Mieszam oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dodaję stopniowo do masy, która staje się bardzo gęsta, prawie krucha. Dodaję do masy pianę z białek i delikatnie mieszam łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładam ciasto do foremek na muffinki i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 o C przez 25 minut. Po tym czasie
Gotuj Się Kto MożeDodajemy wodę, śmietanę i jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na 10 części. Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy […] Artykuł Kruche tartaletki z paprykowo-pomidorowym twarożkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogKrucha,pełna smaku koperku , natki i białego sera rolada.Dobra do czystych zup o pikantnym smaku. Na ciasto: ~~~~~~~~~~~~ 1 szkl.mąki 4-5 łyżek twarogu 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju 1 jajko 1/2 torebki proszku do pieczenia Na farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20 dag.twarożku śmietankowego 1 żółtko 3 łyżki śmietany 1/2 pęczka szczypiorku Natka i koperek sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zarabiamy ciasto:twaróg
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiktoś oprze się tym uroczym kruchym babeczkom? Są bardzo dobre, jak wspomniałam kruchutkie, ale to dodaje im tylko uroku. Proporcje na ciasto są ogromne, ja zwykle połowę ciasta mrożę, by wykorzystać je w późniejszym czasie czy przygotować je z innym kremem. Jeśli jednak nie macie takiej potrzeby, przygotujcie ciasto zmniejszając ilość składników o połowę. Spody do babeczek: 480 g mąki
Smaki Na Talerzuprzygotowane bez dodatku masła, za to z mąką krupczatką, która sprawia, że konsystencja ciasteczek nie jest zbita, a lekko sypka i krucha. Brak masła w przepisie skutkuje nie tylko mniejszą kalorycznością ciasteczek, ale też sprawia, że z ciasta łatwiej uformować cienkie wałeczki, które zawinięte w ślimaczki, nie rozpływają się podczas pieczenia i utrzymują swój kształt. Ciasteczka są doprawione sporą dawką
Smakołyki Berenikiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Kuleczki są kruche i mocno seeerowe. Idealna przekąska, od której ciężko się powstrzymać. Naprawdę uzależniają! (około 28 sztuk) Ciasto: 100g mąki 50g margaryny 1 jajko 100g żółtego sera sól (opcjonalnie do smaku) Nadzienie: około 10 sztuk suszonych pomidorów Dodatkowo (opcjonalnie): papryka w proszku do oprószenia Ser żółty zetrzeć
Di gotujeNiezwykle kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka do codziennej herbatki. Są proste do zrobienia choć zwijanie ciasta tak, żeby się nie potargało wymaga odrobiny zręczności. Z każdym ciastkiem jednak nabiera się wprawy i później idzie już sprawniej. Składniki na jedną dużą blaszkę ciastek: 190 g mąki pszennej 2 żółtka 120 g masła 50 g cukru pudru szczypta
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Faworki są bardzo popularne w okresie karnawału i tłustego czwartku. Są to pyszne, kruche i lekkie ciastka smażone w głębokim tłuszczu. Swą delikatność zawdzięczają długiemu ubijaniu wałkiem i odstaniu ciasta przed pieczeniem. Przepis pochodzi z mojego rodzinnego zeszytu Post Faworki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeBardzo dużo się działo! Wspólnie blogerami oraz innymi gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami. Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy
Mała CukierenkaBardzo dużo się działo! Wspólnie blogerami oraz innymi gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami. Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy
Mała CukierenkaDzisiaj zapraszam Was na słodko-słone, kruche ciasteczka. Synek uwielbia ciasteczka i już od dawna namawiał mnie, żebym jakieś upiekła. Przygotowałam więc ciasto i zaczęłam szukać po szafkach jakiejś "inspiracji":) Wykorzystałam orzechy włoskie oraz orzeszki ziemne solone, które dostałam do testowania i domową konfiturę z czarnej porzeczki. Ciasteczka świetnie pasują na zbliżające się Walentynki oraz na prezent dla babci
