kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:448/735)

Kruche ciastka ślimaki z marmoladą. 226

Smaczne ciasteczka z marmoladą. Maślane, a zarazem kruche z nutą słodkości. Przepis nie jest trudny, ale ważne, aby nie doprowadzić ciasta wyciągniętego z lodówki do temperatury pokojowej - musi być zimne. Nie nakładamy też za dużo marmolady, gdyż może wypłynąć w trakcie pieczenia.  Ciasteczka polecam, bo ładnie się prezentują i dobrze smakują :) Normal 0 21 false false false

Symfonia smakowa
FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 176

roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju produktów mlecznych - w tym mleka sojowego - jak jogurt, kefir czy zsiadłe mleko. Także

w mojej kuchni
Ciasteczka korzenne 201

Dziś coś, co możemy przygotować z dziećmi i dla dzieci :) Z córką zrobiłam takie fajne kruche korzenne ciasteczka.Składniki:3 i 1/2 szklanki mąki (+ do podsypania jeśli się ciasto będzie kleić)1 kostka margaryny2/3 szklanki cukru pudru2-3 łyżki śmietany1 łyżka przyprawy korzennej lub do piernika1 płaska łyżka cynamonuodrobina soliSposób wykonania:1. Mąkę, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon

Kuchnia domowa Ani
Sernik "Krówka" 209

Sernik "Krówka" to idealny deser dla fanów cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, kremowy ser z masą kajmakową na kruchym spodzie, z wierzchem pokrytym masą krówkową posypany orzechami włoskimi. Sernik "Krówka" - Składniki:  ciasto:1/2 szklanki mąki krupczatki1/4 szklanki mąki zwykłej pszennejmałe jajko60 g masłałyżka miodu2 łyżki cukrucukier waniliowy1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa:375 g twarogu sernikowego1/4 szklanki

Słodka Strona
Brak tytułu 146

minut w 180 stopniach C. A tak wyglądają moje foremki: Kupiłam je za około 5zł/komplet w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Z ciasta można robić różne ciasteczka. Spokojnie możecie wycinać je zwykłymi foremkami. Ciastka są kruche - idealne do herbatki

kolorowotorcikowo
Ciasteczka do kawy- wykorzystanie zoltek 309

Zapraszam na ciasteczka do kawy, Poniewaz po marcepanowych ciastkach zostaly mi zoltka-poszlam za ciosem I napieklam kruchych ciastek. Skladniki: 3 zoltka 300 gr maki 80 gr cukru pudru 150 gr masla- zimnego z lodowki 1 lyzka oleju  Skladniki laczymy - ugniatajac. Ciasto wkladamy do lodowki na min 1 h.  Rozwalkowujemy, mozemy podsypac cukrem pudrem , wycinamy ksztalty.Wkladamy do nagrzanego

Smaki Edyty
Prosty miodownik z masą budyniową 199

Pyszne ciasto, którego wersji jest niemalże tyle co sernika. W tej wersji wystarczy je upiec 2-3 dni przed jedzeniem. U mnie prosto, tradycyjnie. Trzy kruche spody i budyniowo-maślany krem. A na wierzchu polewa kakaowa o karmelowym posmaku. Mniam. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  60 minut Ilość porcji

Bazując na smaku
SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 372

Sezon truskawkowy zbliża się do nas wielkimi krokami! Co prawda w sklepach można już dostać olbrzymie ( naprawdę olbrzymie :D ) truskawki, ale nie ma co ich porównywać

Ostra na Słodko
CIASTECZKA ORZECHOWE Z PAJĄKAMI NA HALLOWEEN 654

znalazłam tu i lekko zmodyfikowałam:) W tym miejscu pochwały należą się mojej ukochanej Siostrze Edytce, która zajęła się przygotowaniem ciasta i upiekła te pyszności:) Ciasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów(...)extrakt lub aromat i zmiksuj na puszystą masę (około 2 minuty).Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy, zmiksuj ponownie krótko całość.Wyłóż na blachę 13-16 porcji ciasta, formując je w kulki za pomocą łyżki do lodów maczanej w gorącej wodzie (ciasto mocno się klei, dlatego woda jest konieczna). Rozpłaszcz lekko każde ciastko i posyp białym cukrem.Piecz

