składniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 350 g masy makowej cukier puder wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez
Domowy Smak Jedzeniadelikatne, że warto je upiec. Oprócz tego są maleńkie - dosłownie na jeden, dwa gryzy. Ciasto zagniata się bardzo szybko, lecz aby uzyskać tą listującą konsystencję, trzeba włożyć je na noc do lodówki. Z tego przepisu piekłam też rogaliki z jabłkami , które bardzopolecam! Kruche rogaliki z różą 2 szkl mąki 200 g serka homogenizowanego waniliowego 200 g miękkiego masła Lukier
Posadzone i zjedzonebabka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy(...)Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Zielona babka piaskowa z lukrem Proporcje na formę z kominem o średnicy 24 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto 3 jajka 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 125 ml oleju rzepakowego 150 g świeżego szpinaku 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Kulinarne przygody Gatitykoniecznie musiałam upiec polvorones - migdałowe kruche ciasteczka pochodzące z Hiszpanii , aromatyzowane cynamonem i kardamonem. Polvorones, zgodnie z hiszpańską tradycją, przygotowuję się na święta Bożego Narodzenia . Ich wyjątkowo krucha konsystencja i zdolność do rozpływania się w ustach jest powodem, dla którego w Hiszpanii nazywane się je "sypkimi ciastkami". Najlepsze polvorones w Hiszpanii wypiekane są w Estepie, w regionie Andaluzja(...)puder do obsypania ciastek Przygotowanie: Przy pomocy robota kuchennego rozetrzyj cukier z roztopionym smalcem lub miękkim masłem. Dodaj mąkę, migdały, cynamon oraz kardamon i wszystko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto na tym etapie będzie przypominać kruszonkę. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i zmiksuj. Woda ma za zadanie zlepić nasze okruchy. Ja miksowałam chwilkę, po czym przełożyłam ciasto (jeszcze
Chilli Czosnek i Oliwadrugim miejscu :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na serniczka kajmakowego, na kruchym spodzie, obsypanego orzechami... może i Wam poprawi samopoczucie :-) Serniki definitywnie królują w moim menu! Polecam wypróbować ten przepis również na ciasteczkowym spodzie, jest genialny! Zapraszam😊 Składniki: ciasto: 30 dag mąki pszennej, żółtka 2 szt, cukier puder 10 dag, masło lub margaryna 15 dag, proszek do pieczenia
kulinarne odsłony patizrób ze mną coś - coś wyjątkowego. Nie wrzucaj do gorącej herbaty, nie zjadaj ot tak wprost. Krem cytrynowy, zagęszczany lemon curd, świetnie sprawdza się jako nadzienie do tart, kruchych babeczek, a także do przekładania ciasteczek czy bezików. Równie bosko smakuje wyjadany wprost ze słoiczka ! Składniki: 3 cytryny 1//2 pomarańczy 180 g masła 300 g cukru pudru(...)lodówce około tygodnia. * Jeśli kremem chcemy wypełnić tartę lub babeczki - ostudzić krem, następnie szybko zmiksować i wyłożyć na ciasto. * Krem możemy także zmiksować z serkiem mascarpone ( 1/2 porcji kremu + 250 g mascarpone ) - kremem takim wypełniam bezowe gniazdka lub kruche babeczki. Przepis na tartę cytrynową znajdziecie tutaj Smacznego
kolorowotorcikowoTarta to moje ulubione ciasto. Piekę je z różnymi dodatkami: owocami, serem , kremami, musem. Ostatnio również w wersji bezglutenowej. Tarta serowo- wiśniowa to fajne połączenie kruchego spodu, słodkawego sera i kwaśnych wiśni, które można zastąpić konfiturą. POTRZEBUJEMY: SPÓD : 10 dag mąki kukurudzianej 10 dag maki ryżowej 10 dag skrobii ziemniaczanej 10 dag masła 1 małe jajka 1/2 szklanki mielonych
WYSPA SZCZĘSLIWAJuż czwartek! Zapraszam na przepis na tartę, ciasto na niedzielę, a ja dzisiaj upiekłam je na urodziny mojego męża. Jest to ciasto ala tarta z jabłkiem
codojedzeniaBanany doskonale komponują się z kruchą tartą, słodkim kajmakiem i bitą śmietaną. Deser doskonały do kawy. SKŁADNIKI na 6 tartaletek: Ciasto: 1 ¼ szkl. mąki krupczatki, 150 g masła, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki ciemnego kakao, 2 łyżki zimnej wody, 1 żółtko Krem: 250 ml kremówki, 1 opakowanie śmietan-fix, 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: ½ puszki
słodki bratekMałe przyjemności w postaci kruchych ciasteczek kokosowych, które na pewno polubicie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wyśmienite i banalnie proste. Polecam " class
Oryginalny smakOrzeszki z nadzieniem kokosowym Pyszne kruche orzeszki z nadzieniem kokosowym, pieczone w patelni na kuchni gazowej. Do kawki na niedzielę. Ciasto przygotowałam z przepisu źródło Składniki : Ciasto : jajka całe - 2 szt soda - 1 płaska łyżeczka mąka pszenna - 3 szkl masło miękkie - 250 g cukier - 0,5 szkl szczypta soli Krem kokosowy czekolada biała w pastylkach
Kuchnia DanusiSernik idealny na Świąteczny stół lub na adwentową niedzielę do kawy. Na kruchym spodzie, kokosowy, z surową żurawiną, posypany śnieżnym cukrem pudrem. Kudłaty ze względu na wiórki ciasta na wierzchu. Pycha! A dla wszystkich Barbar najlepsze życzenia imieninowe! Składniki Ciasto 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g drobnego cukru 200 g zimnego masła 1 duże jajko
Słodkie inspiracjePyszne kruche roladki z marmoladą do kawki. Przepis zaczerpnięty z internetu. Roladki z wafelkiem czekoladowym Składniki: Ciasto wafelek czekoladowy Lusette - 1szt żółtka jaj - 3 szt masło - 20 dag śmietana 24 % - 4 łyżki cukier
Kuchnia DanusiKawa i Czekolada i upiekłam bardzo smaczną tartę . Spód do tarty zrobiłam z mąki pełnoziarnistej i krupczatki więc wyszedł niesamowicie kruchy,wręcz rozpływający się w ustach. Nadzieniem jest łosoś i szpinak,połączenie które bardzo lubię. ciasto: 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki krupczatki 200 g masła 1 jajko szczypta soli nadzienie: 400 g świeżego filetu
Kolorowa kuchnia Elki