kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:464/735)

Tarta ze śliwkami 283

poprawić nastrój nawet w najbardziej deszczowe popołudnie. Jeszcze ciepła aromatyczna tarta ze śliwkami na kruchym spodzie z delikatną bezą :) Tak sobie myślę, że lody też by tu pasowały. A co! jak szaleć to szaleć ;) Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem (bardzo ułatwia wydostanie gotowego ciasta, tak żeby nie zrujnować bezy) o średnicy 25 cm. Składniki na spód

Ciastkozercy
Sernik podwójnie owocowy z frużeliną malinową i jagodowym spodem 161

szklanki wody (do rozpuszczenia mąki) 2 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo owoce do dekoracji (można pominąć) WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne masło pokrojone nożem, szczyptę soli, cukier, jajko i jagody (jeżeli są mrożone, to nie odmrażać ich). Zagnieść dłońmi jednolite ciasto, wyłożyć je na dnie formy tortowej (o średnicy 26 cm) i zaciągnąć też lekko boki. Włożyć(...)lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C. Zimne ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 10 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Sernik: Zmniejszyć moc piekarnika na 170 ° C. Masło roztopić i zostawić do ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z połową ilości cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać stopione masło

Passions hobbies life
Cynamonowe serduszka 149

przed domownikami :) Z mąki, orzechów, cukru pudru, skórki pomarańczowej, 1/3 łyżeczki cynamonu, kardamonu, żółtka i masła zagnieść szybko kruche cisto. Zagniatać tylko do połączenia się składników. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować (lekko podsypując mąką) na placek o grubości 0,5 cm. Z ciasta wykroić serduszka (fot.1) i przełożyć

Świat Ciasta
Ciasteczka migdałowo-czekoladowe 186

mąką - wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto, schłodzić je 30-60 minut - ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką i wykrawać foremkami wybrane kształty - piec w 180 stopniach przez około 10-15 minut (w zależności od piekarnika)  - po upieczeniu przechowywać w zamkniętym pojemniku Ciasteczka są kruche, mocno czekoladowe (zwłaszcza, jeśli posiekamy czekoladę na dość duże kawałki), do tego

Smakołyki Bereniki
Kokosowe ciasto z fasoli 112

Bezglutenowe ciasto kokosowe z białej fasoli, podane z cukrem pudrem i truskawkami przełamałam się do fasolowych. jestem całkiem zadowolona z rezultatu, ale idealnie nie jest.  plan na dzisiaj  przeżyć.  PRZEPIS: własny / 1 porcja / składniki: 150 g fasoli z puszki 50 ml mleczka kokosowego z puszki 3-4 krople aromatu (olejku) do smaku syrop klonowy/ryżowy/z agawy/melasa(...)mąkę kokosową wymieszać, dodać do masy fasolowej. Piekarnik nagrzać do 165 stopni Celsjusza. Masę przełożyć do kokilki (jest ona dosyć krucha - jeśli chcecie dodajcie więcej płynów), wierz posypać wiórkami kokosowymi, lekko ubić je łyżeczką, aby przylepiły się do ciasta. Przełożyć ciasto do piekarnika i piec je około 35 minut. Ciasto ostudzić, mi najlepiej smakowało schłodzone w lodówce. smacznego

tost z dżemem
Knedle z truskawkami 108

Hej :)) Truskawek ciąg dalszy i mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec ;)). Ty razem do ciasta dodałam twaróg, ciasto wyszło puszyste i leciutkie. Jako posypka bułka

kruche babeczki
Kruche rogaliki drożdżowe 160

Przeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mazurek chałwowy 183

Spód podziurawić widelcem, żeby zapobiec tworzeniu się nierówności w czasie pieczenia. Na czas rozgrzewania się piekarnika, ciasto wstawić do chłodnego miejsca. Piec w 160 stopniach (góra i dół bez termoobiegu), przez 35 minut na lekko złoty kolor. Spód jest dość łamliwy i kruchy, więc nie przekładajcie go zbyt wiele razy, żeby się nie uszkodziło. Masa: 4 łyżki pasty tahini

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasteczka na choinkę 133

choinkę, polecam poniższy przepis na kruche ciasteczka z domieszką przyprawy piernikowej. Przystrojone, będą ozdobą dla Waszej choinki i smaczną alternatywą dla klasycznego piernika. 1,5 h 60 sztuk składniki: 2 jajka 200 dag mąki 200 g masła 4 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego wykonanie: Ze wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na 40 minut

Ania i Marcin gotują
Paluchy wiedźmy 250

Udało mi się w tegoroczne Halloween. Klimatyczne i jednocześnie pyszne kruche ciasteczka. Polecam :) Inspiracja stąd . Składniki: 220 g masła 120 g cukru pudru 1 jajko kilka kropelek ekstraktu z wanilii 450 g mąki 1/2 opakowania całych migdałów Wykonanie: Z masła, cukru pudru, jajka, ekstraktu i przesianej mąki zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i umieścić na minimum 30 minut w lodówce

Pasja Smaku
rolada bezowa z bitą śmietaną i borówkami 178

smak? Równie świetny:) Połączenie bezy, bitej śmietany i owoców musi smakować super! Beza do rolady nie może być sucha ani krucha, musi pozostać elastyczna. Me delikatną, chrupiącą skórkę, która podczas zwijania delikatnie pęka nabierając fajnej, marmurkowej struktury. Ciasto robi się łatwo i szybko. Równie szybko znika, co jest wielką zaletą, bowiem im dłużej beza stoi, tym mocniej nasiąka śmietaną

6niebo
Sernikowy tort z malinami 379

słodki, delikatnie cytrynowy, na kakaowym, kruchym spodzie. Apetycznie wygląda i wspaniale smakuje. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych. Wspaniały na lato, bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste”).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .     Sernikowy tort z malinami Składniki: Ciasto: 120g mąki pszennej (użyłam tortowej

