składniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy(...)woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Wykrawamy foremką lub szklanką, wylepiamy natłuszczone foremki i pieczemy w 179 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu możemy pozostawić w foremkach do wystudzenia. Gotowe kruche korpusy babeczek nadziewamy np. dowolnymi kremami i owocami
Domowy Smak JedzeniaCiasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z moimi słodkimi ciasteczkami, a tu rozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym
Pink Envelopepomóc i pokroić je w trójkąty:) Może nie wszystkie są całkiem trójkątne, ale liczą się również chęci.Dla mnie zostało wałkowanie ciasta oraz układanie i zdejmowanie gorących z blachy, oczywiście i polewa:) Ciastka wyszły bardzo, bardzo kruche, że trudno było je zdjąć z blaszki i niesamowicie pachnące. Powiem krótko; obłędne, rewelacyjne, smaczne i delikatne. Składniki: 2 szklanki mąki(...)łyżki cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Mąkę, cukier, imbir i proszek do pieczenia mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki masła oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Zagniatam ciasto i wstawiam na 30 min do zamrażalnika. Wyjmuję, rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm i kroję w szerokie pasy. Każdy z pasków ciasta kroję w trójkąty. Układam na wysmarowanej tłuszczem
Ciasteczkowy Potwórjuż zużycia brzoskwiń. Połączyłam je z mieszanką płatków, dokładnie gotowym musli, które mam na tę chwilę pod dostatkiem 😎 Końcowy efekt przeszedł moje oczekiwania, bo ciasto wyszło bardzo smaczne. Jest wilgotne, lekko zbite, ale też nieco kruche, delikatnie słodkie z wyczuwalnym dodatkiem koksowym smaków. Myślę, że może także dobrze się sprawdzić jako śniadanie, a dokładnie coś w rodzaju pieczonej owsianki(...)masy przełóż brzoskwinie razem z sokiem, który puściły i dokładnie wymieszaj całość. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa - 21,5 x 21,5 cm), wyłóż ciasto i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku, w termoobiegu przez 35 minut, do suchego patyczka. Śmiało możesz kroić jeszcze ciepłe, bo takie według mnie smakuje najlepiej
Zdrowie na języku :Pmyślach powtarzacie sobie: " to sie nie uda, że niby jak? " Też tak miałam i tym razem postanowiłam spróbować. Rewolucja ! Szarlotka wyszła idealna, krucha, słodka, taka jak na szarlotkę przystało, ale wiecie co jest w tym cieście najlepsze? Zero miksera, zero wygniatania - po prostu sypiesz składniki do miski mieszasz i gotowe . Podczas pieczenia delektujesz się zapachem cynamonu, a już
Garnkowe fanaberiebardzo słodkiego i obowiązkowo szybkiego w przygotowaniu. No i przypomniałam sobie przepis na błyskawiczne wręcz rogaliki :-) trochę schodzi z czekaniem kiedy ciasto się schładza w lodówce, ale za to gotowe ciastka są delikatne, kruche i bardzo dobre... Ja robiłam je z dżemem wiśniowym, ale to co dacie do środka zależy tylko od Waszych upodobań smakowych :-) Zamiast cukru na wierzchu możecie(...)gęstej śmietany 18% Dodatkowo: 1 białko cukier dżem, krem czekoladowy, jabłko - co tylko chcecie, ważne żeby rogaliki Wam smakowały Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na 5 - 6 kulek i każdą rozwałkowujemy na cienkie kółko (pamiętajcie by stolnicę podsypać mąką, wtedy ciasto się
Czary - gary w kuchnipopołudniowej kawy proponuję Wam kruche ciasteczka ze swojską konfiturą. Są bardzo pyszne i o 100 razy lepsze od tych, które kupujemy w sklepie. Ja osobiście nie lubię kupnej marmolady, więc zrobiłam powidła śliwkowe. Ciasteczka można też zrobić z kawałkami jabłek posypanymi cynamonem. Ciasteczka można przechowywać w szczelnym opakowaniu przez kilka dni. Składniki: 50 g drożdży, 8 szkl(...)podsypania jak będzie za mokre, 2 szkl. śmietany 18% 2 kost. smalcu ( w całości bez roztapiania), 0,5 szklanki cukru, marmolada. Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto rozwałkujemy kroimy na kwadraty. Wielkość tych kwadratów zależy od Was. Na środek kładziemy marmoladę. Potem łapiemy za dwa rogi po przekątnej i składamy je do środka. Trzeba je skleić
Passion of Cookingzawsze. U nas przygotowania do tej uroczystej wieczerzy ruszają pełną parą już na kilka dni przed Wigilią. Zaczyna się szał zakupów, przygotowanie rolmopsów, lepienie uszek i pierogów, pieczenie ciast, sprawianie karpia. Potraw do przyszykowania nie jest mało, bo 12 potraw wigilijnych, które mają symbolizować 12 apostołów, niektórzy twierdzą, że ilość dań bierze się od 12 miesięcy w roku. Według polskiej(...)grzybami , / kapuśniaczki/ – łazanki z kapustą i grzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem, że niektórzy przygotowują kisiel z żurawiną Jakie potrawy wigilijne postawicie na swoim stole zależy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK. Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty(...)garnku, dodajemy zmielony mak, migdały, skórkę cytrusową, cukier, miód i resztę składników. Gotujemy ok. 10 minut tak by cukier się rozpuścił. Studzimy, chłodzimy i podajemy lub zawijamy w ciasto i pieczemy
Dzieje kuchennej WiewióryKrucha i dostojna słodka beza w połączeniu z orzeźwiającym kremem cytrynowym i galaretką ze świeżo wyciskanego soku z grejpfruta, całość smakuje wspaniale orzeźwiająco i choć sama
Wanilia i KardamonSmaczne faworki powinny być kruche i pełne pęcherzyków powietrza. Delikatne faworki nazywane również chrustami muszą rozsypywać się podczas się podczas jedzenia... jak chrust. Czytaj dalej »
Przepisy KulinarneSkładniki na ciasto: 350g mąki pszennej 3 żółtka 200g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany,marmolada ,dżem do posmarowania ale niekoniecznie...u mnie dzem pomarańczowy Beza: 300g
w mojej kuchniDługi czas przymierzałam się do zrobienia tego ciasta aż w końcu udało mi się namierzyć w sklepie suszone śliwki. No i stało się. Ciasto wylądowało
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej Młyn Kopytowa , 5 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g miękkiego masła, 5 żółtek, 1 łyżka
Aga w kuchniOwoce na zimę zamrożone, całe mnóstwo jagód, malin i truskawek. Nie mogłam się oprzeć aby w taki upał nie wykorzystać ich do ozdobienia kruchych babeczek. Delikatne kruche babeczki z owocami , kremem i czekoladą to super ciasteczka na jeden kęs, babeczki są urocze. Owoce ułożone są na kremie przygotowanym z bitej śmietany i soku z cytryny. Zastosowałam mrożone owoce. Te babeczki(...)dekoracji jagody do dekoracji Przygotowanie: W misie robota mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę pokrojoną w małe kostki, jajko i zagniatamy ciasto hakiem robota. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. W między czasie smarujemy foremki margaryną i obsypujemy delikatnie w środku mąką. Po wyjęciu z lodówki ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię