moim odczuciu są niewydajne i ciężkie, postanowiłam skłonić się w kierunku ciasta pieczonego. I tu niespodzianka, bo z tego ciasta można przygotować naprawdę wiele różności - tartę, rogaliki , róże karnawałowe z piekarnika, może paszteciki? Jakie wychodzą takie faworki? Są kruche, chrupiące jak smażone faworki i mają niesamowicie maślany smak (lepszy niż posmak oleju). Składniki: 3 szklanki mąki pszennej(...)Wszystkie składniki, tj. mąka, jogurt, masło - wkładamy do metalowej miseczki i zagniatamy na gładką masę, przez kilka minut. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów - pamiętajmy, że ciasto praktycznie nie podrasta, więc nie możemy zrobić bardzo cieniutkiego placka. Następnie przecinamy je na paseczki około 10x3 cm, nacinamy środek i przekładamy
Poezja Smaków - blog kulinarnyKochani, w te Święta postanowiłam zrobić ciasta typowo Wielkanocne! Mazurki, które piekłam do tej pory, były wielowarstwowe. A te typowo świąteczne są na kruchym spodzie, polane masą krówkową i posypane bakaliami. A zatem radośnie wzięłam się do dzieła i wyszły spod moich rąk dwa mazurki. Jeden z nich prezentuję Wam dziś: uwaga - jest baaardzo słodki! Ale taka(...)przesiać przez sitko. Masło posiekać i dodać do mąki. Do tego dodać żółtka, cukier i śmietanę. Całość szybko zagniatamy. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszce, po bokach można zrobić dekoracyjny "warkocz". Całość włożyć na ok. 1-2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć. Piec ok. 30 minut w temperaturze
Kuchnia smakówupieczesz kruchy spód i biszkopt, pracy przy nim naprawdę niewiele. Składniki na biszkopt: 4 jajka 80 g cukru 90 g mąki orkiszowej jasnej 30 g mąki ziemniaczanej Składniki na kruchy spód: 100 g mąki orkiszowej ( 50 g orkiszowej jasnej+50 g orkiszowej pełnoziarnistej) 60 g masła szczypta soli Składniki na krem: 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki(...)objętość i stanie się puszysty. Na koniec dodać rum i wmieszać mus z mango biszkopt przeciąć na 3 blaty. Kruchy spód posmarować dżemem i ułożyć pierwszy blat biszkoptu, następnie nasączyć ponczem. Posmarować go kremem i rozłożyć maliny. Nałożyć drugą część ciasta, naponczować, posmarować kremem i rozłożyć maliny. Przykryć torcik trzecim blatem i nasączyć ponczem. Resztą kremu posmarować wierzch i boki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się energicznie by ze wszystkim zdążyć. Pierogi już są, uszka też, barszcz... Czas na moje ukochane świąteczne ciasta. Bez jakiego ciasta nie wyobrażam sobie świątecznego stołu? Bez sernika. Tym razem postanowiłam przygotować go w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie ze słodkim owocowym akcentem tutti frutti. Serdecznie Wam polecam takie zestawienie smaków. Dodatkowym atutem tego przepisu jest fakt(...)piasek". Masło roztapiamy w garnuszku, bądź w mikrofali. Od razu dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Mieszamy. Kakaową masą wykładamy spód tortownicy (wcześniej wysmarowanej i oprószonej kaszą). Ugniatamy łyżeczką. Tortownicę z kruchym spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika. Do większej miski wsypujemy 2 łyżki kaszy manny, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie dodajemy cały ser, miksujemy krótko
Słodkie okruszkiCiastka owsiane ze słonecznikiem. Nierówne, rustykalne, domowe. Pyszne, kruche i zdrowe ciasteczka owsiane ze słonecznikiem. Idealne do chrupania przed TV. Uwaga wciągające, ręka bezwiednie sama po nie sięga 😉 Składniki na 12 dużych lub 24 małe ciastek owsianych: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika 1/2 szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ½ szklanki cukru(...)wymieszaną z proszkiem i sodą, oraz cukier. Dodajemy płynną margarynę oraz rozkłócone widelcem jajka, całość mieszamy (najlepiej łyżką). Łyżką nabieramy porcję masy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto jest bardzo klejące). Ciasteczka układamy w niewielkich odstępach gdyż tylko trochę zwiększą objętość. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach aż będą złote. Smacznego 🙂 Na blogu jest dużo przepisów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSernik ten smakuje... obłędnie! Jest niezwykle delikatny, kremowy i długo pozostaje świeży. Kruchy spód, masa oraz wierzch bezowy - wszystko posiada kokosową nutę i idealnie łączy się z warstwą ulubionego dżemu. Zapach podczas pieczenia tak kusi, że u mnie spora część ciasta czasami znika jeszcze na ciepło. (Cóż, luuubię takie serniki prosto z piekarnika.) Polecam! Inny sernik kokosowy znajdziecie