Z miłości do słodkościUwielbiamy te rogaliki i aż się sama zaskoczyłam, ze jeszcze ich nie ma na blogu. Są to rogaliki nietypowe, bo ciasto swój etap wyrastania przechodzi w lodowatej wodzie. I dzięki temu są one niezwykle delikatne i kruche. Ta metoda jest rewelacyjna, a rogaliki idealne, jako male co nieco na jesienne dni. A nadzienie można sobie każdemu skomponować wg własnego uznania
Bernika - moj kulinarny pamietnikkruchym spodzie? Można przygotować ten tradycyjny deser w zdrowszej wersji :) Chrupiący spód waniliowy na mące kokosowej, aksamitna warstwa czekoladowa przykryta kolejnym blatem, a na wierzchu krem orzechowy i kakao. Zapraszam :) Spód : 4 łyżki mąki kokosowej 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 jajka 2 krople aromatu waniliowego 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na dwie
Chocolate Muffin Blogkażdą zawijamy w folię spożywczą, zamrażamy.Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziło.Blachę smarujemy masłem, wykladamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta (3/4), lekko przygniatamy łyzką lub dłonią dla wyrównania. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 185ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.-lub jak u mnie nie podpiekałam tylko wysypalam(...)wsypujemy budynie w proszku, cały czas miksując, by dobrze się rozpuściły. Stopniowo ,powoli wlewamy olej i cały czas miksujemy. Na kruchy spód wykładamy bułkę tartą, wystudzony rabarbar, przykrywamy masą białkowo- budyniową i ścieramy na tarce schłodzoną część surowego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do zarumienienia ciasta. Smacznego
w mojej kuchninich zioła, przyprawy, dodatki spożywcze i mieszanki przyprawowe – w zasadzie wszystkie dodatki do najpopularniejszych dań. Dodatkowy plusy za brak glutaminianu monosodowego w przyprawach i dobrą cenę :) Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Galeo 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galeo 3/4 kostki masła(...)liofilizowane maliny i płatki migdałowe, biała czekolada do dekoracji W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (dzięki temu nie będzie trzeba dodatkowo podsypywać go mąką). Przekładamy ciasto do foremki i dociskamy. Spód ciasta nakłuwamy
Ciastkozercyamoul (maamoul) to bardzo popularne w krajach arabskich i Izraelu kruche i aromatyczne ciasteczka. Są robione z dodatkiem zapachowych wód kwiatowych, więc w domu roznosi się piękny zapach podczas ich pieczenia. Mamulki (jak je pieszczotliwie nazwałam :) ) przygotowuje się z różnymi nadzieniami, najczęściej orzechowymi, chałwowym lub daktylowym. Poniżej przedstawiam przepis na wersję z orzechami włoskimi i cynamonem. Przepis na maamoul(...)pistacjami, kardamonem i wodą różaną. Do nadania kształtu ciastkom użyłam tradycyjnych foremek, ale jeżeli ich nie macie to możecie uformować z ciasta kulki, a następnie zrobić na nich dowolne wzorki widelcem. Wczoraj sprawdziłam i podobne foremki są dostępne na Allegro. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandryamoul (maamoul) to bardzo popularne w krajach arabskich i Izraelu kruche i aromatyczne ciasteczka. Są robione z dodatkiem zapachowych wód kwiatowych, więc w domu roznosi się piękny zapach podczas ich pieczenia. Mamulki (jak je pieszczotliwie nazwałam :) ) przygotowuje się z różnymi nadzieniami, najczęściej orzechowymi, chałwowym lub daktylowym. Poniżej przedstawiam przepis na moją ulubioną wersję, czyli z pistacjami, różą i kardamonem. Przepis(...)maamoul z orzechami włoskimi. Do nadania kształtu ciastkom użyłam tradycyjnych foremek, ale jeżeli ich nie macie to możecie uformować z ciasta kulki, a następnie zrobić na nich dowolne wzorki widelcem. Wczoraj sprawdziłam i podobne foremki są dostępne na Allegro. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy AleksandryBardzo kruche, maślane ciasteczka z marcepanem. Idealne na słodki prezent dla ukochanej osoby. 