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik zebra 405

Bardzo pomysłowy i efektowny serniczek waniliowo-kakaowy na kruchym spodzie :) Inspiracją był dla mnie przepis z bloga " Smakołyki Bereniki ". Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód o średnicy 22cm: 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka kakao szczypta soli 50 g cukru pudru 60 g zimnego masła, posiekanego 1 żółtko (białko zostawiamy na później) Składniki na masę serową: 750 g twarogu(...)chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Składniki na spód umieszczamy w misce, mieszamy i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Spód tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą

My Culinary Art
Zdrowa pizza z patelni na twarogowym spodzie, gotowa w kilka minut 161

równie dobrze można upiec ją w piekarniku. Próbowałam i wychodzi jeszcze bardziej chrupiąca. Więc jeśli zależy Wam na takim kruchym spodzie proponuję spróbować w piekarniku ;) Jeśli chodzi o dodatki to zostawiam tutaj pole do popisu Waszej wyobraźni ;)  Podobne ciasto, tylko, że w wersji słodkiej wykorzystywałam już w zdrowych deserach. Na blogu znajdziecie przepis na  tartę oraz markizy

HealthyCreations
Banoffee pie czyli ciasto bez pieczenia 29951

sprawdzić, gdzie ten obłęd w tym deserze siedzi. No cóż, biorąc pod uwagę to, że w jednym kęsie mamy połączenie ciasteczkowego, kruchego spodu, karmelu, czekolady, śmietany i bananów... Nie trzeba chyba długo zastanawiać się nad tym dlaczego tym ciastem zachwyca się cały świat. Jestem pewna, że każdy kto raz spróbuje tego deseru z pewnością się w nim zakocha.  Składniki

Mango Papaja
Sernik „mandarynkowy łaciatek” 204

twistem, jeden z lepszych serniczków do popołudniowej kawy . Błyskawiczny do przygotowania, gdyż  nie bawimy się w mielenie sera, tylko wszystko traktujemy blenderem na jednolitą konsystencję, potem wylewamy na kruchy spód, pieczemy, polewamy polewą, a gdy stężeje delektujemy się smakiem J Prawda, że prosty jak budowa cepa ? Składniki: Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 6 dag  masła 2 łyżki cukru(...)wsypać suche składniki, dodać masło, żółtko i zagnieść jednolite ciasto, wyłożyć na spód natłuszczonej keksówki o wym 12/35 cm, wyrównać. Masa: Pokruszony twaróg i pozostałe składniki w tym puszkę mandarynek razem z sokiem   umieścić w głębokiej misce, zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję bez grudek , ¾ masy serowej wylać na kruchy spód, do reszty wsypać kakao i dokładnie wymieszać, wylać

Wanilia i Kardamon
Brownie jak sama nazwa wskazuje jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Więc jaki jest sekret jego receptury? 261

pomiędzy ciastem a miękką czekoladką. W zależności od receptury brownie może być fudgy lub może być ciastem. Fudgy brownie jest bardziej lepki. Amerykanie nazywają taką konsystencję „gooey”, jest bardziej kremowa i „czekoladkowa”. Brownie cake jest bardziej kruche i ciastowate w konsystencji. Jak sama nazwa wskazuje brownie to „brązowiak”. Jest brązowy, bo jest zrobiony

Jem więc Jestem
Brownie jak sama nazwa wskazuje jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Więc jaki jest sekret jego receptury? 369

pomiędzy ciastem a miękką czekoladką. W zależności od receptury brownie może być fudgy lub może być ciastem. Fudgy brownie jest bardziej lepki. Amerykanie nazywają taką konsystencję „gooey”, jest bardziej kremowa i „czekoladkowa”. Brownie cake jest bardziej kruche i ciastowate w konsystencji. Jak sama nazwa wskazuje brownie to „brązowiak”. Jest brązowy, bo jest zrobiony

Jem więc Jestem