Mała Cukierenka
Muffinki piaskowe - w sam raz do święconki 66

Mieszam oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dodaję stopniowo do masy, która staje się bardzo gęsta, prawie krucha. Dodaję do masy pianę z białek i delikatnie mieszam łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładam ciasto do foremek na muffinki i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 o C przez 25 minut. Po tym czasie

Gotuj Się Kto Może
Kruche tartaletki z paprykowo-pomidorowym twarożkiem 188

Dodajemy wodę, śmietanę i jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na 10 części. Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy […] Artykuł Kruche tartaletki z paprykowo-pomidorowym twarożkiem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
ROLADA ZIOŁOWA W CIEŚCIE SEROWYM 152

Krucha,pełna smaku koperku , natki i białego sera rolada.Dobra do czystych zup o pikantnym smaku. Na ciasto: ~~~~~~~~~~~~ 1 szkl.mąki 4-5 łyżek twarogu 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju 1 jajko 1/2 torebki proszku do pieczenia   Na farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20 dag.twarożku śmietankowego 1 żółtko 3 łyżki śmietany 1/2 pęczka szczypiorku Natka i koperek sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zarabiamy ciasto:twaróg

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kruche babeczki 801

ktoś oprze się tym uroczym kruchym babeczkom? Są bardzo dobre, jak wspomniałam kruchutkie, ale to dodaje im tylko uroku. Proporcje na ciasto są ogromne, ja zwykle połowę ciasta mrożę, by wykorzystać je w późniejszym czasie czy przygotować je z innym kremem. Jeśli jednak nie macie takiej potrzeby, przygotujcie ciasto zmniejszając ilość składników o połowę. Spody do babeczek: 480 g mąki

Smaki Na Talerzu
Seromak 244

przepis... Bardzo często szukacie sprawdzonych przepisów na sernik czy makowiec. By temu dogodzić, mam dla Was dwa w jednym- seromak na kruchym spodzie. Wilgotny makowiec z dodatkiem jabłka i bakalii, a na nim słodki i kremowy serniczek. Ciasto bajecznie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Ja seromak upiekłam na tegoroczne Święta Wielkanocne. Wszystkim bardzo smakował i z wielką chęcią brali dokładki

Nastoletnie Wypiekanie
Zakręcone ciasteczka cynamonowe 178

przygotowane bez dodatku masła, za to z mąką krupczatką, która sprawia, że konsystencja ciasteczek nie jest zbita, a lekko sypka i krucha. Brak masła w przepisie skutkuje nie tylko mniejszą kalorycznością ciasteczek, ale też sprawia, że z ciasta łatwiej uformować cienkie wałeczki, które zawinięte w ślimaczki, nie rozpływają się podczas pieczenia i utrzymują swój kształt. Ciasteczka są doprawione sporą dawką

Smakołyki Bereniki
Kruche kulki serowe z suszonymi pomidorami 176

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).   Kuleczki są kruche i mocno seeerowe. Idealna przekąska, od której ciężko się powstrzymać. Naprawdę uzależniają! (około 28 sztuk)   Ciasto: 100g mąki 50g margaryny 1 jajko 100g żółtego sera sól (opcjonalnie do smaku) Nadzienie: około 10 sztuk suszonych pomidorów Dodatkowo (opcjonalnie): papryka w proszku do oprószenia Ser żółty zetrzeć

Di gotuje
kruche świderki z marmoladą 126

Niezwykle kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka do codziennej herbatki. Są proste do zrobienia choć zwijanie ciasta tak, żeby się nie potargało wymaga odrobiny zręczności. Z każdym ciastkiem jednak nabiera się wprawy i później idzie już sprawniej.  Składniki na jedną dużą blaszkę ciastek: 190 g mąki pszennej 2 żółtka  120 g masła 50 g cukru pudru szczypta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Faworki 113

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Faworki są bardzo popularne w okresie karnawału i tłustego czwartku. Są to pyszne, kruche i lekkie ciastka smażone w głębokim tłuszczu. Swą delikatność zawdzięczają długiemu ubijaniu wałkiem i odstaniu ciasta przed pieczeniem. Przepis pochodzi z mojego rodzinnego zeszytu Post Faworki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker 195

Bardzo dużo się działo! Wspólnie blogerami oraz innymi gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami.  Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy

Mała Cukierenka
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 139

Bardzo dużo się działo! Wspólnie blogerami oraz innymi gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki,  pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami.  Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy

Mała Cukierenka
Kruche serduszka z orzeszkami i konfiturą 197

Dzisiaj zapraszam Was na słodko-słone, kruche ciasteczka. Synek uwielbia ciasteczka i już od dawna namawiał mnie, żebym jakieś upiekła. Przygotowałam więc ciasto i zaczęłam szukać po szafkach jakiejś "inspiracji":) Wykorzystałam orzechy włoskie oraz orzeszki ziemne solone, które dostałam do testowania i domową konfiturę z czarnej porzeczki. Ciasteczka świetnie pasują na zbliżające się Walentynki oraz na prezent dla babci

Z miłości do słodkości
Rogaliki topione z marmoladą i dynią 157

Uwielbiamy te rogaliki i aż się sama zaskoczyłam, ze jeszcze ich nie ma na blogu. Są to rogaliki nietypowe, bo ciasto swój etap wyrastania przechodzi w lodowatej wodzie. I dzięki temu są one niezwykle delikatne i kruche. Ta metoda jest rewelacyjna, a rogaliki idealne, jako male co nieco na jesienne dni. A nadzienie można sobie każdemu skomponować wg własnego uznania

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania