Sernik, który króluje u nas praktycznie od zawsze. I mimo różnych eksperymentów, testowania innych serników, zawsze w końcu wracamy do tego. Serniczek idealny
Smaczne Zdrowedeser w ciągu tygodnia. Po ok. godzinie uzyskuje się niezwykle pachnące, wilgotne w środku i kruche z zewnątrz ciacho. Polecam! 😊 Ważna informacja: jajka, maślanka i olej muszą mieć podobną temperaturę, by się nie zważyły podczas miksowania . Składniki (na formę (36 x 23) cm): Ciasto 300 ml maślanki 3 jajka 1/2 szklanki oleju 220 g (szklanka) cukru 10 g cukru waniliowego
Weekendy w domu i ogrodzieponieważ przy dość słodkim spodzie i kremie nadaje lekką kwaskowatość – która jest fajnie wyczuwalna przy każdym połykanym kęsie. Ten krem na pewno wypróbuję kiedyś również do tortu lub innego ciasta przekładanego. Wam również gorąco polecam – zarówno sporządzenie takiej tarty jak i tego samego kremu, szczególnie w takie zimne dni, które niestety długo jeszcze z nami zostaną. Brrr… Cieplutko zapraszamy(...)serka mascarpone 200ml śmietany 36% 5 sztuk posiekanych, białych michałków Wawelu® Garść listków tymianku + kilka do posypania wierzchu + dodatkowo: 2 cytryny (lub limonki) na wierzch Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu – mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier i sól. Następnie mięso siekamy na drobne kawałeczki, układamy na wysypanych składnikach i rozcieramy je z mąką palcami aż do ich połączenia (czynność
Symfonia Smakówkostki masła 4 jajka 4 łyżki cukru Polewa: 20 g czekolady truflowej 3-4 łyżki śmietanki 30% Sposób przygotowania: Kruchy spód: mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy cukier i posiekane masło, wbijamy jajka i całość siekamy, następnie zagniatamy gładkie ciasto, którym od razu wykładamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (23x28cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)gładka i lśniąca. Gdy tak się stanie dodajemy pianę do masy serowo-truflowej i mieszamy łyżką ostrożnie, aby składniki się połączyły, a masa nie napowietrzyła. Masę wykładamy na podpieczony kruchy spód, wyrównujemy wierzch, przykrywamy blaszkę folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i wstawiamy do piekarnika. Uwaga: piekarnik powinien być jeszcze ciepły po zapiekaniu spodu, ale na nowo włączamy dopiero
Kolorowy Przepisownikwprowadzić w błąd i przy gwałtownym podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się w ciasto idealne. Bez naszego udziału mu się to uda! :)Gdy już będzie przypominało plastyczną masę, należy je wyrobić (unikając podjadania jak tylko się da) i odłożyć pod nieszczelnym przykryciem w chłodnawym miejscu(...)Leciutko zaróżowiona polewa, która dopiero po dłuższej chwili gęstnieje i potrzebuje chwilę aby zastygnąć i nie ulegać uszkodzeniom zewnętrznym. Smak alkoholu jest lekko wyczuwalny i świetnie łączy się z kruchymi piernikami. Nadaje się zarówno do dekoracji jak i do polewania. 4. Polewa czekoladowa:- tabliczka czekolady,- 2 łyżki mleka,- 2-3 łyżki masła,- odrobina cukru najlepiej trzcinowego./Czekolada i piernik
Wypisz Wymalujidealnym trio- kruchy spód, rabarbar i słodka pianka :) Składniki: 25 dag mąki 125 gram masła 1 jajko 1 łyżka smalcu 1 kg rabarbaru 1 cukier waniliowy ½ szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki wiórków kokosowych 4 białka jaja 15 dag cukru 1 aromat migdałowy sól tłuszcz do formy Wykonanie: Do mąki wbić jajko, wlać stopione masło i smalec. Zagnieść ciasto w międzyczasie
Tradycyjna Kuchniawypełnione owocami, a dokładnie truskawkami i jagodami kamczackimi . Pomyślałam, że z takim zestawem upiekę lekką tartę. Oprócz kruchego spodu i owoców przygotowałam także krem budyniowy, a raczej po prostu zwyczajny budyń. Wszystko tak do siebie dobrze pasowało, że na drugi dzień po cieście nie było już śladu! Co było do przewidzenia, bo tarta wszystkim bardzo smakowała. Jest na prawdę fenomenalna
Zdrowie na języku :PMożemy zrobić większą ilość i zamrozić na później. Takie paszteciki posmakują każdemu, są miękkie i kruche z dużą ilością farszu. Ja zrobiłam je z mięsem drobiowym, które ugotowałam a później zmieliłam z podsmażoną cebulką. Ciasto możecie wykorzystać do zrobienia pasztecików z innym farszem np. z kiszoną kapustą. Polecam Post