150 g mąki 120 g masła 4 łyżki cukru waniliowego marcepan do dekoracji konfitura malinowa do dekoracji Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym lub ręcznie. Formujemy ciasto(...)jeden kawałek i wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Po 10-15 minutach wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy. Wykrawamy ciasteczka serduszka.Pieczemy w 180 stopniach C (termoobieg) 15 minut. Rozwałkowujemy marcepan i gdy ciasteczka ostygną dekorujemy według uznania. Należy to robić bardzo delikatnie, ponieważ ciasteczka są bardzo kruche
noteskulinarnyfigaJesień idzie wielkimi krokami skoro już upiekłam tartę ze śliwkami . To takie jesienne ciasto i podobne piekłam jesienią ubiegłego roku. Ale w dzisiejszym są inne śliwki
Smaczna PyzaRogale nie piekę zbyt często, ale przy okazji św. Marcina, zdecydowałam ,że zamiast kruchych ciasteczek będą rogale. Tym bardziej, że mój syn Marcin jutro nas odwiedzi ze swoją córeczką. Rogale na pewno polubi Ola. Przepis bardzo prosty, a wypiek udaje się doskonale. Rogaliki są chrupiące i miękkie. SKŁADNIKI 60 dag mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka(...)drożdży 1 łyżka kwaśnej śmietany 35 dag margaryny jajko do smarowania konfitury wiśniowe WYKONANIE Mąkę przesiewamy i siekamy z margaryną. Robimy dołek i dodajemy pozostałe składniki Zagniatamy ciasto. Jeśli za rzadkie podsypujemy mąką. Formujemy gruby podłużny wałek i kroimy na kawałki. Każdy kawałek rozwałkowujemy na okrągło o grubości ok. 3 milimetry. Koła wyjdą nam rożne, dlatego
W kuchennym oknie EwySkładniki: masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 cukier
Luźna KuchniaKiedy padło hasło ciasto z gruszkami, w głowie zakiełkowało mi od razu milion różnych pomysłów. Ciasto z całymi gruszkami, tym razem w wersji czekoladowej, babka karmelowa z soczystymi kawałkami owoców, tarta na chrupiącym, kruchym spodzie z jedwabistym kremem. Bo gruszki, moi drodzy, to niewyczerpane możliwości. Można je podawać na mnóstwo sposobów sprawiając, że nigdy się nie znudzą. Tak, tak, gruszki(...)dynią, i przed Wami będzie widniała górka startych, pomarańczowych wiórków, zostaje już sama przyjemność. Obrać i pokroić gruszkę, wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do papilotek, zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto i upiec. I już.Zapach jest nieziemski. Nie można się oprzeć, żeby nie spróbować jeszcze ciepłych. Są niesamowicie wilgotne, ale nie zakalcowate, soczyste od gruszek, ze słodką, chrupiącą kruszonką i wyraźnym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 40 g budyniu np. waniliowego 120 g masła, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Na stolnicę przekładamy mąkę, budyń
Domowy Smak Jedzenianadchodzi. Ich cena w sklepach zacheca do zakupu calych kilogramow pysznych, pachnacych owocow. Poza tym ja uwilbiam ciasta z jablkami wiec nie moglam sie oprzec pokusie.Przepis znalazlam jakis czas temu na stronie Macieja Kuronia i postanowilam sobie, ze kiedys je zrobie.Polaczenie kruchego cista z owocami i pyszna beza to wspaniala propozycja na koniec lata. Najlepsze do tej szarlotki sa jablka
Przysmaki Karolkimiałam blaszkę 24 x 24 – wyłożyć papierem do pieczenia, na dno formy dajemy połowę ciasta i podpiekamy na 20 minut. masa serowa 1 wiaderko sera 1 kg 5 jajek 50 g margaryny 150 g cukier puder 50 g mąki ziemniaczanej 400 g kruchych krówek przygotowanie masy serowej Jajka ubić z cukrem dodać biały ser ,margarynę i mąkę , Gdy masa
Moje Wyrobysztywno. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotową masę rozprowadzamy na kruchym spodzie. Na masie śmietanowej układamy borówki i wkładamy całość do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Gdy zacznie tężej wylewamy ją na owoce. Ciasto schładzamy w lodówce aż galaretka całkowicie stężeje
My simple kitchen