Di gotujeprzepis za to, że nie muszę mielić sera, a smak jest wyśmienity. Lekko wilgotny, pod bezowo - kokosową pierzynką, na kruchym spodzie, a do tego garść żurawiny, wiśni lub innych bakali, (wiśnie mile widziane z posmakiem wiśniówki :). Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej
Apetyczna babeczkalodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkować ,wykrawać kształty. Pamiętać o zrobieniu dziurek na zawieszki chociaż po wystudzeniu łatwo się je robi, bo pierniczki są miękkie. Piec w temp.175 stop.,10-12 min. Zimne dekorować wg własnej fantazji. Kruche ciasteczka. Przedwojenny przepis
Kulinarny karnet Christopheraskładniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 350 g masy makowej cukier puder wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez
Domowy Smak Jedzeniadelikatne, że warto je upiec. Oprócz tego są maleńkie - dosłownie na jeden, dwa gryzy. Ciasto zagniata się bardzo szybko, lecz aby uzyskać tą listującą konsystencję, trzeba włożyć je na noc do lodówki. Z tego przepisu piekłam też rogaliki z jabłkami , które bardzopolecam! Kruche rogaliki z różą 2 szkl mąki 200 g serka homogenizowanego waniliowego 200 g miękkiego masła Lukier
Posadzone i zjedzonebabka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy(...)Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Zielona babka piaskowa z lukrem Proporcje na formę z kominem o średnicy 24 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto 3 jajka 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 125 ml oleju rzepakowego 150 g świeżego szpinaku 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Kulinarne przygody Gatitykoniecznie musiałam upiec polvorones - migdałowe kruche ciasteczka pochodzące z Hiszpanii , aromatyzowane cynamonem i kardamonem. Polvorones, zgodnie z hiszpańską tradycją, przygotowuję się na święta Bożego Narodzenia . Ich wyjątkowo krucha konsystencja i zdolność do rozpływania się w ustach jest powodem, dla którego w Hiszpanii nazywane się je "sypkimi ciastkami". Najlepsze polvorones w Hiszpanii wypiekane są w Estepie, w regionie Andaluzja(...)puder do obsypania ciastek Przygotowanie: Przy pomocy robota kuchennego rozetrzyj cukier z roztopionym smalcem lub miękkim masłem. Dodaj mąkę, migdały, cynamon oraz kardamon i wszystko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto na tym etapie będzie przypominać kruszonkę. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i zmiksuj. Woda ma za zadanie zlepić nasze okruchy. Ja miksowałam chwilkę, po czym przełożyłam ciasto (jeszcze
Chilli Czosnek i Oliwadrugim miejscu :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na serniczka kajmakowego, na kruchym spodzie, obsypanego orzechami... może i Wam poprawi samopoczucie :-) Serniki definitywnie królują w moim menu! Polecam wypróbować ten przepis również na ciasteczkowym spodzie, jest genialny! Zapraszam😊 Składniki: ciasto: 30 dag mąki pszennej, żółtka 2 szt, cukier puder 10 dag, masło lub margaryna 15 dag, proszek do pieczenia
kulinarne odsłony patizrób ze mną coś - coś wyjątkowego. Nie wrzucaj do gorącej herbaty, nie zjadaj ot tak wprost. Krem cytrynowy, zagęszczany lemon curd, świetnie sprawdza się jako nadzienie do tart, kruchych babeczek, a także do przekładania ciasteczek czy bezików. Równie bosko smakuje wyjadany wprost ze słoiczka ! Składniki: 3 cytryny 1//2 pomarańczy 180 g masła 300 g cukru pudru(...)lodówce około tygodnia. * Jeśli kremem chcemy wypełnić tartę lub babeczki - ostudzić krem, następnie szybko zmiksować i wyłożyć na ciasto. * Krem możemy także zmiksować z serkiem mascarpone ( 1/2 porcji kremu + 250 g mascarpone ) - kremem takim wypełniam bezowe gniazdka lub kruche babeczki. Przepis na tartę cytrynową znajdziecie tutaj Smacznego
kolorowotorcikowoTarta to moje ulubione ciasto. Piekę je z różnymi dodatkami: owocami, serem , kremami, musem. Ostatnio również w wersji bezglutenowej. Tarta serowo- wiśniowa to fajne połączenie kruchego spodu, słodkawego sera i kwaśnych wiśni, które można zastąpić konfiturą. POTRZEBUJEMY: SPÓD : 10 dag mąki kukurudzianej 10 dag maki ryżowej 10 dag skrobii ziemniaczanej 10 dag masła 1 małe jajka 1/2 szklanki mielonych
WYSPA SZCZĘSLIWA