalnie wolę, gdy jest ciepło, świeci słońce i nie trzeba chodzić opatulonym w puszyste kurtki, szaliki, czapki i rękawiczki
Be Fit Be StrongKochani z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia(...)chciałabym życzyć Wam aby były one spędzone w niepowtarzalnej atmosferze, w gronie najbliższych. Aby odeszły w dal wszelkie smutki i troski, aby spełniły się Wasze marzenia. Wesołych i smacznych Świąt
Smakołyki Asipiernika nie ma Świąt. A piernik staropolski to najlepszy piernik na świecie! Pierwszy raz upiekłam go rok temu i stwierdzam, że nie ma sobie równych. W tym roku dla odmiany przełożyłam go masą chałwową. Do pieczenia użyłam margaryny Palma z murzynkiem, wg mnie najlepszej do wypieków. Z otrzymanej porcji ciasta odłożyłam 1/3 i upiekłam pierniczki. Resztę rozwałkowałam na dużą(...)mlekiem i rozpuszczony miód. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć najlepiej do kamionkowego lub szklanego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić na 5 tygodni w chłodne miejsce. Na kilka dni przed Świętami wyjąć, rozwałkować i upiec w 160 stopniach przez ok 20 minut. Ostudzić. Masa: miękkie masło i margarynę utrzeć do białości, na koniec dodać pokruszoną chałwę. Ucierać do czasu
Smakołyki AsiDokładnie miesiąc do świąt! Z tą myślą jakoś szybciej(...)mijają mi dni i to nawet z uśmiechem na twarzy. Mimo ciągłych zaliczeń, minusowych temperatur, z dnia na dzień jestem coraz bardziej szczęśliwsza. A Wy? Też myślicie już o świętach i tej wspaniałej rodzinnej atmosferze? Dzisiaj chciałabym pokazać Wam jedne z najlepszych naleśników pod słońcem. Nie dość, że mają piękny i niecodzienny kolor, są również bardzo zdrowe. Szpinak, jeden
Be Fit Be Strongpotem także smakiem. Cudne jesienno-zimowe ciasto, to taki przedsmak świąt w jesienne dni. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej sprawia, że w powietrzu można już poczuć magię świąt. To ciasto z gatunku tych niestarzejących się, z każdym dniem smakuje inaczej i w moim odczuciu coraz lepiej, a migdały tak cudownie chrupią... mniam... :-) Dopasowałam przepis do swojej formy
Smaczne Zdrowepomyśleć wcześniej, gdyż smak jest niezastąpiony. Może czas oczekiwania zniechęca, ale tak na prawdę nie ma przy nim dużo pracy i piecze się go parę dni przed Świętami, więc w okresie, kiedy jeszcze nic nie gotujemy, pieczemy itd. Piernik przełożyłam bardzo smaczną masą orzechową, a także powidłami śliwkowymi z czekoladą, których nie może zabraknąć :) PIERNIK: 250g miodu 1/2 szklanki(...)dodać wodę. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika dodać masło i czekoladę. Wstawić na mały ogień i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Zagotować. Polać polewą piernik tuż przed Świętami. Smacznego :) RADA: piernik będzie jeszcze lepszy, jeśli użyjemy domową przyprawę do piernika . Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Pierniki i pierniczki Tagged: alkohol , czekolada , kremówka
https:KKuchniaMniamświąt jeszcze ponad miesiąc ale zapobiegliwi już powoli przygotowują menu, testują nowe przepisy. Dlatego proponuję już dzisiaj wypróbować pyszne drożdżowe ciasto z makowym nadzieniem. Nie wyobrażam sobie świąt bez … Czytaj dalej Idealna strucla makowa
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypoprawia humoru, nie stanowi tak świetnej dekoracji czy prezentu jak samodzielnie przygotowane i ozdobione ciastko. Takie pierniki i ciastka na święta, na okazje mniej czy bardziej uroczyste, imieniny czy urodziny robię kilka razy do roku. Zebrałam i spisałam wszystko, co wiem o lukrze i dekorowaniu. Przeczytajcie, zobaczcie film i spróbujcie sami! PODSTAWOWY PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI UNIWERSALNY(...)takiej formie, w jakiej został położony. Przydatny do ozdobienia tortu, muffinek czy jako elementy ozdobne większych ciast. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się np. jako futerko na czapce Świętego Mikołaja albo do wykonania sztywnych elementów (gwiazdka, liść) lub przyklejenia ozdób (np. czekoladowych pastylek) do ciastka. Lukier konturowy To lukier sztywny, rozcieńczony bardzo niewielką ilością wody lub soku z cytryny
Karo in the KitchenKochani życzę Wam Zdrowych, spokojnych,radosnych, spędzonych w rodzinnym gronie Świąt Wielkanocnych. Pełnych wiary, nadziei i miłości. Radosnego, wiosennego nastroju. Pysznych i smacznych Świąt Życzy
potrawyregionalnemyślenia o świętach i patrzenia na makowce i pierniki już znudziły mi się takie wypieki. Zresztą co roku przed świętami robię sobie taki przerywnik i piekę ciasto w letnim klimacie. Bananowca robię w kilku wersjach, bo bardzo go lubimy. To bardzo lekkie ciasto,kremowe, mocno bananowe. Jego dużą zaletą jest to, że jest bardzo podzielne, ładnie i łatwo
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaświąt nietypowych, już za parę dni, a dokładnie 25 października, ujrzycie kartkę zatytułowaną "Światowy Dzień Makaronu". Przyznać muszę, że poza Dniem Czekolady, to jedno z moich ulubionych "jedzeniowych" świąt. Z tej okazji mam dla Was konkurs. Zadanie może nie będzie super, extra proste...bo poproszę Was o wykorzystanie makaronów - na słodko ! Róbcie ciasta, zapiekanki, sosy do makaronu
kolorowotorcikowo