Marta Gotujepodany na kruchy spód można wykorzysta również do innych tart. Spód tarty jest kruchy, delikatny oraz maślany w smaku. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g masła z lodówki 2 żółtko sól Wykonanie: Mąkę, sól i masło posiekać na stolicy. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć
kgwjanczewoTradycyjny przepis na pierniczki świąteczne. Mogą być słodką ozdobą choinki albo też oryginalnym prezentem. Ciasto piernikowe ma tą szczególną właściwość, że przez kilka dni po upieczeniu pozostaje twarde ale z czasem robi się kruche. Można je przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można przygotować je w wersji bez mlecznej i zamiast masła użyć margaryny roślinnej. Składniki: 2 szklanki(...)cukier+sok z cytryny), Mąkę należy przesiać do miski, dodać cukier, sodę i przyprawy. Wymieszać i dodawać mokre składniki: płynny miód, masło i jajko. Wyrabiamy szybciutko ciasto. Jeśli zajmie nam to zbyt dużo czasu i ciasto zrobi się zbyt ciepłe, papkowate trzeba je na na jakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek
prawdziwe jedzenieCzysty sernik. Bez bakalii, bez udziwnień, kruchych spodów, galaretek, no i oczywiście bez proszku do pieczenia. Ale co się działo w piekarniku, to moje. Zawsze, ale to zawsze wykorzystujcie przy tym serniku papier do pieczenia do podwyższenia boków foremki. Jeśli tego nie zrobicie, to czeka Was wieczór perfekcyjnej pani domu z głową w piecu. Będąc świeżo upieczoną mamą(...)Dodać miękkie masło i dalej mixować 4. Zwolnić obroty mixera i dodawać po trochu ser 5. Dodać 2 łyżki kaszy 6. Ubić pianę z białek, dodać ją do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać 7. Formę do ciasta wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boki również wyłożyć papierem, tak aby dzięki niemu podwyższyć brzeg formy dwukrotnie. 8. Przelać ciasto do wysokości
Matka ŻywicielkaWłaściwie nie mam żelaznego przepisu na pizzę. Czasami robię ją na kruchym spodzie, czasem korzystam z przepisu z proszkiem do pieczenia, czasem robię szybką pizzę z patelni ale najczęściej robię spód drożdżowy. Tym razem skorzystałam z przepisu Margarytki na pizzę domową . Z połowy porcji podanych przez Asię wyszła mi mała blaszka + tortownica (22cm). Pizza wyszła bardzo smaczna, tylko(...)zwykle ... przeholowałam z ilością nadzienia i spód nie wyrósł mi zbyt mocno. Na szczęście nie miało to najmniejszego wpływu na smak pizzy :)) Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 125 ml mleka 125 ml wody 1.5 łyżeczki soli 2 płaskie łyżki cukru 3 łyżki oleju ok 20g świeżych drożdży Na sos: 1 mała cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki
Walijskie Pichcenieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciastka kruche: 155 g mąki orkiszowej 50 g masła 40 g cukru pudru 25 ml letniej wody 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniabazie Inki, mogą ją pić także dzieci. Jadalny domek z piernika zawieszony na filiżance cappuccino jest miłym dodatkiem do kawy. Ciasto na te pierniczkowe domki wyrabia się błyskawicznie, a dzięki dodatkowi suchych drożdży nie twardnieją, a pozostają kruche – nie muszą leżakować, by nadawały się do spożycia. Przepis powinien wystarczyć na co najmniej 10-12 domków dekorujących świąteczne napoje. Można(...)suche drożdże oraz przyprawę do piernika. Masło rozpuszczamy z miodem i mlekiem. Dodajemy je (może być ciepłe, ale nie gorące) do suchych składników wraz z jajkiem i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 3 mm na blacie podsypanym mąką. Wycinamy kształt ścian i dachu domku – np. według tego szablonu . Pieczemy ok. 5-8 minut
Poezja smakupytanie ;) Ciasto na te rogaliki różni się od innych małym szczególikiem... masło nie dodajemy podczas wyrabiania ciasta, a dopiero, gdy wyrośnie- przed samym formowaniem rogalików. Sprawia to, że są one nie tylko puszyste, ale również niezwykle maślane i troszkę jakby kruche. Bardzo zależało mi na tym, by nie były to duże rogale. Ktoś zjadłby jednego i na nim by poprzestał
Nastoletnie Wypiekanie